St.Patrick’s Day Festival: Για 6η χρονιά διοργανώνεται το 5ήμερο Φεστιβάλ που έκανε την Ιρλανδία… να προσγειωθεί στα Γρεβενά!



– Ήρθες Γρεβενά; Έφτασες Ιρλανδία!

– Πλούσιες εκδηλώσεις στο 5ήμερο Φεστιβάλ Ιρλανδικού Πολιτισμού στα Γρεβενά

Στα Γρεβενά αγαπάμε την Ιρλανδία και γιορτάζουμε για 6η συνεχόμενη χρονιά τον εθνικό της προστάτη Άγιο Πατρίκιο. Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς διοργάνωσης με μουσικές βραδιές, φέτος, η μέρα του Αγίου Πατρικίου (St.Patrick’s Day), θα πλαισιωθεί σε ένα πλήρες θεματικό φεστιβάλ πέντε ημερών.

Παραδοσιακή μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, λογοτεχνία, σεμινάρια ιρλανδικών χορών, ομιλίες και γαστρονομία είναι επτά πτυχές ιρλανδικού πολιτισμού στις οποίες μπορούν να μυηθούν όσοι θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της γιορτής όπως και να μελετήσετε για την ιδέα και το όραμα της διοργάνωσης.

ΑΡΧΙΚΗ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διοργανώνεται ένα θεματικό φεστιβάλ με τόσες πτυχές του Ιρλανδικού Πολιτισμού και αυτό θα συμβεί στην πόλη των Γρεβενών και το φετινό Μάρτιο του 2020.

Φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να διδαχθούμε ξανά ιρλανδικό παραδοσιακό χορό με την ιρλανδή δασκάλα χορού Mary Kate Sheehan, που θα τιμήσει με την παρουσία της τη γιορτή μας.

Επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε 4 από τα καλύτερα μουσικά συγκροτήματα ιρλανδικής μουσικής στην Ελλάδα. Οι Tir Fada και οι FolkU2 από τη Θεσσαλονίκη, οι Solastas και οι Iernis από την Αθήνα, που αποτελούν μερικά από τα κορυφαία συγκρότημα ιρλανδικής μουσικής στη χώρα μας, θα βρίσκονται στα Γρεβενά, για τέσσερις μοναδικές συναυλίες!

Φέτος σε παραγωγή του φεστιβάλ μας, θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε ένα από τα πιο σπουδαία θεατρικά έργα του Samuel Beckett, αυξάνοντας τις πτυχές του φεστιβάλ μας και στον σύγχρονο ιρλανδικό πολιτισμό.

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2020

Παρασκευή 13 ΜΑΡΤΙΟΥ

11:00 – 13:00 Irish Nest. Κεντρική Πλατεία Γρεβενών (Πλ. Αιμιλιανού). Στην ιρλανδική φωλιά θα μπορείτε να συναντήσετε τον Πάτρικ και τους φίλους του, τα ξωτικά από την Ιρλανδία…που θα βοηθήσουν φέτος στη γιορτή! Να μάθετε κάθε λεπτομέρεια του Φεστιβάλ και να προμηθευτείτε με τα τυχερά ιρλανδικά μπισκοτάκια που θα είναι διαθέσιμα, σαφώς δεν θα λείπει το Photo Booth, όπου θα μπορείτε να φωτογραφηθείτε στα “χρωματα” του φεστιβάλ και να κοινοποιήσετε τις φωτογραφίες σας ΠΑΝΤΟΥ!

20:00 – 21:00 Ομιλία. Η ιστορία της ιρλανδικής διατροφής …και πως συνδέεται με τη Γρεβενωτικη Κουζίνα! Αναγνωστήριο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Μια ενδιαφέρουσα ομιλία από την καταξιωμένη διαιτολόγο διατροφολόγο Msc Σοφία Μπάμπου, ταξιδεύοντας και ενώνοντας τα Γρεβενά με την Ιρλανδία, διατροφικά!

21:30 – 00:00 Συναυλία με τους TIR FADA. Αλχημείο (Πλ. Αιμιλιανού). Η ιρλανδική μουσική έχει την τιμητική της στο φεστιβάλ μας και φέτος ξανά η γιορτή ξεκινά με τους αγαπημένους μας Tir Fada! Για κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 2462022667

Σάββατο 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

11:00 – 13:00 Ιρλανδική Φωλίτσα (Irish Nest). Κεντρική Πλατεία Γρεβενών (Πλ. Αιμιλιανού). Εργαστήρι ιρλανδικής λαογραφίας για παιδιά και γονείς! Χειροτεχνίες, κυνήγι θησαυρού, face painting! Photo Booth για μικρούς και μεγάλους!

18:00-19:30 Ομιλία: «..αποτύχε πάλι..απότυχε πιο πολύ! Απότυχε καλύτερα..». Μια διάλεξη-συζήτηση για τον Samuel Beckett. Αναγνωστήριο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Εισηγητής θα είναι ο Γιάννης Μήτρου, Δε. Φιλοσοφίας, διδάσκων στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνων,ΑΠΘ, ψυχαναλυτής. Θα μας εισάγει σε έναν μεγάλο σύγχρονο ιρλανδό συγγραφέα που αξίζει να γνωρίσουμε. & Προβολή Ταινίας “FILM” του Samuel Beckett. ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

19:30 – 21:00 Σεμινάριο Ιρλανδικού Χορού. Πολιτιστικός Σύλλογος Πίνδος . Για άλλη μια χρονιά η αγαπημένη μας ιρλανδή δασκάλα χορού Mary Kate Sheehan, θα βρίσκεται στα Γρεβενά για να μας διδάξει τη χαρά και την ένταση των ιρλανδικών χορών! ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 6944830599 & 2462501198, pindosdance@gmail.com info@stpatricksday.gr.
……. Συμμετοχή στο ημερήσιο σεμινάριο 5 €

22:00 – 00.00 Συναυλία SOLASTAS. (Αυλαίς) (Πλ. 25Ης Μαρτίου). Για πρώτη φορά στο φεστιβάλ μας οι μοναδικοί Solastas με μουσικές από τα βόρεια! Από την Ιρλανδία, έως τη Σκανδιναβία! ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Κυριακή 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

08:00 – 11:00 Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Πατρικίου. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Γρεβενών.

11:00 – 13:00 Ιρλανδική Φωλίτσα (Irish Nest). Κεντρική Πλατεία Γρεβενών (Πλ. Αιμιλιανού). Εργαστήρι ιρλανδικής λαογραφίας για παιδιά και γονείς! Χειροτεχνίες, κυνήγι θυσαυρού, face painting! Photo Booth για μικρούς και μεγάλους!

12:00 – 13:30 Σεμινάριο Ιρλανδικού Χορού. (Πολιτιστικός Συλλόγου Πίνδος ) . Η Mary Kate Sheehan, με τη διδασκαλία της θα επεκτείνει τις ικανότητές σας στον ιρλανδικό χορό τη ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 6944830599 & 2462501198, pindosdance@gmail.com info@stpatricksday.gr.Συμμετοχή στο ημερήσιο σεμινάριο 5 €

14:00 – 17:30 Συναυλία FolkU2. Μαρμίτα. Ακριβώς σε απόσταση 5′ λεπτών από το κέντρο της πόλης των Γρεβενών και παίρνοντας μια γεύση από τη φύση μας με φόντο την οροσειρά της Πίνδου φτάνουμε στο χωριό Μεγάλο Σειρήνι και στην φιλόξενη Μαρμίτα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε κάτι μοναδικό. Έχετε ακούσει την έννοια sessions, γνωρίζετε τι είναι πραγματικά; Μαζεύονται μουσικοί και παίζουν σε ένα χώρο ελεύθερα! Στην Ιρλανδία υπάρχουν pubs που φιλοξενούν τέτοιες εκδηλώσεις εδώ και 50 χρόνια. Μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας! Κάθε εβδομάδα! Δεν είναι σπουδαίο! Οι αγαπητοί μας FolkU2, θα είναι εκεί και μας καλούν είτε ως επισκέπτες είτε ως μουσικούς να συμμετάσχουμε και να συμπράξουμε μαζί τους! Παράλληλα θα μπορούμε να γευθούμε παραδοσιακό ιρλανδικό μενού και εκλεκτά εδέσματα από την Μαρμίτα! Η Guinness θα ρέει άφθονη κι εκεί…

19:00 – 20.30 Θεατρική Παράσταση “Ευτυχισμένες Μέρες” Samuel Beckett. Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Γρεβενών. Μια παραγωγή του Φεστιβάλ μας σε σκηνοθεσία της Αλμπίνα Κούκα. Πρωταγωνιστούν Αλμπίνα Κούκα, Μαρτίνα Γκόμεζ, Γιάννης Παπαδιαμάντης.

Είσοδος με προαιρετική ενίσχυση 3 ευρώ του Συλλογου Αλληλεγγύης & Εθελοντισμού ΕΛΠΙΔΑ.

21:00 Συναυλία IERNIS. Λωτός (Κεντρική Πλατεία Γρεβενών). Φλεγόμενα βιολιά, θυμάστε τι έγινε πέρυσι;… δεν νομίζω να θέλει κανείς να χάσει ένα τέτοιο live!! Κρατήσεις στο τηλ.: 2462 025048

Δευτέρα 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

19:00 – 20:30 Προβολές Ταινιών
The Midnight Court and Other Aislings (2019) – 15′

Naas, County Kildare, Occupied Ireland. Years before the outbreak of the 1798 rebellion. Niamh, a teenage girl, is overwhelmed by the atrocities that the people of her town are exposed to by the British military. In order to protect her mother Iona and her little brother Eamon after their father disappeared, she’ll have to pick a side. But in times like these, lines are always blurry.

Starring Cat Williams, Sarah-Louise Tyler, Brendan Purcell, Stuart McNeill Writer & Director: Alexandros Mattei Producer: James Holbrook Director of Photography & Editor: Davey MacDonald Sound Mixer & Sound Editor: Connor Law Twigg Composer: Orestis Lazarou Make Up Artist: Joanna Straczynska VFX Artist: Ben Evans

The Irish Pub (2013) – 70′

THE IRISH PUB is a tribute to the greatest institution in Irish society – the pub, or more specifically, the traditional Irish publicans who run them. The characters in this exceptionally endearing film all run and own pubs that have been in their families for generations and it is through their warmth, wit and wisdom that we gain an insight into the heart and soul of THE IRISH PUB.
Σκηνοθεσία
Alex Fegan

21:00 Βραδιά Ιρλανδικής Λογοτεχνίας (Καφέ 535) Κεντρική Πλατεία Γρεβενών

Επιμέλεια Λέσχη Βιβλιοδεσίας και Λοιπών Δραστηριοτήτων, ΤΥΡΒΗ.

Τρίτη 17 ΜΑΡΤΙΟΥ (Ημέρα Αγίου Πατρικίου)

22:00 St. Patrick’s Day Party – Αλχημείο

Ιρλανδικό Party με επιλεγμένες μουσικές Jigs n Reels και συλλεκτικά δώρα απο τη GUINNESS

Θα έρθετε από μακρυά, φροντίστε από νωρίς να κάνετε την κράτησή σας, στα βραδινά live!

Μην φύγετε εάν δεν δοκιμάσετε μανιτάρια με τοπικές συνταγές και δεν επισκεφθείτε το μουσείο φυσικής ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών (15′ από την πόλη) με τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες του κόσμου! RECORD GUINNESS! Θελετε περισσότερη δράση…ανεβείτε μέχρι τη Βασιλίτσα, θα δείτε όλη την Ιρλανδ….τα Γρεβενά στην έκτασή τους! Πιείτε τον καφέ ή τη σοκολάτα σας στο καταφύγιο και νιώστε υπέροχα!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.