Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Θεσμικός ρόλος του Δημάρχου είναι να ενώνει και όχι να διχάζει



Δυστυχώς η Δημοτική αρχή με το ανυπόγραφο Δελτίο Τύπου στις 27-4-2020 με τίτλο «Η ανάσυρση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ από τα αζήτητα…» αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών των πολιτών του Δήμου Κοζάνης.

Ξεκινώντας απολογείται σχετικά με τη διαδικασία που ακλούθησε για την ψήφιση της σχετικής απόφασης τοποθέτησης του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ στη θέση ¨Μαντέμια¨ χαρακτηρίζοντας την «καθόλα νόμιμη» γεγονός βέβαια που δεν αμφισβήτησε κανείς, παραγνωρίζοντας όμως πρώτον το γνωστό ρητό πως «Ότι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό» και δεύτερον ότι αυτό που έλειψε από την συγκεκριμένη διαδικασία ήταν η πολιτική νομιμοποίηση και όχι η τυπική. Όσον αφορά δε για το αν μπορεί να υποκατασταθεί ο αποφασιστικός ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο γνωμοδοτικός της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα συμφωνήσουμε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση θα θυμίσουμε όμως ότι θεσμικό ρόλο έχουν επίσης η Επιτροπή Ονομασίας Οδών – Πλατειών – Κυκλοφοριακού – Πεζοδρομίων και Περιπτέρων και η εκλεγμένη Δημοτική Κοινότητα Κοζάνης οι εισηγήσεις των οποίων αγνοήθηκαν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και το «κοινό αίσθημα» την άποψη δηλαδή απλών πολιτών και θεσμικών φορέων που επίσης αγνοήθηκαν προκλητικά.

Η τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση για ενέργειες παρελθόντων ετών σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για κάθε ενέργεια της σημερινής διοίκησης. Παραλείψεις ή καθυστερήσεις έχουν γίνει τα προηγούμενα 5 χρόνια όπως και τα προηγούμενα 30 χρόνια όμως αυτός δεν είναι λόγος φίμωσης κάθε αντιπολιτευτικού λόγου ούτε μπορεί να αποτελέσει λευκή επιταγή για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου. Η δε επιχειρηματολογία για ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και της περιφερειακής συνείδησης του Δήμου όπως και ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέσω της τοποθέτησης του ανδριάντα στην θέση «Μαντέμια» μόνο απορία και έκπληξη μπορούν να προκαλέσουν.

Ο ειρωνικός τέλος τόνος για τους συμπολίτες μας που είχαν το θάρρος και την επάρκεια να καταθέσουν επώνυμα τις απόψεις τους καθώς και η πρόταση για εκ νέου Δημοτικό Συμβούλιο για κατάθεση προτάσεων με δεδομένη την τοποθέτηση του ανδριάντα στη θέση «Μαντέμια» δεν αρμόζουν σε απάντηση θεσμικού φορέα.

Ο θεσμικός ρόλος του Δημάρχου πέρα από τη Διοίκηση ενός Δήμου είναι να ενώνει τους δημότες και όχι να τους διχάζει και αυτό το ρόλο καλείστε να παίξετε εσείς κε Μαλούτα σε πολύ δύσκολους καιρούς για τον τόπο. Ομοίως ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τις πράξεις και τις παραλείψεις της διοίκησης προβάλλοντας παράλληλα τις θέσεις της και αυτό κάνει η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις». Σας καλούμε να μην παρασύρεστε από φωνές πολιτικού αμοραλισμού ¨συνεργατών¨ σας και να προτάξετε το καλό του Δήμου Κοζάνης και των πολιτών στις αποφάσεις σας.

Λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του, δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του κε Δήμαρχε και αυτό που τόσο εμείς όσο και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, πολίτες και φορείς ζητήσαμε ήταν να μην αφήσουμε το παρελθόν μας στη λήθη μέσα από την τοποθέτησή του ανδριάντα ενός σημαντικότατου ανθρώπου σε ένα χώρο που δεν ενδείκνυται για την χρήση αυτή, ένα χώρο που είναι προορισμένος για άλλο σκοπό και έτσι πρέπει να παραμείνει αναβαθμισμένος και με την κατάλληλη φροντίδα.

Για τη Δημοτική Κίνηση ¨Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Υ.Γ. Επειδή στο κείμενο σας γίνεται επίκληση συχνά της ιστορικής και συλλογικής μνήμης καθώς και της θυσίας των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς πατριωτών καλό είναι να διορθώσετε και την ημερομηνία εκτέλεσης των 42 πατριωτών στη θέση ¨Μαντέμια¨ η οποία έγινε στις 26 Ιανουαρίου του 1944 και όχι τον Σεπτέμβρη του 1944 όπως εσείς αναφέρετε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.