ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Παραμείναμε ενεργοί, παραμείναμε άνθρωποι



Κύριο μέλημά μας το δύσκολο και πρωτόγνωρο τελευταίο δίμηνο που περάσαμε ήταν να προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, αλλά και με σεβασμό στη δημόσια υγεία, να παραμείνουμε ενεργοί, να παραμείνουμε άνθρωποι και να παλέψουμε για τη μετατροπή της ατομικής ευθύνης σε κοινωνική ευθύνη και νοιάξιμο.

Έτσι, η κοινότητα μας, ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωναϊού (COVID 19), κατάφερε:

Να κατασκευάσει μια μεγάλη ποσότητα επαναχρησιμοποιούμενων μασκών.

Να δημιουργήσει έναν μικρό οδηγό τοπικών επιχειρήσεων με υπηρεσία κατ΄οίκον παράδοσης, με στόχο τόσο τη διευκόλυνση της πρόσβασης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της περιοχής μας στη χρήσιμη πληροφορία που θα τους καταστήσει αυτόνομους, άρα και ασφαλείς, όσο και τη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την απαγόρευση της κυκλοφορίας (πραγματοποιήθηκαν 4 επικαιροποιήσεις του οδηγού, ο οποίος βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές επιχειρήσεις).

Να επαν-ενεργοποιήσει τη δράση «Ψωμί σε Αναμονή», σε συνεργασία με όλα τα αρτοποιεία του Σωματείου Αρτοποιών Κοζάνης «ο Προφήτης Ηλίας», με στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων που πλήττονται από την αναστολή των οικονομικών τους δραστηριοτήτων.

Να παραδώσει, στο πλαίσιο αναγνώρισης της προσφοράς των εργαζομένων των Δήμων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Κοζάνης 250 επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, με στόχο να διατεθούν σε ωφελούμενες/ους του προγράμματος τόσο στην πόλη της Κοζάνης, όσο και στα χωριά του δήμου. Μαζί με τη μάσκα παραδόθηκε ένα πακέτο χρήσιμων πληροφοριών που περιλάμβανε έντυπο οδηγιών για τη σωστή χρήση της μάσκας, τον οδηγό τοπικών επιχειρήσεων με υπηρεσία κατ΄οίκον παράδοσης και τη λίστα των αρτοποιείων που συμμετέχουν στη δράση «Ψωμί σε Αναμονή».

Να υλοποιήσει κάποια μαθήματα εξ αποστάσεως για τα παιδιά του Ελεύθερου Σχολείου.

Να αφισοκολλήσει τον οδηγό τοπικών επιχειρήσεων με υπηρεσία κατ΄οίκον παράδοσης στο κέντρο της πόλης, όπου μένουν περισσότεροι ηλικιωμένοι και να διανείμει το αντίστοιχο έντυπο σε φαρμακεία, τράπεζες, ΕΛΤΑ κ.α.

Να μοιράζει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης όλο αυτό το διάστημα σε ανθρώπους και οικογένειες που είχαν πληγεί περισσότερο από την αναστολή των οικονομικών τους δραστηριοτήτων.

Να προωθήσει έντυπο στο οποίο κάποια/ος συμπληρώνει τα στοιχεία του και την πρόθεση του να βοηθήσει ανθρώπους ευπαθών ομάδων, τοιχοκολλώντας το σε πολυκατοικίες.

Να δημιουργήσει αφίσα με το μήνυμα «Αφήνουμε λίγο φαγητό, αφήνουμε λίγο νερό για το αδέσποτο της γειτονιάς μας» και να τη διακινήσει σε όλα τα social media, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα αδέσποτα.

Να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περνάει καθημερινά μηνύματα ενάντια στην παθητικότητα, ενισχύοντας τη δυνατότητα όλων μας να μείνουμε ενεργοί, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα αυτούς που μπορεί να πλήττονται περισσότερο, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι, οι γυναίκες που δέχονται βία, οι ψυχικά πάσχοντες κ.α.

Να επικοινωνεί τακτικά με ανθρώπους ευπαθών ομάδων, για ψυχολογική ενθάρρυνση και διερεύνηση τυχόν αναγκών τους.

Να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προβάλει πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την υποστήριξη ευπαθών ομάδων.

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από τον εγκλεισμό και τις οικονομικές συνέπειες του κορωναϊού και όποια/ος θέλει να μάθει περισσότερα για τις δράσεις μας και να συνδράμει, με όποιο τρόπο διαθέτει, στο έργο μας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο 2461049799 και στα infokoz@arsis.gr, www.facebook.com/Arsis.Kozanis.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.