Νέο Νοσοκομείο εδώ και τώρα! Του Ευάγγελου Σημανδράκου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κοζάνη Μπροστά»



Παγκόσμια ημέρα υγείας σήμερα και πάνω απ’ όλα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το έργο των γιατρών, των νοσηλευτών και των τραυματιοφορέων καθώς και το διοικητικό προσωπικό που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Δίνουν μια τριπλή μάχη, ενάντια κατ’ αρχήν σε έναν αόρατο εχθρό με κίνδυνο τη ζωή τους, κατά δεύτερο σε ένα σύστημα υγείας που έχει υποστεί μεγάλη υποβάθμιση και υφίσταται τεράστια συμφόρηση και κατά τρίτο με μισθούς και συνθήκες εργασίας που είναι από τις χειρότερες πανευρωπαϊκά, καθώς σε πολλά νοσοκομεία και δη της περιοχής μας γίνονται έρανοι για τον εξοπλισμό τους σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Με αφορμή την απόφαση ανάθεσης αρμοδιότητας έγκρισης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης «Προσθήκη νέας πτέρυγας Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα στο ‘Μαμάτσειο’ Νοσοκομείο Κοζάνης» (ΑΔΑ: Ψ56Θ465ΦΥΟ-078) προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, από το Υπουργείο Υγείας, απόφαση την οποία ανέδειξε και με σημερινό του δημοσίευμα το «Kozan.gr» (http://kozan.gr/archives/285928), καθίσταται επιτακτική ανάγκη να θέσουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διατάσεις.

Δεν είχα σκοπό να εκμεταλλευτώ την τρέχουσα επικαιρότητα προκειμένου να τοποθετηθώ για ακόμη μια φορά για την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών κοινωνικής πρόνοιας στην περιοχή μας. Αυτή την ανάγκη άλλωστε την αναδείξαμε προεκλογικά ως Συνδυασμός «Κοζάνη Μπροστά», όταν κάποιοι εκείνη την περίοδο με εμπαιγμό μας ρωτούσαν που θα βρούμε τα λεφτά.

Αν συνηγορούμε στο ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, τα λεφτά θα βρεθούν από εκεί που βρέθηκαν για να ανεγερθεί η Πανεπιστημιούπολη, το Διοικητήριο στη ΖΕΠ, καθώς και άλλα έργα υποδομής στην περιοχή (Βιβλιοθήκη κ.α.). Κι αν δεν γνωρίζουν, είμαστε εδώ να τους ενημερώσουμε για τον τρόπο και τα χρηματοδοτικά ταμεία. Άλλωστε, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, όταν τοποθετηθήκαμε εκ νέου για το ζήτημα της κατασκευής ενός νέου περιφερειακού Νοσοκομείου στην Κοζάνη, υποδείξαμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ προσδιορίσαμε και το κόστος με βάση άλλα νοσοκομεία που κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται στην Ελλάδα σήμερα (Λευκάδα, Χαλκίδα και σύντομα Κομοτηνή).

Δεν χρειάζεται να θυμίσω πόσες φορές κινδύνεψε να τεθεί εκτός λειτουργίας το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης τον τελευταίο μήνα. Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που επικρατεί κάθε φορά που διαπιστώνεται η διασπορά του φονικού αυτού ιού στο προσωπικό του νοσοκομείου. Πρέπει να σεβαστούμε τους υγειονομικούς της περιοχής μας και να τους παράσχουμε τα μέσα για να πράξουν το καθήκον τους με ασφάλεια γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η Κοζάνη έχει τις λιγότερες κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα έχει 1,9 κλίνες όταν ο ελληνικός μέσος όρος είναι στο 4,2, τη στιγμή που η Ιταλία έχει 3,1 και η Γερμανία 8. Αυτό το δεδομένο από μόνο του, ο αριθμός των νοσοκομειακών κρεβατιών, είναι ένας παράγοντας που ευθύνεται για το μέγεθος της θνητότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις χώρες που προανέφερα. Η εμπειρία έδειξε πως όσο περισσότερες οι κλίνες και όσο περισσότεροι οι γιατροί, τόσοι λιγότεροι οι θάνατοι.

Η κατασκευή μιας ακόμη πτέρυγας σε ένα χώρο ασφυκτικό, σε ένα χώρο που δεν διαθέτει εισόδους ασφαλείας στα εισερχόμενα περιστατικά, σε ένα κτήριο 70 περίπου ετών, αποτελεί καθαρή σπατάλη χρημάτων, η οποία γίνεται μόνο και μόνο επειδή «ωρίμασε» με το πέρασμα του χρόνου μια ιδέα 15ετίας. Αν τότε η πρόταση αυτή φάνταζε ως μια λύση για τα προβλήματα της εποχής, σήμερα είναι παρωχημένη και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της περιοχής.

Επίσης το «δύο Νοσοκομεία σε ένα νομό», πρέπει να πάψει πια να αποτελεί την καραμέλα του διχασμού. Τόσο οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας όσο και εκείνοι του Βοΐου, των Σερβίων, του Βελβεντού, χρειάζονται ένα Νοσοκομείο ισχυρό, το οποίο να μπορεί να φιλοξενεί περιστατικά λ.χ. εμφράγματος, χημειοθεραπείας, διαθέτοντας πλήρως στελεχωμένες κλινικές. Τα σημερινά νοσοκομεία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα ολοκληρωμένο Νοσοκομείο περιφερειακού τύπου σαν αυτά που διαθέτουν όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδος, μηδενός εξαιρουμένης.

Ως συνδυασμός «Κοζάνη Μπροστά» και ως επικεφαλής του συνδυασμού και αυτοδιοικητικός αυτού του τόπου, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τους πολίτες της περιοχής όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν αν ωραιοποιήσουν μια αναποτελεσματική κατάσταση ή να αναβάλλουν για το μέλλον αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν άμεσα. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση εκείνου του επιπέδου της υγείας που δικαιούνται οι κάτοικοι της Κοζάνης, του Βοΐου των Σερβίων, του Βελβεντού αλλά και της Πτολεμαΐδας. Είμαστε εδώ να σταθούμε πλάι στον αγώνα και το έργο των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού της περιοχής μας, έναν αγώνα που γίνεται χωρίς μέσα! Έναν αγώνα που βασίζεται στις φιλότιμες προσπάθειες και σε εράνους αλλά και στην σχετικά ευνοϊκή συγκυρία που συνέβαλλε ώστε η χώρα μας να λάβει εγκαίρως μέτρα βοηθώντας να μην αναδειχθούν οι αδυναμίες που αναδείχθηκαν σε άλλες χώρες, οι οποίες βιώνουν ένα δράμα δίχως τελειωμό.

Η Κοζάνη χρειάζεται άμεσα ένα νέο Νοσοκομείο που θα στεγάσει το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Τέρμα πια στα μπαλώματα που μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Καλώ ξανά όλους τους αιρετούς της περιοχής μας, όταν καταλαγιάσει αυτή η λαίλαπα τους επόμενους μήνες, να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση της κατασκευής ενός νέου Νοσοκομείου ανάλογου των σημερινών και μελλοντικών αναγκών, και να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες που τους τίμησαν με την ψήφο τους.

Του Ευάγγελου Σημανδράκου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κοζάνη Μπροστά»

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Νέο Νοσοκομείο εδώ και τώρα! Του Ευάγγελου Σημανδράκου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κοζάνη Μπροστά»

  1. Μ.Ρ. Αναρράχωβα

    - Edit

    Απαντήστε

    Ο Αντιδήμαρχος του δήμου Κοζάνης τοποθετούμενος εκφράζει πλέον το δημοτικό συμβούλιο και όχι πλέον τον συνδυασμό του. – Η ΖΕΠ στήθηκε με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη για να εξυπηρετήσει μάλλον άλλες ανάγκες και όχι βασικά αυτές των πολιτών της Δυτ. Μακεδονίας. – Το ίδιο ισχύει και για την Πανεπιστημιούπολη, τη στιγμή μάλιστα που πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση ΤΕΙ &ΑΕΙ και υπάρχουν διαθέσιμες κτιριακές εγκαταστάσεις και μάλιστα σε γεωγραφικό χώρο που υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της περιφέρειας και όχι στα σύνορα με τα Γιάννενα … – Η Βιβλιοθήκη ήταν απαραίτητη και είναι ένα κόσμημα. Δεν θέλω για την ώρα να προσθέσω άλλα, παρά μόνον την παραίνεση: “μάθετε να μοιράζετε …” γιατί όποιος τα θέλει ΟΛΑ και τους άλλους φυλακή, σκάβει το λάκκο του …..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.