Ο π. Νικόλαος Κοντός από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κοζάνης για τη μη μετάδοση ιών μέσω της Θείας Κοινωνίας



Περί της μη μετάδοσης διά της Θείας Κοινωνίας ιών, νόσων και μικροβίων.

Χριστός Ανέστη !!!

Τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μεγάλη συζήτηση από πολλούς φορείς και άτομα σχετικά με το Μυστήριο των Μυστηρίων, τη Θεία Κοινωνία. Αναφορικά με το μυστήριο αυτό και με βάση μία εισήγηση της Επιτροπής Δημοσίας Υγείας , που δυστυχώς δεν έχει δημοσιευθεί, η οποία λέει ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο, πολλοί έσπευσαν και σπεύδουν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι μεταδίδεται και διά της Θείας Κοινωνίας , λόγω του ότι χρησιμοποιείται η ίδια λαβίδα ( κουτάλι ) και το ίδιο ποτήριο.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το θέμα το εγείρουν άτομα που μάλλον δεν προσέρχονται στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Το ανωτέρω θέμα θα εξεταστεί θεολογικά και επιστημονικά σε μία απόπειρα απολογητικής υπέρ του Μυστηρίου, απολογητική που μετά τον 2ο αιώνα δυστυχώς έχω την αίσθηση ότι επανέρχεται και θα επανέλθει, ή πρέπει να επανέλθει, για την υποστήριξη του Μυστηρίου, αν και η λύση εκκλησιολογικά, πατερικά και κυρίως ποιμαντικά είναι απλή : Αν πιστεύεις ότι θα κολλήσεις το ο,τιδήποτε, δεν κοινωνείς, και εκεί τελειώνει η προβληματική. Παρόλα αυτά θα αποπειραθούμε να παρουσιάσουμε το θέμα.
Τί είπε ο Χριστός για το θέμα;

Η καλύτερη αναφορά στο εξεταζόμενο ζήτημα βρίσκεται στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και μάλιστα στο κεφάλαιο 6, στίχοι 22 έως 71. Το απόσπασμα αυτό θα προέτρεπα κάθε ένα να το διαβάσει, γιατί ο Ιησούς είναι αποκαλυπτικός για το θέμα μας. Συνοπτικά : Ο Χριστός διδάσκει δημόσια ότι για να ζήσουμε πρέπει να φάμε τη σάρκα του και το αίμα του ( Ιωαν. 6, 54 ). Τί αποτέλεσμα είχε αυτό στον κόσμο;; Ιωαν. 6, 52 «…..ἐμάχοντο πρός ἀλλήλους…..», τους δίχασε, ο κόσμος διχάστηκε από το λόγο και άρχισε να φεύγει !!! Ιωαν. 6, 66 «…..ἐκ τούτου πολλοί ἀπῆλθον….» Πώς αντέδρασε ο Ιησούς;; Μήπως στρογγύλεψε τα λεγόμενά του; Μήπως ανασκεύασε για να τους κρατήσει;; Όχι, αλλά τουναντίον είπε σε όσους λίγους είχαν απομείνει «…. Εάν αυτός ο λόγος σας σκανδαλίζει ….

Μπορείτε και εσείς οι υπόλοιποι να φύγετε….» ( Ιωαν. 6,61 και 6, 67 ). Συμπέρασμα : Η Θεία Κοινωνία με βάση τα λόγια του Χριστού είναι το Σώμα του και το Αίμα του και δεν γίνονται εκπτώσεις επί αυτού.

Τί είπαν οι πατέρες;
Οι πατέρες της Εκκλησίας ήταν αδιαπραγμάτευτοι σε αυτή τη διδασκαλία. Ότι όταν κοινωνούμε, κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του ίδιου του Χριστού. Οντολογικά !! Προς επίρρωση θα έχουμε έναν μόνο πατέρα, τον Άγιο Κύριλλο Ιεροσολύμων και μάλιστα τις κατηχήσεις του. Λέει ο Άγιος στο σύγγραμμά του Κατηχήσεις, στο Κεφάλαιο Μυστική Κατήχηση Δ, π. Α «……Αὐτοῦ οὖν ἀποφηναμένου και ἐιπόντος περί τοῦ ἄρτου…. Τίς τολμήσει αμφιβάλλει λοιπόν;….», επίσης στην π. Γ «….ὥστε μέτα πάσης πληροφορίας ὠς Σώματος καί Αἵματος Χριστοῦ μεταλαμβάνομεν … οὕτω θείας κοινωνοί γινόμεθα φύσεως», π. Στ΄ «….Μή πρόσεχε οὐν ὡς ψιλοῖς τῷ Ἄρτῳ καί τῷ Οἴνῳ….»

Είπαν οι πατέρες ότι δε κολλάει ιός και μικρόβιο μέσω της Θείας Κοινωνίας; Σαφώς !!! Ο Άγιος Κύριλλος γράφει «…. Ταύτας κατέχετε τάς παραδόσεις ἀσπίλους…. Τῆς κοινωνίας ἐαυτούς μή ἀπορρήξητε, μη διά μολυσμόν… ἑαυτούς ἀποστερήσητε μυστηρίων.» ( Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, Κατηχήσεις, Κατήχηση Μυσταγωγική Ε΄, π. ΚΓ ).

Όταν όλοι μα όλοι οι πατέρες δογματίζουν ότι κοινωνούμε οντολογικά Αυτόν τον ίδιο τον Θεό, τότε όντως κοινωνούμε ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ την ίδια του τη σάρκα και το αίμα.
Συμπέρασμα : Είναι εκτός λογικής να συζητάμε αν μεταδίδεται μικρόβιο από τη Θεία Κοινωνία, γιατί είναι σα να συζητάμε, αν η θεία φύση είναι δεκτική ελαττώματος, ή αν η Θεία φύση είναι ατελής και σχετική, πράγμα αδιανόητο για την ανθρώπινη διανόηση όλων των εποχών και αντιλήψεων.

Τί λέει η δογματική της Εκκλησίας;
Το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας εδράζεται δογματικά και οντολογικά όχι στο Πάθος του Χριστού, αν εδραζόταν το Μυστήριο στο Πάθος, τότε θα τελείτο εις ανάμνησιν του Πάθους και τότε ναι θα ήταν δεκτικό κάθε σχετικότητας. Το Μυστήριο εδράζεται στην Ανάσταση του Χριστού !!! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος εύχεται Χριστός Ανέστη αυτές τις ημέρες, ομολογεί ότι Ένας πέθανε ( με ιατρικά τεκμήρια των Ρωμαίων ), ενταφιάστηκε, και μετά από 3 ημέρες βγήκε Μόνος του από τον τάφο και συνέχισε να ζει. Αυτό δεν είναι υπέρλογο; Το ίδιο υπέρλογο είναι να κοινωνούμε Αυτού του Ενός την Σάρκα και το Αίμα. Το ίδιο υπέρλογο είναι ότι η Θεία Κοινωνία του Σώματος Αυτού δεν είναι δεκτική μικροβίων. Άρα η ομολογία αυτή στην ουσία είναι ομολογία Αναστάσεως Χριστού. Συμπέρασμα : Η Θεία Κοινωνία δε μεταδίδει μικρόβια, γιατί εδράζεται δογματικά και οντολογικά στην Ανάσταση του Χριστού. Εάν πιστεύουμε στην Ανάσταση, τότε αδήριτα και ως sine qua non όρο αυτού πιστεύουμε και στο αμόλυντο της Θείας Κοινωνίας

Τί λένε οι κανόνες της Εκκλησίας ;
Για να μη μακρηγορούμε στα παραπάνω συνηγορούν και τουλάχιστον οι ΚΓ, ΚΗ και ΡΑ της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου. Οι οποίοι μόνοι τους, αλλά και σε συνδυασμό μαρτυρούν το μυστήριο και τη μη μεταδοτικότητα μικροβίων δια αυτού, αλλά και τους τρόπους προσφοράς της Θείας Κοινωνίας. Και για να προλάβουμε συζητήσεις : Στην εκκλησιαστική ιστορία και πρακτική υπήρξαν 2, 3 τρόποι μετάδοσης της θείας Κοινωνίας, όμως όλοι αφορούσαν τον τρόπο μετάδοσης του Σώματος, όχι του Αίματος, το οποίο από καταβολής του Μυστηρίου ( Μυστικό Δείπνο 33μ.χ ) μεταδίδεται με έναν τρόπο, από κοινό ποτήριο !

Τί λέει η Επιστήμη;
Αναφορικά με την επιστήμη, ως μη ειδικός, το μόνο που θα αναφερθεί εδώ είναι ότι δεν υπάρχει καμία καταγραφή στα Επιδημιολογικά Χρονικά για μετάδοση ιού, ή και διασπορά πανδημίας, μέσω της Θείας Κοινωνίας και αυτό αρκεί. Και για αυτό αρκετοί έγκριτοι επιστήμονες ιατροί και επιδημιολόγοι – λοιμωξιολόγοι «τολμούν» και μιλάνε υπέρ του αμόλυντου του Μυστηρίου. Αυτό πιστεύουμε αρκεί.

Συμπέρασμα : Εκκλησιολογικά, Δογματικά, Ιστορικά, Πατερικά, Κανονικά, αλλά και ιατρικά υπάρχει συμφωνία ( consensus ) ότι το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν μεταδίδει μικρόβια. Αυτό όμως είναι θέμα πίστης. Υπάρχει απόδειξη για θέματα πίστης; Ναι, υπάρχει. Μόνο μία, το «… Ἐρχου καί ἴδε…» ( Ιωαν. 1, 47 ) του Φιλίππου στον Ναθαναήλ. Τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα είναι μωρία και σκάνδαλο. Είναι σκάνδαλο και μωρία, για τους εκτός Εκκλησίας, να πω ότι ποτέ δεν κόλλησα εγώ ως λειτουργός όταν κοινώνησα άρρωστους ανθρώπους, έστω με ένα απλό συνάχι. Είναι όμως και διαρκές γεγονός και απόδειξη για τους τακτικά κοινωνούντας.
ΌΜΩΣ κανείς να μην αμφιβάλλει ότι όποιος αμφισβητεί τη μη μετάδοση μικροβίων διά της Θείας Κοινωνίας θέτει εαυτόν εκτός Εκκλησίας. Μη γένοιτο !!!

Ιερεύς Νικόλαος Γ. Κοντός
Νομικός – υπ. Θεολόγος
Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας Ι.Μ.Σ.Κ

49 σχόλια στο άρθρο “Ο π. Νικόλαος Κοντός από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κοζάνης για τη μη μετάδοση ιών μέσω της Θείας Κοινωνίας

  1. Άθεος ως το κόκκαλο

    - Edit

    Απαντήστε

    Ωραία,ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα. Εθελοντές από την πρώτη Κυριακή να κάτσουν να κοινωνήσουν πίσω από έναν υπερήλικα μολυσμένο με κορωνοϊό. Προτιμούνται παιδάκια και να δούμε τις υπεύθυνες υπογραφές γονέων-παλικαράδων.Όχι μόνο λόγια, εντάξει;Παπά, θα μας απαντήσεις κι εσύ;Θα μας φέρεις εθελοντές; Όχι θολούρες και θεωρίες. Στο διά ταύτα.

    1. Αφου εισαι αθεος μεχρι το κοκκαλο τι καθεσε και σεκλετιζεσε δε νομιζω να σε κυνηγα κανας παπας με το δισκοποτηρο να σε κοινωνισει,,,η ελευθερια η δικια σου ..σταματαει,,,εκει που αρχηζει του αλλου και το αντιθετο,,αν ο χριστιανος πιστευει οτι το αιμα και σωμα του κυριου,,για αυτο νυστευει εξομολογιται,,ποιος εισαι εσυ αυτος που θα το του απαγορευσει,,αν φοβασε μη σε κολλησουνε βαφτησμενοι χριστιανοι,,την επομενη φορα που θα βγεις απο το σπιτι σου να ρωτας,,μηπως κοινωνισες μεγαλε,,αμα κοινωνισες να παω σε περιπτερα για τα τσιγαραμ,,,κτλ κτλ ε καποιους ακοινωνιτους θα βρεις κ εσυ για τα τσιγαρα σου κτλ κτλ,,βεβαια υπαρχει παντα η περιπτωση να εχουν κορωνοιο κ αυτοι

  2. Χαχαχαχαχαχα υπάρχουν δεκάδες παρόμοια περιστατικά στο εξωτερικό που είχαν το αποτέλεσμα δεκάδων μολύνσεων επειδή ιερείς αψήφησαν τα μέτρα και εσύ λες ότι δεν μεταδίδεται ο covid-19 γιατί “δεν υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν”

  3. Άθεος ως το κόκκαλο

    - Edit

    Απαντήστε

    Νέα από Ρωσία.
    – Ένας δόκιμος μοναχός, από το γνωστό μοναστήρι Αγία Λαύρα του Αγίου Σεργίου, νοσηλεύτηκε με πνευμονία στις 16 Απριλίου. Στο τεστ που του έγινε αμέσως βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό (σχεδόν όλοι οι μοναχοί έγιναν φορείς του ιού, και αρκετοί νόσησαν σοβαρά, όταν η μονή άνοιξε την Μεγάλη Εβδομάδα έπειτα από απαίτηση των πιστών. Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/…/arrostisan-oi-kalyte…/).
    Το βράδυ της 24ης Απριλίου έσκισε το προστατευτικό, βγήκε από το νοσοκομείο, πήγε στη βεράντα της εκκλησίας, έριξε εύφλεκτο υγρό πάνω του και έβαλε φωτιά. (Πηγή: https://www.corona24.news/…/coronavirus-2020-lavra-novice-b…)
    Την επόμενη μέρα πέθανε από τα εγκαύματα. Ήταν 27 ετών.

    – Πρωθιερέας Alexander Ageykin. Είχε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι εκκλησίες δεν χρειάζεται να κλείσουν κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, επειδή «ο Θεός θα θεραπεύσει όλους» (πηγή: https://www.unian.net/…/10967948-v-moskve-ot-koronavirusa-u…)
    Επίσης στα τέλη Μαρτίου είχε δηλώσει ότι «με μια προσευχή, παλαιότερα, είχε εξαλειφθεί η επιδημία της πανούκλας». (Πηγή: https://v1.ru/text/incidents/69105220/)
    Πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού. Ετών 48.

    1. Εσυ που αποκαλεις την μερκελ,η αυτου εξοχοτης καγκελαριος αγκελα μερκελ,πρεπει να γνωριζεις οτι ο τουρκικος κεμαλικος στρατος που εκπαιδευτηκε απο γερμανους αξιωματικους κ με γερμανικα οπλα κατεσφαξε τον ποντιακο ελληνισμο(1919-1922).γερμανοι-ιταλοι-βουλγαροι,απο τον Απριλη του 1941 μεχρι τον οκτωβριο του 1944 εκτελεσαν,εκαψαν,εσφαξαν κ το χειροτερο προκαλεσαν εμφυλιο σπαραγμο..Οι ιδιοι οι γερμανοι απο το 2009 εως το 2010 μας αποτελειωσαν κ οικονομικα.ερχεσαι συ λοιπον κ υπερασπιζεσαι την απογονο των ναζιστων κ εχεις το περισσειο θρασος να μας ανακοινωσεις μετρα που θα παρει η μερκελ για το παρανομο κλεισιμο των εκκλησιων!απο το φωτεινο κ αιμοβορο μυαλο πηγαζουν οι ιδεες σου;
      ΥΓ.οταν οι γερμανοι καιγαν σπιτια σ’ ενα χωριο ,το βραδυ ξαποσταιναν στα σπιτια των χαφιεδων.στο δικο σου σπιτι εμεινε λιγος καπνος η ειναι πιο ασπρισμενο;

  4. Οι παπαδες οι ιδιοι γελοιοποιουν τα μυστηρια της εκκλησιας τους!ελπιζω να μη κλαψουμε θυματα γιατι η κολαση τους περιμενει!προτεινω τις μασκες να τις βαλλουν στα ματια τους αν τους εμεινε λιγη ντροπη!κατσαμε στα αυγα μας 2 μηνες κ αυτοι πετουν αιτο!

  5. Ἡ Θεία Κοινωνία
    Η Ἑλένη Γιαμαρέλου , Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν ρωτήθηκε ἀπὸ τὸν Νίκο Εὐαγγελάτο στὸ MEGA γιὰ τὴ Θεία Κοινωνία ποὺ θὰ ἐπιτρέπεται ξανὰ ἀπὸ τὶς 17/5, τί ἔχετε νὰ πεῖτε ἐπιστημονικὰ γι’ αὐτό. «Τὸ θέμα δὲν εἶναι ἐπιστημονικό. Εἶναι θεολογικό. Ἐκεῖνος ποὺ πιστεύει πὼς ἡ Θεία Κοινωνία εἶναι σῶμα καὶ αἷμα Χριστοῦ δὲν κινδυνεύει καὶ θὰ πάει νὰ κοινωνήσει. Ἐκεῖνος ποὺ δὲν τὸ πιστεύει δὲν θὰ πάει». Ὁ Νίκος Εὐαγγελάτος ἐπέμεινε καὶ ὀρθῶς καὶ ρώτησε εὐθέως τὴν κ. Γιαμαρέλου. «Ἐσεῖς θὰ πάτε;» καὶ ἡ ἀπάντηση ἦταν ἀποστομωτική. «Θὰ προσπαθήσω νὰ τὸ κάνω ἀπὸ τὴν 1η Κυριακὴ ποὺ θὰ ἐπιτρέπεται».
    Ἡ πίστη ξεκινᾶ ἄλλωστε ἐκεῖ ποὺ τελειώνει ἡ ἐπιστήμη.

  6. Χριστος Ανεστη!
    Αρθρο περιφρονητικο,αρθρο,επιπληκτικο,αρθρο γεμων αυστηροτητας,κατα των πιστων!Αρθρο απειλητικο!Καρτηστε ολες τις λεξεις μια,μια,να τις αποδειξουμε!Ατομο! περιφρονητικος ορος,δεν χρησιμοποιειται ποτε απο Ιερωμενο,ο δοκιμος ορος ειναι προσωπον!Και ο μεγιστος των αμαρτουντων,αποκαλειται προσωπο,διοτι και αυτος ακομη παραμενει Εικονα και Καθ ομοιωσιν Θεου!Λεξη που χρησιμοποιειται ευθαρσως απο παρεκκλησιαστικους,για να μειωσουν τους αλλους και να διακτινισουν εαυτους,λογω υπερτερας πιστης!Δεν θα αποφασισετε υμεις,με υφος αγανακτουντως Καρδιναλιου,ποιος ειναι πεοσωπο και ποιος οχι!Αφησε τον Κριτη των παντων,ζωντων και τεθνεωτων να κατατταξει υμας εις τοπους αναψυξεως η καυσωνος!Η Εκκλησια δεχεται και ανοιγει τα φτερα της ως φιλοστοργος Μητηρ,δια παντα και επι παντα καιρον!Δεν τιμωρει απαξ!Περιμενει τον απολωτα ακομη και ειςτην αλλη ζωη!Πολυ βιασυνη! Πολυ βιασυνη!Απειλες του τυπου…θετει τον εαυτο του εκτος Εκκλησιας…Αλλου!Ειστε Υπηρετης του Του Χρστου,του Αρχιδιακονος Χριστου!Δν ειστε Δαμοκλειος σπαθη,πιπτουσα επι τοις κεφαλοις των πιστων!Πηρατε το βλοσυρο και αυστηρο υφος και κατηγορειτε παντες!Την ιεροτητα του Αγιου μυστηριου της Θειας Ευχαριστιας,ουδεις αμφιαβητει!Αλλο ειναι το προβλημα!
    Οι σιελογονοι αδενες των ανθρωπων,ειναι των ανθρωπων!Ο σιελος φερει μικροβια!Δεν τα φερνει ο Χριστος!Συγκεντρωθειτε! Τα σαλια σας και τα σαλια μας ειναι οζοντα και επικινδυνα!Πηρατε δυο λογια απο το Αγιο Ευαγγελιο,πηρατε δυο λογια απο τους Αγιους Πατερες και μας ειπατε τι;τι αποδειξατε και σε ποιον;Κανειςδεν αμφισβειτει την Ιεροτητα των λονων τους!Και ολη την Πατερικη Θεολογια να αντιγραφατε,παλι θα συμφωνουσαμε ατην Ιεροτητα του Μυστηριου!
    Διαβαστε λιγο με προσοχη και οχι με ιερη αγανακτηση τους δυο στιχους 32και 34 ,του 6 κεφ Κατα Ιωαννη!Ο Χριστος λεει οτι ειναι ο Αρτος της Ζωης!Αρτος της ζωης σημαινει αγαπη που χορταινει τον ανθρωπο!Δεν γινεται εδω αναφορα στην Θεια Κοινωνια!Βιαζεστε!Βιαζεστε!να μας βαλετε στον Παραδεισο!Ολα και ολοι με την ωρα τους!Αφηστε τους ανθρωπους να κανουν στην γη το χρεος τους,να πληρωσουν τα χρεη τους και μετα θα τους παραλαβετε για τον Παραδεισο!Πηγατε ποτε σε καμια σειρα τεραστια εκει που πληρωνουν,το δανειο οι αναγκεμενοι,ΤηνΔΕΗ,τον ΟΤΕ!Τους χτυπησατε φιλικα στην πλατη;τους ειπατε μη στενοχωριεστε!Ο Παραδεισος σε δεχεται και με χρεη!Ενα προβλημα σας εμεινε!Θα λυθει και αυτο!
    Κατι ακομη και τελειωνω!Απο την στιγμη που δεν υπαρχει περιπτωση μεταδοσης του ιου,γιατι εσεις οι Ιερεις θα φορεσε μασκα;Υποταχθηκατε στα κελευσματα του Κρατους!Δειξτε την λεβεντια σας!Παρτε τις αρρωστιες των προς κοινωνια εισελθοντων!Παρτε τις ασθενειες πανω σας!Θυσιαστειτε για Τον γλυκυτατο Ιησου!Σας ειπε κατι το Κρατος και εγκυψατε την κεφαλι σας!
    Κοιταξτε μηπως καποια Κυριακη,την ωρα της μεταληψεως,πεταχτει κανενας Διακος Αθανασιος,που τον καψαν οι αγαρινοι σαν Πασχαλινο αρνι και με καμια σουβλα στο χερι σας πει:τι κανετε ω!ω!ρε! Αδερφια!Εγω εδωσα την ζωη μου για τον Χριστο,εκαψα το κοκαλα μου και εσις Ω!Ρε Αδελφια!μου γινατε μασκαραδες και διπλα Ο Παπαδιαμαντης, Να προσευχεται!Και ο Μακρυγιαννης με την ασημενια κουμπουρα στην χερουκλα του να λεει:Θεε μου τι μασκαραλικια ειναι αυτα!

  7. Τελικα “ανωνυμε” των 12:47 θα μας πεις σε ποιον αγρον φυτρωνεις;μηπως δεν εισαι ο βασιλικος ;

  8. Ρε Kozanilife είναι δυνατον να δημοσιεύονται τέτοια άρθρα? Φυσικά και είμαι υπερ της ελευθερίας του λόγου και κάθε είδους ελευθερίας αλλά όταν δημοσιεύονται πράγματα που δεν ισχύουν όπως οτι δε μεταδίδεται έτσι ο ιος …είναι επικίνδυνο.

  9. Ο Χριστός που κοινώνησε τον κόσμο στο μυστικό δείπνο από το ίδιο ποτήρι, όπως λέτε, ήξερε και την προσωπική κατάσταση του καθενός, κι όχι γιατί ήταν Θεός, αλλά γιατί ως άνθρωπος μοιραζόταν το χρόνο του μαζί τους. Ελπίζω κι εσείς στην ενορία σας να κάνετε το ίδιο, να προσπαθείτε τουλάχιστον. Διαφορετικά, αυτή η υπέρτατη, θυσιαστική πράξη αγάπης καταντάει ένα απρόσωπο, τυπικό τελετουργικό μαγείας, όπου δεν μεταφέρονται μικρόβια.

    Νομίζω στις περισσότερες ενορίες αυτό γίνεται. Δε θέλω να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο. Νιώθω ότι δεν μου προσφέρει κάτι. Κι αν όντως είναι απαραίτητο για τη σωτηρία μου να μεταλάβω (δεν αντιλέγω), νομίζω θα φροντίσει ο Θεός να το κάνω κάποια στιγμή, ίσως λίγο πριν πεθάνω, όπως κάνει με τόσους και τόσους ανθρώπους.

    Δεν ξέρω. Έχω άδικο;

  10. Δηλαδη αυτοι λενε πως πρεπει να ανοιξουν οι εκκλησιες αμεσα γιατι οι πιστοι βιαζονται να κοινωνησουν;αν δεν μεταδιδεται ο ιος τοτε αφου τους κοινωνησουν τα υπολοιπα να τα πιουν αυτοι μπροστα στο πολυπαθο κοινο μια και εξω!κυριε ελεησον!στερεψαν οι αιμοδοτες .θα ελεγα καλυτερα που ενισχυουν τα παγκαρια της εκκλησιας!και ενας πιστος να αρρωστησει(αν μπορουμε να το μαθουμε)αυτοι πρεπει να το χρεωθουν!αυτο πως θα το αντεξει η καθαρια συνειδηση τους;

  11. Μετα φοβου θεου προσελθετε,,,λεει
    Δε λεει με το ζορι ανοιξτε το στομα σας,,,
    Αμα δε θες μη πας εκκλησια ,αμα δε θες μη κοινωνας,,αμα δε θες μην εισαι χριστιανος,,δε σε αναγκασε κανενας,,,οποιος θελει πισω μου ερθει,,ειπε ο Χριστος,,τωρα καποιος που γραφει αθεος μεχρι το κοκκαλο γραφει τι,,,ποιος λογο σε πεφτει ,,αμα θες κατσε σπιτι σου και κανε μπουκοματα με dettol..μεχρι το 2022 ,,,δε σε κρινει κανεις,,εσυ γιατι κρινεις την πιστη του αλλου,,δικαιωμα μου ειναι να πιστευω στην ανασταση του Χριστου,,δικαιωμα σου να πιστευεις οτι η μερεντα εχει 7% φουντουκι δε σε κατακρινει κανεις

    1. Αν ζούσατε οι ενορίτες στην έρημο, ας κόβατε και το κεφάλι σας, δεν τον νοιάζει τον κόσμο. Όσο όμως ζείτε στις κοινωνίες σωστό είναι να συμμορφωθείτε με τους κανόνες υγιεινής. Δε θα κρέμεται η υγεία του κόσμου από τον οποιονδήποτε – κυριολεκτικά – μπορεί να μπει στη σειρά και να κοινωνήσει, πιστεύει – δεν πιστεύει. Δεν είστε δα και καμιά κοινότητα σφιχτά δεμένη και αγαπημένοι, στην οποία δεν μπορεί να παρεισφρήσει ο κάθε τυχάρπαστος. Πλαστικά κουταλάκια λοιπόν και τα σχετικά, διαφορετικά είστε απλά τραμπούκοι που επιβάλουν την πίστη τους και θα προσθέσετε ακόμη ένα λόγο να μην έρχεται ο κόσμος στην εκκλησία (λες και δεν υπήρχαν ήδη αρκετοί).

      1. Σαπιο μηλο:αφου σου τοχω πει,λεω κ κατι αλλο:ισως ειναι η επιστημη των μαθηματικων η μονη στην οποια δε μπορει να επεμβη η θρησκεια ,αν μπορουσε θαχαμε ενα μπαχαλο αντιστοιχο με τους μιγαδικους που ενω ειναι φανταστικοι ειναι αληθινοι!στο συνολο των πραγματικων αριθμων δεχομαστε πως η εξισωση :χ2=α εχει λυση μονο αν το α ειναι θετικος αριθμος.Για να θεραπευσουμε αυτη την ατελεια του συνολου των πραγματικων αριθμων κατασκευασαμε νεο συνολο c.,απαιτωντας την ισχυ ολων των πραξεων που ισχυουν στο συνολο των πραγματικων αριθμων!δηλαδη με λιγα λογια κ ενα παραδειγμα:i2=-1 εχει λυση:i=\/-1..το πιθανοτερο ειναι να αλλαξεις γνωμη κ να θες να ακους τα κοντακια των ιεροπαπαδων!

  12. ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΨΥΧΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ.
    ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 10-15% ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΜΒΑΠΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ.
    ΑΝ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΗΤΑΝ 70% Ο ΙΟΣ ΔΕ ΘΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΤΑΝ(ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ)
    ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
    ΑΝ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΣΗΜΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ(ΤΟ ΑΣΗΜΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΟΣΤΑΤΙΚΟ)
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ.
    ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΥΤΑΛΙΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΦΟΡΟΥΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ
    Ο ΙΕΡΕΑΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΜΑΣΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ(ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ) ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΜΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
    ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΙΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΔΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ.
    ΤΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΗΨΕΩΣ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΛΑΜΑΒΑΝΕΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ.
    ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΔΕ ΘΑ ΥΠΕΙΣΕΛΘΩ ΓΙΑΤΙ Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ(ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ,ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΤΛ) ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΩ Η ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  13. Στον ανωνυμο των 16:45εμενα προσωπικα δεν με εδιαφερει αν καποιος πιστευει,κοινωνει,εξομολογειται,οπως και πριν τον ιο .ποιος διαμαρτυρηθηκε πριν την πανδημια για την θεια κοινωνια;στο βαθμο που υπαρχει πιθανοτητα ομως ναναι μεταδοτικος και μαυτον τον τροπο πως να μην αναρωτηθω εαν ο πιστος αδιαφορωντας αν αρρωστησει ο ιδιος κολλησει κ αλλους;Οσο για το dettol που λες τι προτεινεις;να μη φροντιζει κανεις με τις οδηγιες παντα των ειδικων την προσωπικη του υγεια κ την υγεια των ευπαθων ομαδων που λιγο πολυ ολες οι οικογενειες εχουν;οσο για τη μερεντα που λες με το 7%, φουντουκι προτεινω κ γω αποχη διοτι βλαπτει σοβαρα την υγεια!τον δικο σας ηρωισμο θαθελα αλλου να τον δω!ας κλεισουν οι θεσεις του παραδεισου για τους απιστους!

  14. Θα φορεσετε οι Ιερεις μασκα;Για να προστατεψετε τους πιστους;
    Για να προστατευτειτε εσεις;
    Να μη φορεσετε μασκα ,θα ειναι η εσχατη γελοιοποιηση σας!
    Να φορεσουν οι πιστοι υποχρεωτικα και εσεις να ειστε απο μακρυα!Μη βαλετε μασκα,θα γελαει και το παρδαλο κατσικι!
    Μη βιαζεστε!Τα Α.Τ.Μ θα ειναι στην θεση τους!
    Καντε υπομονη και βγειτε πανω απο το κρατος!
    Αφηστε τον ραγιαδισμο,ο παραδεισος δεν κλεινει αν δεν κοινωνησετε 5 η 6 φορες!
    Εδω ο Αποστολος Παυλιοςο μαγαλυτερος Διωκτης των Χριστιανων,μετανοιωσε και ειναι ο μεγαλυτερος Αποστολος των Εθνων!Και δεν θα συγχωρεσει εσας ο Θεος που δεν κοινωνησατε,7 φορες;
    Γιατι βιαζεστε!γιατι βιαζεστε!
    Τι σας ελειψε;τι βρηκατε αδειο;γιατι η αυτη η εμμονη μεχρι παραφροσυνης;
    Εδω ο κοσμος καιγεται!και θα προτεινα τους τρεις πρωτους μισθους σας,δωρο για την δημοσια Υγεια!
    Και αφηστε αυτα που ξερετε,οτι οι πιστοι σας πιεζουν,εσεις μεσα απο τους λογους σας τους ξεσηκωνετε να ανοιξουν βιαστικα οι εκκλησιες!Ας ηταν τελευταιες οι Εκκλησιες που θα ανοιγαν!Δεν φτανουν ολα τα προβληματα,που μπηκαν στην ζωη μας,αγνωστο για ποσο καιρο,εχουμε και τον δικο σας γκαιλε!
    Εδω ο κοσμος καιγεται και…εσεις πετατε αετο!

  15. Το πρόβλημα δεν είναι η Θεία Κοινωνία. Είναι ΕΚΕΙΝΟΣ και μόνον ΕΚΕΙΝΟΣ ! Θέλετε δεν θέλετε εμείς θα κοινωνούμε. Εσείς τρέμετε τον ιό, εμείς θα μεταλαμβάνομε τον Υιό του Θεού. Έχετε άγρια μεσάνυχτα από τα μεγαλεία της πίστεώς μας. Γιατί τόσο πολύ σας ενοχλεί η πίστη μας;

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !! και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού !

  16. Σαπιο μηλο:ουτε αδικο εχεις αλλα ουτε και το δικιο σου θα βρεις.πιο ευκολο ειναι να μαθεις σε μια μερα ολη τη θεωρια των μιγαδικων αριθμων(και με οτι συνδεονται)παρα να αλλαξει γνωμη εστω κ ενας απο τους υπερμαχους της θειας κοινωνιας τη συγκεκριμενη αυτη στιγμη!εχουμε δρομο μπροστα μας κ με λυπη σκεφτομαι ολους εκεινους τους αναγκεμενους που θα υποστουν τις συνεπειες αυτου του κακου που μας βρηκε!και αντι ναναι αυτοι οι πρωτοποροι βοηθοι των πονεμενων ασχολουνται με το προφανες!αλλα και πολυ δυσκολο ειναι τωρα πια να παρασυρουν εστω κ εναν με σωας τας φρενας!απο καμια φορα αναβα ενα κερακι για τους πεθαμενους μου τωρα θα το αναβω μονο στα μνηματα!το λεω με το χερι στην καρδια κ αν υπαρχει θεος ας με συγχωρεσει την αμαρτωλη!

  17. Το πρόβλημα δεν είναι η Θεία Κοινωνία. Είναι ΕΚΕΙΝΟΣ και μόνον ΕΚΕΙΝΟΣ ! Θέλετε δεν θέλετε εμείς θα κοινωνούμε. Εσείς τρέμετε τον ιό, εμείς θα μεταλαμβάνομε τον Υιό του Θεού. Έχετε άγρια μεσάνυχτα από τα μεγαλεία της πίστεώς μας. Γιατί τόσο πολύ σας ενοχλεί η πίστη μας;

    1. Ποιά είναι αυτά τα μεγαλεία; Θέλετε λίγο να μας πείτε; Σε τί ήχο θα ψάλλετε το κοντάκιο;

      Μαθηματικέ, δε μου λες καλύτερα για τους μιγαδικούς αριθμούς… Πιο ενδιαφέρον ακούγεται, πραγματικά.

  18. Δεν ενοχλει κανεναν η πιστη κανενος,η βλακεια σας ομως ενοχλει απαντες και ειναι καιρος να παψετε αυτο το θεατρο!αυτο δε λεγεται πια πιστη αλλα εμμονη !με πλαστικο κουταλακι λεμε κ το εννοουμε κ δε. Θα μειωθει η αξια της πιστης που λετε πως εχετε !και να θελαμε ναχουμε μαυρα μεσανυχτα εσεις δε μας αφηνετε με τις γνωστες πλεον παραφωνιες σας!πλαστικα ειπαμε ο.κ;

    1. Αφού το λες εσύ είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνει! Που κρυβόσουν μέχρι τώρα ; Προτείνω Διεθνές βραβείο !! Καλού κακού νάχεις μαζί σου
      πλαστικο κουταλάκι για δεν ξέρεις ποιά ώρα θα αποδημήσεις και αναγκαστείς να ” κοινωνήσεις” ……….

  19. 1 Μαΐ 2020
    Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας: Αντισυνταγματικοί οι περιορισμοί στη θρησκευτική λατρεία λόγω κορωνοϊού

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ακύρωσε την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την οποία απαγορεύονται οι εκδηλώσεις λατρείας ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική, καθώς έκρινε ότι παραβιάζει την ελευθερία του θρησκεύματος.

    Έπειτα από προσφυγή μουσουλμανικής ένωσης λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να επιτρέπονται εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα, υπό τον όρο ότι θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής για να προληφθεί η διασπορά του ιού.
    Η μουσουλμανική ένωση στην Κάτω Σαξονία, όπου έχουν επιβληθεί ίσως τα αυστηρότερα μέτρα σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα τελέσει κανονικά τις προσευχές της Παρασκευής, αλλά στο τέμενος θα παρευρίσκονται μόλις 24 από τους 300 πιστούς που παρακολουθούν την τελετή υπό κανονικές συνθήκες. Επίσης, ότι οι παριστάμενοι εκτός από την τήρηση των αποστάσεων, θα φορούν μάσκες.
    Η απαγόρευση της άσκησης θρησκευτικής λατρείας έχει ληφθεί σε όλα σχεδόν τα κρατίδια της Γερμανίας και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά όλα τα κρατίδια, ανατρέποντας τις αποφάσεις των τοπικών κυβερνήσεων. Πρόκειται για απόφαση χωρίς προηγούμενο και αφορά μουσουλμανικά τεμένη, χριστιανικές εκκλησίες και εβραϊκές συναγωγές.
    Το ζήτημα της θρησκευτικής λατρείας θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη σύσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, με στόχο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.:https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/freitagsgebete-im-ramadan-duerfen-trotz-corona-nicht-generell-verboten-werden-li.82446

    1. Στον ανωνυμο των 23:39/1/5/20:.Εσυ που εκθειαζεις την αυτου εξοχοτητα της απογονου του χιτλερ ,που εσφαξε κ εκαψε την Ελλαδα ολακερη,τι θες να μας πεις που θελει να αποφασισει η κυρια αυτη οτι ηταν παρανομο το κλεισιμο των εκκλησιων !αυτη που κατεστρεψε τον κοσμο ολο,αυτη που εκανε ανθρωπους να ψαχνουν στα σκουπιδια κ πεθαινουν στα παγκακια αυτη τωρα θα μας μιλησει και για τα θεολογικα;αποτι ξερω εναν θεο πιστευει κ προσκυνα εντελως απροκαλυπτα:ΤΟ ΧΡΗΜΑ.μηπως ετοιμαζει κ κανα μνημονιο ακομα για το λαθος που καναμε κ κλεισαν οι εκκλησιες;εσυ στηριξες τα λογια σου στην κυρια αυτη που ειναι η τελευταια που εχει τον λογο;

    2. Διαχρονικα οι γερμανοι εκπαιδευοντας τον τουρκικο στρατο κατεστρεψαν τον ποντιακο ελληνισμο(1922),συμμαχωντας με τον φασιστα μουσολινι(1940-1944)και οι ιδιοι οι χιτλερικοι μας φυτεψαν μια σφαιρα στο κεφαλι(2010-2019)και ερχεται το 2020 να μας επιβαλει την αποψη της για τα θεολογικα.αυτη την κυρια βρηκατε σαν βημα για να στηριξετε τις φιλανθρωπες ιδεες σας;δικαιουστε το πανελληνιο βραβειο της ληθης!

  20. Καλημερα σε ολους τους σχολιαστες!Τι κανατε βρε παιδια!Ποσο λυπηρο και ποσο υποτιμητικο ειναι,αντι να σχολιαζουμε με τα σχολια μας τον αρθρογραφο,σχολιαχομαστε μεταξυ μας!Αυτο ειναι επιτυχια μας!Το συγκεκριμενο αρθρο,ουτε σε αγιωνει ουτε σε οδηγει σε παραφροσυνη!Ειναι μια αντιγραφη μιας σελιδας θρηκευτικων τεταρτης το πολυ δημοτικου!Αφηνω τον Ιερεα και αναγκαστικα παω στους σχολιαστες!Παω κατ ευθειαν σε εκεινον που γλειφει απο πανω μρχρι κατω την μερκελ!Αυτη που καταδικασε οικονομικα την Ελλαδα μας και τουε Ελληνες!Αυτος ο λατρης της μερκελ κουβαλαει ενα μικροβιο χειροτερο του κορονοιου!Διαβαστε τα παρακατω και θα καταλαβετε ηια ποιον κορονοιο προκειται!
    Δυο χωροι υπαρχουν: Η Εκκλησια του Χριστου στην οποια ανηκουμε ολοι οι εχοντες το βαπτισμα και κατεχοντες την γενικη και ουχι την Ειδικη Ιερωσυνη(Ιερεις)!και η Παραεκκλησια στην οποια ανηκουν οι παραεκκλησιαστκοι και οργανωσιακοι!Λουλουδια!
    Απο που ελκουν την καταγωγη τους οι σημερινοι παραεκκλησιαστικοιςΚρατηθειτε φιλοι μου να !ην πεσετε!Ειναι η μεταλλαξη των εκλεκτων του λαου,των πολυ πιστων,οχι απο την Ημερα την Πεντικοστης,που ειναι η γενεθλιος ημερα της Εκκλησιας του Χριστου μαςαλλα ειναι μεταλλαξεις του Εβραισμου!Προγονοι τουςοι Γραμματεις και Φαρισαιοι,που ηθελαν εναν Ιησου δικο τους,δικο τους!Να αγαπάει μονο αυτους τους εκλεκτους!και επειδη δεν τους εκατσε,Ο Χριστος αγαπη εστ!,σταυρωσαν και τον Χριστο! ;Εχαναν τα προνομια τους!
    Παμε καλα φιλοι μου;Οι μεταλλαγμενοι αυτοι κορονοιοι της παραεκκλησιας,εμφανιζονται στον μεσαιωνα και κανουν μεταπτυχιακα και ντοκτορα ως Ιησουιτες(υποκριτες) και Ιεροεξεταστες(Λοιολα) και οδηγουσαν στη πυρα και στην λαιμητομο,απλους ανθρωπους με λιγη πιστη και Επιστημονες βλεπε Γαλιλαιος!απο τοτε δηλαδη και με τον αστυφυλαξ και τον χωροφυλαξ!
    Μετα που τους βλεπουμε;Στα μερη του Ευσεβισμου,στους προτασταντιζοντες,στους Ομολογιακους!Δηλαδη σωμα μεσα στο σωμα της Εκκλησιας!Γιαυτο οι οργανωσιακοι και υπονομευτες δεν επιτρεπουν τα εκκλησιαστικα τους στελεχη να αξιωθουν τον τριτο βαθμο Ιεροσυνης!Φθανουν μονο μεχρι τον βαθμο,δεν ειναι βαθμος, ειναι αξιωμα,του Αρχιμανδριτου!
    Παρακατω: εκει που εκτιναχτηκαν και απεκτησαν μεταλλαξη γιγαντιαια,δηλαδη ποντικισια!Ηταν την δεκαετια του 60,βρηκαν χουντα και εκατσε η βαρκα!Αυτο το συνθημα Ελλας Ελληνων Χριστιανων,τοιουτος το εγραψε!
    Τοτε θεριεψαν τα κουνελακια!Βρηκαν λιγο λιπος,να αλειψουν το στεγνο κοκαλακι τους,χωρις μουσταρδα!Και απο τοτε μεχρι σημερα υπαρχουν οι παραεκκλησιαστικοκορονοι!Και ενω ανηκουν παρα την Εκκλησιαν!Το παραδοξον!Περιμενουν στη σειρα να παρουν στην σακουλιτσα τους ζαχαριτσα και ελιες απο το ..μην πεσετε κατω φιλοι μου!απο το κοινωνικο παντοπωλειο τηςΕκκλησιας!Παλι και εδω και με τον χωροφυλαξ και τον αστυφυλαξ!Σθτοι οι ανθρωποι ,οπως κανανε και οι Φαρισαιοι,τι κανανε;μακραιναν τα κρασπεδα των ιματιων τους για να φανει η πιστη τους,τους ενοχλουσε το σκουπιδακι που ειχαν οι ανθρωποι στο ματι,ενω στο δικο τους ματι εχουν ολοκληρο καδρονι!Μετρουσαν και μετρανε την πιστη των ανθρωπων,ως δικαστες!
    Και το κλου της υποθεσης για να γελασετε λιγο!η να σοβαρευτουμε!
    Αυτη η καρμιρια της πιστης τους!τρομαρα τους!Αυτος ο καημενισμος τους!ο Ραγιαδιαμος τους!Ο σφαξεμε αγαγιασμος τους,ςμφανιζεται και εξωτερικα!Αν δειτε ανθρωπο και σημερα ακομα,αυτα ειναι τα διαχρονικα τους οπλα,και σημερα να πνιγονται σε ενα κοτλε συνηθως καφε κουστουμακι,με δυο κουμπια τεζαρισμενα,ετοιμα να σπασουν,γιατι εχουν και κοιλιτσα,λαδωσε το αντερακι τους,απο το παραπανω παντοπωλειο,ανδειτε ανθρωπο με μικρα,μικρα στρογγυλα και ποντικισια γυαλια κρεμασμενα με σπαγκο,Κινεζικο
    ,φθηνο,μαντηλι στο ασπρουλιαρικο χερακι τους και ανα δεκα λεξεις να σκουπιζουν τα αλικα χειλακια τους,γιατι το σαλιο που βγαζουν ειναι λιγο πικροτερο απο το σαλιο των απιστων( η πικρα βγαινει απο την χολιτσα τους,η ποια κρινει τους παντες και τα παντα!
    Εχουν εξασφαλισει καρεκλιτσα στον Παραδεισο!Εξωστη μερια!
    Οπου κυπτοντες αιωνιως,θα περιμενουν να δουν ποιος θα καθισει διπλα τους ,για ποιο λογο λετε;για να κρινουν τις αμαρτιες του! δεν φθανει που κρινομαστε εδω στην γη,για τα πολλα μας εγκληματα,αυτοι οι Ιεροεξεταστουλιδες,κρινουν και στονΠαραδεισο!Φανταζεστε καμια φορα να κανει λαθος Ο Πετρος και με βαλει να καθησω διπλα σε ενα μικρον ζητιανο της αιωνιας βασιλειας;δηλαδη αιωνια να βλεπω αυτην την γιολο φατσουλα;Τι μαρτυριο!καλυτερα σε μια κολαση,να φτυνω!να φτυνω! και να δροσιζομαι και εγω και κανενας,πιο αμαρτωλος απο μενα,κανενας που το εγκλημα του ειναι ,οτι ηταν αστεγος στην γη η το χειροτερο δεν κοινωνησε 6 φορες,τωρα με την πανδεμια!
    Το γιατι εξυμνουν καποιοι απο αυτους την μερκελ,μετα τον κορονοιο!
    Αν παλι βιαζεστε, οταν ξυθι κανενας σγκλιτσα του τσουμπαν,θα επανελθουμε!
    Υπαρχουμε και εμεις εδω!
    Εσεις με αγιωσυνη και εμεις οι αμαρτωλοι με παραφροσυνη!
    Μηπως στην βασιλεια του ο Χριστος,την αιωνια,παραφρονησει ευχαρστα και μας αλλαξει θεση;Θεος ειναι οτι θελει κανει(Ηλιοπουλος)
    Το συμπαν πεπερασμενο ισως εστι!Η μωρια και η υποκρισια των “ανθρωπων” πλατυτερα και απυθμενος εστι!

  21. Στο κοζανη life:καλημερα ,χρονια πολλα!ευχαριστω για την φιλοξενια ολων μου των σχολιων .γυρω στις 3 την νυχτα εγραψα ενα σχολιο το οποιο δεν εχει παρουσιαστει.σας ευχαριστω απο καρδιας

  22. Στον παραδεισο που παλευετε να κρατησετε θεση βαλτε μεσον να μπει ΕΝΑΣ ΑΘΕΟΣ γιατι θαχετε αιωνια μοναξια!χρειαζεστε καποιον να ακουει τις αποψεις σας κ να τις σχολιαζει!ενας αρκει κ μιλω σοβαρα σκεφτειτε το!

  23. Στον ανωνυμο των 8:41:.Τα διεθνη βραβεια τα διεκδικειτε επαξια εσεις ευγενικε μου ανωνυμε!οσο για το αν κ ποτε θα αποδημησω εις Κυριον ενα με απασχολει,ακριβως ενα:να ζητησω συγχωρεση απο οποιον πιθανα εχω πονεσει,αδικησει και δεν εχω παρασταθει!δε θα με ενοχλει καθολου η κολαση γιατι την εχω και τωρα που ζω!το ιδιο θα κανεις κ συ αρκει ναχεις τη δυνατοτητα να γυριζεις το βλεμμα σου λιγο παραπερα απο τη μυτη σου.εγω κ τοτε δε θα κρατω κουταλι εσυ ομως καλου κακου κρατα ενα μαντηλακι οταν θα αποχαιρετας τον ματαιον τουτον κοσμον!

  24. Παρουσιαζεις τις θεσεις της Μερκελ,για τα εκκλησιαστηκα!Που ησουν εσυ και οι προγονοι σου στην γερμανικη κατοχη;
    Που ησουν;Θρασυδειλε,κομμωτρια της Μερκελ!
    Μασκοφορε του σημερα,ποιοι φορουσαν μασκες στα ματια τους και εδειχναν αγωνιστες,αωρα παληκαρια;
    (Aωρος,χωρις να ελθει η ωρα του!)τσανακογλειφτη!Αυτο που κανεις ειναι απαισιο,προκαλεις τις μνημες νεκρων!Πηγαινε στο Λιντλ!και εξαγορασε τα κουπουνακια σου!

  25. Εσυ που εισαι ο κηπουρος της Μερκελ,καμια λεξη για τον Επισκοπο Ιωακειμ;μουγκα;για τους μεταναστες;για τα μαγαζια που κλεινουν;
    Για την ΔΕΗ που θα κλεισει;για τους νεους που φευγουν στο εξωτερικο;Βρηκες ατομο να αγαπησεις!καραντινα μεχρι τον κορονοιο στο απειρο!

  26. Κανενας σας δεν θα κοινωνησει !απλως θα λετε την αλλη βδομαδα,την αλλη βδομαδα,μεχρι να περασει το κακο!ουτε εσεις οι παπαδες ,ουτε οι σωσμενοι!Σιγα να μη χασετε την σιγουρια αυτου του κοσμου!Εδω ειναι τα λεφτα!Στην αλλη ζωη υπαρχει αιωνιο κραχ!Ολα για τα λεφτα,τιποτα για τον Χριστο!Κανενας δεν θα κοινωνησει απο σας!Εσεις φορατε δεκα μασκες,για να πατε φαρμακειο!και θα κοινωνησετε απο τα σαλια απιστων;θα κολλησετε και κορονοιο και απιστια!

  27. “ΑΝΤΙ ΑΡΘΡΟΥ”
    Αγαπητοι μου αρθρογραφοι-σχολιαστες ανωνυμοι:σε λιγες μερες επιστρεφουμε στην”μερικη κανονικοτητα”της ζωης μας!Ωραια σκεψη με μια πρωτη ματια.Ποιας ζωης ειναι το ερωτημα.Ο φοβος του αορατου εχθρου εφερε στην επιφανεια και αλλους εχθρους(οχι αορατους) που προυπηρχαν,αλλα δεν τους υπολογιζαμε αθροιστικα.
    Εχθρος πρωτος:Στρατεια ανεργων που με την ευκαιρια αυτη,επισημως θα εξοντωθουν και νεων ανεργων που θα διανυσουν το εφιαλτικο μονοπατι της απολυτης φτωχειας.
    Εχθρος δευτερος:Θεοποιηση πολιτικων επιλογων(σωτηρων),,που ανετρεψαν τον κινδυνο της απολυτης πανδημιας.
    Εχθρος τριτος:αναγκαστικη υποδουλωση στις υποχθονιες-απανθρωπες πρωτοβουλιες διεθνων ηγετων-σφαγεων της ανθρωπινης αξιοπρεπειας,υμνητων του χρηματος και της οικονομιας.
    Εχθρος τεταρτος:ανοχη στις προσπαθειες της εκκλησιας να αποδειξει πως υπεστη τον μεγαλυτερο διωγμο η χριστιανοσυνη,πυρινοι λογοι Ιερεων με ομιλιες μισους για τον πρωτοφανη τροπο που εκλεισαν οι Εκκλησιες,υποσχομενοι ουρανιους παραδεισους,παραβλεποντας την επιγεια κολαση!
    Φανταζεστε να μην υπηρχε και η επιστημη που με την βοηθεια της σωθηκαν ζωες;
    Επιστρεφοντας λοιπον στην “κανονικοτητα” πρεπει να βρουμε τροπο μονοι μας,οπως παντα,να αντεξουμε τον φοβο,να μην αποξενωθουμε,να μην παψουμε να ελπιζουμε πως τιποτα δεν εχει χαθει.Η αξιοπρεπεια μας αν λυγισει τωρα,ολοι οι εχθροι θαχουν πετυχει τον σκοπο τους.
    Δεν θελω να φοβαμαι θελω να ζω με τα απλα και λιγοστα καθημερινα αγαθα,θελω να μεινω στην ταπεινοτητα μου,την αξιοπρεπεια μου,την συμπονοια μου για τους πονεμενους και αναγκεμενους της γης!
    Θελω ναμαι ηρεμη να βοηθησω το παιδι μου να συνεχισει τον αγωνα του στην ζωη!
    Θελω να αναθεωρησω με καθαρη σκεψη ολα οσα πιστευα και να ωριμασω αποφευγοντας το παραμικρο λαθος.
    Εχω την δικη μου σκεψη και προσωπικοτητα και δεν θα επιτρεψω κανεναν να με βαλλει στο περιθωριο.Εγω αποφασιζω για την ζωη μου αποδω και μπρος και οταν θα κοιταχτω στον καθρεφτη να νιωσω οτι πετυχα τον στοχο μου!

  28. «Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη», τραγούδαγε κάποτε ο Σαββόπουλος.

    η Εκκλησία το βεβαιώνει τραγουδώντας «Χριστός Ανέστη»!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.