Αμερικανός ερευνητής μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον συνολικό αριθμό θανάτων που θα προκύψει λόγω του COVID-19 στις Η.Π.Α. – Του Αθ. Τσαγκαδούρα



Το μοντέλο πρόβλεψης έχει την δυνατότητα παγκόσμιας εφαρμογής.

Γράφει ο Αθανάσιος Τσαγκαδούρας:

Πέρα από την ελπιδοφόρα ρεμδεσιβίρη της φαρμακευτικής εταιρίας Gilead Sciences, που από εχτές έδωσε κάποια θετικά σημάδια στην παγκόσμια κοινότητα ως μία ουσία που θα μειώσει τον χρόνο νοσηλείας των ασθενούντων από COVID-19, συνεχώς νέα δεδομένα και μελέτες δημοσιεύονται από όλον τον κόσμο.

Κλινικές δοκιμές γίνονται με πληθώρα φαρμακευτικών ουσιών σε διάφορα ινστιτούτα και ιδρύματα ανά την υφήλιο, αποσκοπώντας να αποτελέσουν αρωγοί του στόχου που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που δεν είναι άλλος παρά η εξάλειψη της απειλής του κορωνοϊού.

Όμως, εκτός των υφιστάμενων φαρμακευτικών ουσιών που δοκιμάζονται σε μεγάλη κλίμακα, ερευνητικές ομάδες συνεχίζουν να προσπαθούν να προβλέψουν υπολογιστικά το μέλλον του κορωνοϊού στον πλανήτη μας.

Συγκεκριμένα, ένας επιστήμονας του Πανεπιστημίου Rutgers κατάφερε να δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο θεωρείται πως με μεγάλη ακρίβεια κάνει σωστή εκτίμηση του επικείμενου αριθμού θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνδεόμενων με τον COVID-19. Το θετικό του νέου αυτού μαθηματικού μοντέλου είναι πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξίσου σε χώρες που πλήττονται από τον COVID-19, και θα ήθελαν να έχουν αντίστοιχα δεδομένα στην κατοχή τους.

Ο μοναδικός και αναγνωρισμένος συμμετέχων στην έρευνα αυτή ήταν ο καθηγητής Hoang Pham, ο οποίος ανέφερε «Βασιζόμενοι στα διαθέσιμα δεδομένα τις 28 Απριλίου , το μοντέλο έδειξε πως η πανδημία του COVID-19 μπορεί να έχει τελειώσει, εννοώντας δηλαδή όχι άλλους θανάτους Αμερικάνων, περίπου στα τέλη του Ιουνίου του 2020». Ο καθηγητής Hoang Pham που είναι ένας διακεκριμένος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Συστημάτων και Βιομηχανιών στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Rutgers, στο New Brunswick, υπογράμμισε πως ο προβλεπόμενος απολογισμός θανάτων θα αλλάξει εάν αλλάξουν διάφορες παράμετροι που καθιστούν το μοντέλο ακριβές.

Αυτές οι παράμετροι είναι:

οι στρατηγικές ιχνηλάτησης επαφών

οι πολιτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης που ακολουθούνται ως σήμερα

οι στρατηγικές επανεκκίνησης και ξανά-ανοίγματος της κοινότητας

οι πολιτικές που αφορούν την πρακτική εφαρμογή του «Μένουμε Σπίτι»

Μέσω του μοντέλου, που δημοσιεύθηκε ως λεπτομερής μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Mathematics ( https://bit.ly/2Wf9Ktc ), προβλέφθηκε πως τελικώς ο απολογισμός θανάτων θα φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου στους 68.120 ως αποτέλεσμα του SARS-CoV-2 κορωνοϊού που προκαλεί τον γνωστό πλέον COVID-19. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να εξεταστεί το μοντέλο, ήταν αυτά τις 28 Απριλίου, και υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη ( στο 99% ) πως ο προσδοκώμενος απολογισμός θανάτων θα είναι μεταξύ 66.055 και 70.304.

Μέχρι και σήμερα 30 Απριλίου, περισσότεροι από 58.000 Αμερικανοί και παγκοσμίως 228.299 πολίτες υπέκυψαν εξ αιτίας του COVID-19, σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη COVID-19 του Πανεπιστημίου John Hopkins.

Τα επόμενα βήματα συμπεριλαμβάνουν την εφαρμογή αυτού του μοντέλου στα παγκόσμια δεδομένα θανάτων από τον COVID-19, όπως επίσης στα δεδομένα χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δύο χώρες που έχουν δεχτεί βαρύ πλήγμα με χιλιάδες θανάτους εξ αιτίας του COVID-19. Το μοντέλο θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της θνητότητας του πληθυσμού και για την μελέτη διασποράς άλλων ασθένειων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.