Ζάβορδα, Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος: Στα άδυτα του Ασκηταριού του Αγίου Νικάνορα – Δείτε το βίντεο



Φωτογραφία: Αγιοτόπια

Ο Άγιος Νικάνορας υπήρξε το στήριγμα ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και άλλων περιοχών.

Τον Οκτώβριο του 1918 στην πόλη της Κοζάνης έπεσε μια φοβερή λοιμώδης επιδημία γρίπης. Καθημερινά έχαναν τη ζωή τους δεκάδες Κοζανίτες.

Απελπισμένος ο λαός της Κοζάνης κατέφυγε στον θαυματουργό όσιο. Οι πατέρες της Μονής μετέφεραν στις 6 Νοεμβρίου 1918 την τίμια κάρα του Οσίου και ενώ μέχρι εκείνη την μέρα είχαν χάσει τη ζωή τους 172 Κοζανίτες, αμέσως το κακό σταμάτησε και δεν υπήρξαν άλλα θύματα.  Στο σημείο που έγινε η υποδοχή της κάρας του Οσίου αργότερα χτίστηκε προς τιμήν του Οσίου Νικάνορος ο μεγαλοπρεπής ναός της Κοζάνης.

Ο Όσιος Νικάνορας , ο ιδρυτής της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κατά κόσμον Νικόλαος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από ευκατάστατους γονείς. Από νέος ασπάσθηκε το μοναχικό σχήμα και αρχικά μόνασε στην απρόσιτη σήμερα σκήτη του Αγίου Γεωργίου, σε απόκρημνη σπηλιά «Ασκηταριό», κάτω από το μοναστήρι, όπου σώζεται ακόμα ο μικρός Κυριακός ναός, κατάγραφος από αγιογραφίες αφιερωμένες στο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροποαιοφόρο, με επίγραφη: «1793 Ιουνίου 17».

Μία νύχτα κατά τη διάρκεια προσευχής του άκουσε φωνή, σύμφωνα με τις διηγήσεις της φυλλάδας του Οσίου, η οποία έλεγε: «Νικάνωρ, ανάβηθι ταχέως εις την κορυφήν του όρους και έκει θέλεις εύρει την εικόνα μου εν τη γη κεκρυμμένην, και κτίσον εκκλησία εκεί εις το εμόν όνομα, και κελλία ότι λαόν θέλεις μου ποιμάνει περιούσιον».Εκεί στην κορυφή του Καλλίστρατου όρους ο Όσιος Νικάνορας, το 1527, «σκάπτοντας τα πεπαλαιωμένα και χαλασμένα θεμέλια» του ερειπωμένου μονιδρίου του Αγίου Γεωργίου του γνωστού σήμερα «Ασκηταριού» βρήκε την εικόνα του Χριστού και «μεθ΄ ημέρας παραλαβών τέκτονας επιδεξίους, έκτισε την σεβάσμιαν μονήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, με παρακκλήσια ωραία, με πύργους στερεούς, με θαυμαστά κελλιά με τραπεζαρίαν εύμορφον και με άλλα αξιέπαινα οικοδομήματα καθώς έως σήμερον φαίνονται».

Ο Όσιος Νικάνωρ κατά την παράδοση ίδρυσε τη Μονή της Θείας Μεταμορφώσεως το 1532 ή το 1543.Το οχυρό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων, στην κορυφή του όρους «του Καλλιστράτου», προβούνου της Βουνάσας των Καμβουνίων, απέναντι από το Φλάμπουρο, στους πρόποδες του οποίου φιδογυρίζει και κάμπτεται ο Αλιάκμων, μεταξύ των Βεντζίων και των Χασίων, ΝΑ των Γρεβενών, σε μικρή απόσταση από τα χωριά Παναγιά (Τορνίκι) και Ελάτη.

Πολύ κοντά στο μοναστήρι υπήρχε άλλοτε, χωριό που ονομαζόταν Ζάβορδα, που καταστράφηκε.

Δείτε το βίντεο του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR από το Ασκηταριό του Αγίου Νικάνορα:

17 σχόλια στο άρθρο “Ζάβορδα, Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος: Στα άδυτα του Ασκηταριού του Αγίου Νικάνορα – Δείτε το βίντεο

  1. Ο Αγιος δλδ σταμάτησε την επιδημία μόνο στην πόλη της Κοζάνης;Για τους χωριαταραίους τίποτα;Λίγο ρατσιστικό αυτό!Και γιιατί μετά από τέτοιο καλό δεν έκαναν τον σωτήρα τους πολιούχο της πόλης οι κοζανίτες;Λίγο αχάριστο αυτό!

    1. Θωμάς Αγραφιώτης

      - Edit

      Απαντήστε

      Καταμάγια, αφενός να γράφεις επώνυμα (έλεος πια με τους ανώνυμους ή ψευδώνυμους κοζανίτες) και αφετέρου λυπάμαι, γιατί σε κατάλαβα! Καλό βράδυ, Θανάση! Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ. Κρίμα στην ελληνική εκπαίδευση!

      1. Είσαι γάτα Θωμά!Αν θεωρείς ελληνική εκπαίδευση τις λιτανείες,τις αρτοκλασίες και τις ευλογίες στυλών,τι να σου πώ;Να την χαίρεσαι!

        1. Θωμάς Αγραφιώτης

          - Edit

          Απαντήστε

          Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

          Υ.Γ.: Μην κρίνεις ξανά την άποψή μου για την ελληνική εκπαίδευση, αν δεν την ξέρεις πραγματικά. Ούτε ήμουν ποτέ μου, π.χ., σχολικός σύμβουλος, για να δουλέψω επιτελικά, όπως εσύ ίσως. Αν ήμουν, τότε να με έκρινες, γιατί και με ειρωνεύεσαι και με κρίνεις, με το γνωστό ψευδώνυμο κάλυμμα.

          1. Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα,αγαπητέ Θωμά!Υπεύθυνος για το αν δημοσιεύει επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια,είναι ΜΟΝΟ η ιστοσελίδα,στην περίπτωσή μας,το KOZANILIFE:GR!Αν είναι υβριστικά ή απευθύνονται προσωπικά σε κάποιον που κατέχει δημόσια θέση,τότε θα συμφωνήσω μαζί σου πως τα σχόλια θα πρέπει να είναι επώνυμα!Οταν όμως κάποιος σχολιάζει γεγονότα και καταστάσεις,χωρίς να απευθύνεται σε κάποιον προσωπικά,εκφράζοντας μόνο την προσωπική του άποψη,δεν καταλαβαίνω το λόγο να το κάνει επώνυμα!Αν πχ έγραφα κάτω απο το σχόλιο μου αντί για ”καταμάγια”,”Γιώργος Κωστόπουλος”, τι θα άλλαζε;Θα αποκτούσε άλλη σημασία και θα ήταν αξιόλογο;Οχι!Αν ήταν βλακεία θα παρέμενε βλακεία,είτε επώνυμο είναι,είτε ανώνυμο!Πιστεύω να συμφωνείς!Παρ’ όλα αυτά,αν μου εξηγήσεις τον λόγο που θα πρέπει να σου αποκαλύψω την πραγματική μου ταυτότητα,σου δίνω τον λόγο μου πως θα το κάνω!Και σε διαβεβαιώνω πως ούτε ο Θανάσης είμαι,ούτε και δημόσιος υπάλληλος υπήρξα!Μιά ζωή ελεύθερος επαγγελματίας!ΥΓΚαι ο κος Παπαδημητρίου επιμένει τα σχόλια να είναι επώνυμα!Αδυνατώ να καταλάβω το γιατί,μιας και είμαστε παντελώς άγνωστοι,όπως και με εσένα!Φιλικά πάντα,”καταμάγια”!

        2. Θωμάς Αγραφιώτης

          - Edit

          Απαντήστε

          Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

          Υ.Γ.: Μην κρίνεις ξανά την άποψή μου για την ελληνική εκπαίδευση, αν δεν την ξέρεις πραγματικά. Ούτε ήμουν ποτέ μου, π.χ., σχολικός σύμβουλος, για να δουλέψω επιτελικά, όπως εσύ ίσως. Αν ήμουν, τότε να με έκρινες, γιατί και με ειρωνεύεσαι και με κρίνεις, με το γνωστό ψευδώνυμο κάλυμμα.

  2. μαλλον λογω αισθητικης του ονοματος!αλλο Αγιος Νικολαος η santa Claus και αλλο Νικανωρ η santa Nikanor
    στη κοζανη δεν επιβιωσαν οι εβραιοι,θα επιβιωνε ο καημενος ο Αγιος!

  3. Γιατι παντα καποιοι πρεπει να υπενθυμιζουν τους Αγιους να κανουν το θαυμα?παρακαλια και εδω?μηπως πρεπει και οι γιαπωνεζοι να γινουν χριστιανοι για να μην εχουν τα καθημερινα 5,6,7 ριχτερ?

  4. Παντα επωνυμος με τις ιδιες θεσεις

    - Edit

    Απαντήστε

    Εσυ τι εισαι ληξιαρχος και θελεις ονοματα;ο καθενας ειναι ελευθερος να εκφραζει την γνωμη του!για να αποκτησεις την σκεψη της καταμαγια,πρεπει να ζησεις επτα ζωες!πες μας την αποψη σου και θα σχολιασουμε παλι ανωνυμα!

  5. Πολλές φορές προσφυγας

    - Edit

    Απαντήστε

    ΟΤΑΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΘΡΑ Η ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Κ.Λ.Π ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΝΩΝΥΜΑ.ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ,ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΡΚΕΤΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΥ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ!ΟΜΩΣ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΡΙΖΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΩΣ Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΔΔΙΧΝΕΙ ΔΕΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ!
    ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΩΝΥΜΑ!
    Η ΚΑΤΑΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΥΣΤΟΧΗ,ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΛΕΕΙ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ,ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ.ΕΝΝΟΩ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΣ!
    ΜΟΝΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΜΟΝΟΝ,ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΗ ΜΟΡΦΗ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΙΤΕ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ,ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΩ!

    1. Αυτό που κατάλαβα είναι πως θα μας αφορίσουν ομαδικώς!Αν και υποψιάζομαι πως ο κος Παπαδόπουλος θα μας υπερασπιστεί!Τι λές;

  6. νεκταρ και αμβροσια

    - Edit

    Απαντήστε

    καταμαγια υπαρχει περιπτωση να με αφορισει ο αμβροσιοαφορισμενος,να μη λιωσουν τα λειψανα μου και θρησκοληπτοι να περιφερουν το σωμα μου απο Εκκλησια σε Εκκλησια και να φωναζουν θαυμα!θαυμα!και να με αλλαζουν συνεχεια abibas κινεζικα και εσται η εσχατη πλανη χειρων της πρωτης!
    και λιγο Καινη Διαθηκη,γιατι ειπωθηκε το εσται η εσχατη πλανη μειζων της πρωτης η χειρων.οι ιουδαιοι επειδη ο Χριστος μας ελεγε θα αναστηθει την τριτη ημερα,βαλαν φρουρα στο μνημα του Κυριου για να μη το κλεψουν οι μαθητες του και πουν οτι αναστηθηκε!πρωτη πλανη για τους ρωμαιους και ιουδαιους η τριημερη Ανασταση και δευτερη πλανη το κλεψιμο του σωματος του Ιησου!

  7. Η αφορισμεντζα Ναστα α σο Κιλκις

    - Edit

    Απαντήστε

    ΠΟΥΓΑΛΕΜΕΝ,ΑΦΟΡΙΣΜΕΝ,ΝΤΟ ΘΑ ΙΝΟΥΜΕΣ ΚΙ ΞΕΡΩ!
    ΚΑΤΑΜΑΓΙΑ ΕΠΑΡ ΤΟ ΤΣΑΠΟΥΤ Κ ΚΡΥΨΟΝ ΤΑ ΚΑΤΣΙΑΣ,ΕΓΩ Α ΠΕΡΩ ΤΟ ΜΑΤΑΜ Κ Α ΦΕΒΩ ΞΑΝ,ΜΑΘΗΜΕΝΤΖΑ ΕΙΜΑΙ,Α ΚΡΥΦΚΟΥΜΕ ΣΙ ΓΙΑΓΚΟΥΛΑ ΤΟ ΤΡΥΠΙΝ,ΕΚΕΣ ΛΕΣ ΝΑ ΕΧ ΙΝΤΕΡΝΕΤ?ΠΟΛΛΑ ΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΛΛΟΝ ΜΙΑΝ ΚΙ ΘΑ ΧΑΛΑΝ Η ΔΙΑΓΩΓΗΜ!
    Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΝ ΕΝ ΤΕΜΕΤΕΡΟΝ Κ ΘΑ ΠΕΡ ΤΟ ΜΕΡΟΣΙΜΟΥΝ,ΑΛΛΑ Κ ΑΤΟΝ ΕΠΗΚΑΜΑΤΟΝ ΠΑΠΟΡ,ΕΞΕΓΚΑΜΕΝ ΤΗΝ ΨΥΝΑΤ.ΑΓΙΟΣ ΚΕΝ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΜΑΣ!
    ΑΞΟΝ ΝΤΟ Α ΛΕΩΣΕ;
    ΠΙΣΟΝ ΕΚΑΤΟΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ,ΑΤΟ ΘΑ ΕΦΤΑΩ Κ ΓΩ Κ ΕΠΑΡ ΤΟ ΦΟΡΚΑΛΙΣ Κ ΔΕΒΑ ΣΙΝ ΕΥΧΗΝ ΤΙ ΘΕΟΥ,ΑΤΟΣ ΠΑ ΞΑΙ ΚΙ ΑΝΑΣΠΑΛ ΠΑΝΑΙΑΜ!

  8. Πολλές φορές προσφυγας

    - Edit

    Απαντήστε

    Κ.ΘΩΜΑ
    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΤΙ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΓΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ!
    ΕΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΗΤΑΝ ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΑ ΘΑ ΣΕ ΕΝΟΙΑΖΕ Η ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ?
    ΤΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΧΙΟΥΜΟΡ ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΣΥ ΑΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΙΤΗΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ!
    ΟΤΑΝ Κ ΑΝ ΒΡΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟ Η ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ,ΤΟΤΕ ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ ΑΛΛΟΥ ΕΜΑΣ ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ,ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ!
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑ ΑΝ ΑΣΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ,ΤΙΣ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΕΣ Κ.Λ.Π,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΕ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ!
    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ!

  9. Η αφορισμεντζα Ναστα ασο Κιλκις

    - Edit

    Απαντήστε

    ΞΑΙ ΜΗ ΧΟΛΟΣΚΑΣ,ΕΚΕΣ Σ’ΟΡΜΑΝΙΑ Α ΑΒΛΑΕΥΟΜΕΝ ΤΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΙΑ,ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΕΣ ΑΠΑΛΛΟΙΓΩΤΟΙΝ!
    Α ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕΝ ΩΣ ΝΑ ΑΝΑΣΠΑΛΝΕ ΜΑΣ ΚΑΙΠΕΚΕΙ Α ΚΛΩΣΚΟΥΜΕΣ ΚΑΙ ΞΑΝ Α ΣΗΝ ΑΡΧΗΝ !!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.