Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για το άνοιγμα σε νέες αγορές του κρόκου Κοζάνης



Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ «Άνοιγμα σε νέες αγορές για τον κρόκο Κοζάνης»

Κύριε Υπουργέ,

Έμφαση στις εξαγωγές και τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, με «όχημα» τον «Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών», είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν, όπως μας είπαν, οι κροκοπαραγωγοί του νομού Κοζάνης, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας. Θέλουν να διεισδύσουν σε νέες αγορές, όπως αυτή της Κίνας, αλλά και να κερδίσουν ακόμα περισσότερο έδαφος στο εσωτερικό.

Ο «κόκκινος χρυσός», όπως τον ονομάζουν οι αγρότες τον Κρόκο («σαφράν», καλλιεργείτε σε πάνω από 5.000 στρέμματα στην περιοχή τους, με την ετήσια παραγωγή να διαμορφώνεται σε 2.500 με 3.000 κιλά, εκ των οποίων το 75% εξάγεται και το 25% απορροφάται στην ελληνική αγορά.

Όλη σχεδόν η καλλιέργεια στην Κοζάνη γίνεται με βιολογικό τρόπο, όπως υποστηρίζουν οι ως άνω κροκοπαραγωγοί. Παρόλο, όμως, που η ποιότητα της παραγωγής του κρόκου Κοζάνης, όπως υποστηρίζουν, είναι ίσως η καλύτερη στον κόσμο, η τιμή πώλησης του κρόκου, ανά κιλό, έχει μειωθεί 20%, την τελευταία 5ετία. Ζητούν, οι ως άνω, από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ενίσχυση, την ανάδειξη και την χρηματοδότηση της προσπάθεια τους. Θεωρούν, πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους, δεν έχει βελτιωθεί η τιμή του ελληνικού κρόκου, είναι η νοθείας του, που γίνεται από τους ανταγωνιστές παραγωγούς, εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα, η τιμή του γνήσιου ελληνικού («σαφράν» να παραμένει χαμηλή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός

1. Προτίθεσθε να πιστοποιήσετε αρμόδια, δια μέσου των υπηρεσιών του Υπουργείου σας, το ως άνω προϊόν, ως γνήσια ελληνικό υψηλής ποιότητας, με δικαιούχους της σχετικής πιστοποίησης όλους τους κροκοπαραγωγούς του νομού Κοζάνης, ακόμα και όσους δεν διαθέτουν τέτοια πιστοποίηση;

2. Προτίθεσθε να χρηματοδοτήσετε την προσπάθεια των κροκοπαραγωγών Κοζάνης, με ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έτσι ώστε να αναδειχθεί το γνήσιο ελληνικό («σαφράν» στην παγκόσμια αγορά και να επιτύχει την ανώτερη τιμή πώλησης;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.