Παράγοντες κινδύνου και θεραπεία γλαυκώματος



Το γλαύκωμα είναι μία πάθηση του οπτικού νεύρου του ματιού, με ταυτόχρονη αύξηση της πίεσης του ματιού. Για τη θεραπεία του ορισμένοι ασθενείς δέχονται τις σταγόνες ενώ άλλοι θα καταφύγουν σε laser ματιών, το οποίο διερνεργεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν ώστε το γλαύκωμα να εκδηλωθεί τελικά σε κάποιον. Αυτοί οι παράγοντες, είναι:

Ηλικία και φυλή

Η συχνότητα του χρόνιου γλαυκώματος είναι σαφώς αλληλένδετη με την ηλικία. Μετά τα 80 είναι υψηλές οι πιθανότητες αυτές.

Οι Ασιάτες και οι μαύροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν γλαύκωμα από τους λευκούς.

Κληρονομικότητα

Το οικογενειακό ιστορικό με γλαύκωμα είναι επικίνδυνος παράγοντας και σαφώς οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες από κάποιον, ο οποίος δεν έχει ιστορικό στην οικογένειά του.

Επίσης αν κάποιος έχει μυωπία ή πρεσβυωπία είναι υποψήφιος για την εμφάνιση ως συνέπεια να απαιτείται η θεραπεία γλαυκώματος

Στην ευαίσθητη κατηγορία ανήκουν και ίσοι εκ φύσεως έχουν λεπτό κερατοειδή, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και επιβαρυντικό παράγοντα για την εξέλιξη του γλαυκώματος.

Θεραπεία

Όπως αναφέρθηκε ορισμένοι ασθενείς με γλαύκωμα, μπορούν να γίνουν καλά με ειδικές σταγόνες. Ωστόσο αυτό είναι σχετικό, αφού ένα μεγάλο μέρος θα χρειαστεί laser ματιών. Η χειρουργική αυτή θεραπεία είναι κατάλληλη μόνο για ορισμένους τύπους γλαυκώματος. Η μία είναι καθαυτή θεραπεία ενώ η άλλη προσπαθεί να προλάβει την εξέλιξη μιας κρίσης οξέος γλαυκώματος. 

Σε γενικές γραμμές το γλαύκωμα είναι μία πάθηση των ηλικιωμένων και όπως έχει υπολογιστεί από διεθνή δεδομένα οι ασθενείς παγκοσμίως είναι γύρω στα 9 εκατομμύρια. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το γλαύκωμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μείνει χωρίς θεραπεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. 

 Βασίλειος Κοζομπόλης

Glaucoma Laser Eye Center

Οφθαλμολογικό Κέντρο Γλαυκώματος & Laser

glaucoma-laser-eyecenter.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.