Μικροί απέναντι στον κορονοϊό: Διχασμός και αναποφασιστικότητα έφεραν ναυάγιο στο Eurogroup – Όλο το παρασκήνιο



Φωτογραφία EUROKINISSI

“Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε. H συνεδρίαση του Eurogroup, θα συνεχιστεί αύριο. Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης”.

Με ένα tweet ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε το προσωρινό (;) “ναυάγιο” στο Eurogroup, ώστε οι ομάδες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των Βορείων Χωρών και των Νοτίων να βρούν σημεία επαφής ειδικά για το εργαλείο που θα παρέχει την ρευστότητα που θα χρειαστούν οι Ευρωπαϊκές οικονομίες.

Παρά τις φήμες περι συναινετικού κλίματος οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και κυρίως η Ιταλία ήταν ανυποχώρητες στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης που να εξασφαλίζει επαρκή ρευστότητα για όλα τα κράτη μέλη .

Από την άλλη οι βόρειες χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία, επέμειναν όλο το βράδυ και παρά τις τρες μεγάλες διακοπές που έγιναν, με τις επιμέρους ομάδες να εργάζονται για μια συμβιβαστική λύση να μη φτάνουν σε αποτέλεσμα.

Οι ελπίδες για λύση για το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας αναθερμάνθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης με μια πρόταση που έκανε η Ισπανία για ένα όχημα ειδικούς σκοπόύ το οποίο θα αντλούσε ρευστότητα με ομόλογα με εγγυήσεις μέρος από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από τον ψηφιακό φόρο. Την πρόταση όμως τίναξε στον αέρα η αντίδραση των Βορείων που επικαλέστηκαν συνταγματικό κώλυμα.

Από εκεί και περά η νύχτα εξελίχθηκε με διακοπές και επιμέρους συνεδριάσεις για εναλλακτικές της γαλλικής πρότασης για ένα έκακτο σημείο διάσωσης από τους Νότιους και για βελτίωση των πιστωτικών γραμμών από τους Βόρειους , όπως αποδείχθηκε χωρίς αποτέλεσμα.
Τα θέματα που “καίνε”

Μαζί με το καυτό θέμα της κάλυψης της ρευστότητας από την σύνοδο των υπουργών περνούν και άλλα δύο εργαλεία χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Το ένα είναι τα δάνεια έναντι εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Για να λάβει κάποια χώρα κονδύλια, θα πρέπει να αποδείξει ότι θα διοχετευθούν στη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, στη μείωση της ανεργίας και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από την παρούσα κρίση.

Παράλληλα θα πρέπει να εγκριθεί η απόφαση της Κομισιόν να απελευθερώσει από κανονισμούς τα κοινοτικά κονδύλια , ώστε οι χώρες που πλήττονται να έχουν καλύτερη πρόσβαση. Ήδη η Ελλάδα, μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αντιμετώπισης του κορονοιού.

Τέλος οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να εγκρίνουν και τις αποφάσεις της ΕΤΕΠ για χαμηλότοκα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την παρούσα κρίση. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ότι η ΕΤΕΠ προτείνει και τον σχηματισμό ενός Ταμείου Εγγυήσεων για την ΕΕ, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ωστόσο και τα εργαλεία αυτά θα πρέπει να περιμένουν καθώς όπως είναι γνωστό αν δεν συμφωνηθούν όλα και μάλιστα με ομοφωνία δεν μπορεί να συμφωνηθεί τίποτα.

Από το news247.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.