Ενημερώσου για την ενδομητρίωση: Συμπτώματα – διάγνωση – θεραπεία



Ενδομητρίωση μία γυναίκα έχει όταν εκτός της μήτρας ανευρίσκεται ιστός. Περιοχές που μπορεί να αναπτυχθεί ιστός εκτός ενδομητρίου είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες ή ακόμα και πιο απομακρυσμένα όργανα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να βρεθεί ιστός της μήτρας ακόμα και στον πνεύμονα, γι’ αυτό και οι γυναίκες με σοβαρή ενδομητρίωση μπορεί να παρουσιάζουν αιμόπτυση. 

Αναλυτικώς, σε έναν κύκλο, το ενδομήτριο παχαίνει προκειμένου να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο ακολουθεί την πορεία του μέσα στην μήτρα, μέχρι τη  στιγμή της εμφύτευσης. Όταν αυτό δεν συμβεί σημαίνει ότι θα αρχίσει η έμμηνος ρύση. Ο ιστός αυτός του ενδομητρίου τότε αναπτύσσεται σε λάθος περιοχές. Το αποτέλεσμα είναι η βαριά περίοδος με πόνο, εμετούς, ναυτίες, κράμπες, μεγάλη απώλεια αίματος, μεσοπεριόδους αλλά και δυσπαρευνία. Η κληρονομικότητα παρατηρείται συχνά στην ενδομητρίωση, καθώς συμπτώματα παρόμοια μπορεί να είχε η μαμά ή η γιαγιά της οικογένειας. Παρακάτω αναλύονται τα συμπτώματα, διάγνωση & θεραπεία ενδομητρίωσης.

Συμπτωματολογία

Μπορεί η γυναίκα να έχει ενδομητρίωση και να μην έχει νιώσει ποτέ πόνο που θα την κάνει να ψάξει το ζήτημα περαιτέρω. Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών βιώνει έντονο πόνο στην έμμηνο ρύση αλλά και πριν ή και μετά από αυτήν. Επιπλέον, η ερωτική επαφή είναι επίπονη, αλλά μπορεί να επηρεάσει και την γονιμότητα της γυναίκας, όταν αποφασίσει να κάνει παιδί. 

Διάγνωση – θεραπεία

Στην ενδομητρίωση οι γυναίκες για να διαπιστώσουν αν έχουν σίγουρα ενδομητρίωση τότε θα πρέπει να υποβληθούν στην διαγνωστική λαπαροσκόπηση κατά την οποία καθαρίζονται όποιες εστίες βρεθούν και ο γυναικολόγος μπορεί να διερευνήσει σε βάθος και τα αίτια υπογονιμότητας, αν υπάρχουν. Αν βρεθούν εστίες ενδομητρίωσης, τότε όπως προαναφέραμε καθαρίζονται οι εστίες και η γυναίκα λαμβάνει συγκεκριμένη αγωγή, προκειμένου να μπορέσει ευκολότερα να μείνει έγκυος. Βέβαια τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν κι άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η κύστη ωοθήκης ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. 

Λαπαροσκόπηση και ενδομητρίωση

Η λαπαροσκόπηση είναι μία επέμβαση ελάχιστα παρεμβατική για τους ιστούς που δεν απαιτεί καθόλου νοσηλεία, καθώς το 90% των γυναικών επιστρέφει σπίτι του μετά από 12 ώρες. Η αναισθησία που απαιτείται είναι η γενική. Μέσα από τις οπές στον αφαλό της γυναίκας, διέρχεται η κάμερα δια μέσω της οποίας ο γιατρός κάνει τη διάγνωσή του.

Δρ. Πολύζος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αθήνα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.