Παράγεται πορνογραφία στην Ελλάδα; Η αρχή της βιομηχανίας του πορνό στη χώρα μας



Το άρθρο απευθύνεται σε ενηλίκους άνω των 18 ετών

Τον 21ο αιώνα, η εργασία στη βιομηχανία του σεξ έχει οδηγήσει στην αύξηση της γραφής, με ένα μεγάλο αριθμό άρθρων/κειμένων να δημοσιεύονται από δημοσιογράφους, αυτοαποκαλούμενους συμμάχους, ακτιβιστές, και ευρέως ανακηρυγμένους «σεξολόγους». Μέσα στο πλαίσιο της κουλτούρας του  στριπτίζ, οι σεξουαλικές συναντήσεις και οι μορφές σεξουαλικών εκφράσεων επί πληρωμή αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη ορατότητα και γοητεία.

Παρόλα αυτά, η βιομηχανία του πορνό εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα ακόλαστο και προβληματικό εργασιακό περιβάλλον όπου εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και απανθρωποποιούνται για αυτοικανοποίηση. Η Ariel Levy, μια εμφανιζόμενη ως φεμινίστρια, περιγράφει τις πορνοστάρ ως «μη ανθρώπους, απλώς προσωπικότητες που προορίζονται για σεξουαλική ικανοποίηση, ερωτικές μαριονέτες που προέρχονται από τη γη της προσποίησης.

Κάθε χώρα έχει τη δική της αρχή και απόψεις για την πορνογραφία και περιλαμβάνει επίσης και την επικρατούσα τάση στην Ελληνική βιομηχανία του πορνό. Παρόλο που θεωρείται ως ένα μικρό δίκτυο, είναι μια ευημερούσα βιομηχανία με νόμιμους εργαζομένους που πληρώνουν φόρους. 

Πορνογραφία στην Ελλάδα

Η βιομηχανία του πορνό στην Ελλάδα είναι κυρίως ετεροφυλόφιλη. Προσφέρουν κέρδη τόσο στους εργαζόμενους (πορνοστάρ/παραγωγούς/συγγραφείς κ.λπ.), όσο και στη βιομηχανία ως σύνολο. Ευδοκιμούν προσφέροντας το καλύτερο δυνατό εργασιακό περιβάλλον που επικεντρώνεται στην υγεία και στην ασφάλεια των ενεργών εργαζομένων (πορνοστάρ).

Με μια στενά συνδεδεμένη κοινότητα εργαζομένων, οι πορνοστάρ τείνουν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως επαγγελματίες με καριέρα, χωρίς το κοινωνικό στίγμα ενός «πορνοστάρ». Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι παίρνουν σοβαρά την καριέρα τους με έντονο εργασιακό ήθος, με πολλές μελέτες να αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες ερμηνεύτριες να είναι εκείνες που έρχονται «πρώτες» όταν μιλάμε για δημιουργία εσόδων, αμοιβές και την αξία τους.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χώρα με υψηλές πατριαρχικές αξίες απέναντι στις γυναίκες, για αυτό και η δυναμική των φύλων στη βιομηχανία έχει συγκεκριμένα πολιτιστικά και κοινωνικά πλαίσια. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Ελληνική πορνογραφία δεν διαμορφώθηκε μόνο από την κληρονομιά του ερωτικού κινηματογράφου στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αλλά και από τη φεμινιστική συνείδηση.

Παράνομες δραστηριότητες

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι κάθε τμήμα πορνογραφίας, ανεξάρτητα από το που προέρχεται, μπορεί να περιέχει μερικές τσέπες με παράνομη και καταχρηστική δραστηριότητα στην πορνογραφία. Φυσικά, η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν την περίπτωση. Ενώ η πορνεία και η μαστροπεία είναι παράνομες, το ψωνιστήρι είναι παράνομο, αλλά ακόμα και έτσι, ο αριθμός των ιερόδουλων στο δρόμου αυξάνονται συνεχώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νόμος στην Ελλάδα απαγορεύει αυστηρά την διακίνηση και κατοχή παιδικής πορνογραφίας – αντιμετωπίζεται ως κακούργημα με φυλάκιση 5 – 10 ετών. Έτσι, υπήρχε μια περίπτωση παράνομης δραστηριότητας πορνό που είχε αποκαλυφθεί στην Ελλάδα, όπου ένας 29χρονος άντρας συνελήφθη λόγω κατοχής παράνομης πορνογραφίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το αντικείμενο αυτού του άρθρου.

Η αρχή της πορνογραφίας στην Ελλάδα

Η πρώτη εταιρεία παραγωγής ενηλίκων στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2000 από τον Δημήτρη Σειρηνάκη. Την ονόμασε Sirina Entertainment, και προωθούσε ντόπιο ταλέντο, καθώς η εταιρεία παρήγαγε και διένεμε το δικό της περιεχόμενο.

Η Sirina Entertainment έχει κερδίσει μερικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του τιμητικού βραβείου για τη συμβολή στην τέχνη, καθώς και του βραβείου «Καλύτερης Ανάπτυξης Ερωτισμού στην Ελλάδα για το 2004». Η εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της εφημερίδα και το δικό της περιοδικό και ξεκίνησε τη δική της τηλεοπτική υπηρεσία το 2013, που ονομάζεται Siring TV HD.

Όπως γίνεται και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, η σημερινή τάση ακολουθεί την επαγγελματική πορνογραφία, η οποία παράγεται σε μέρη όπως η Γερμανία, η Δανία και η Τσεχική Δημοκρατία. Μερικοί ερμηνευτές μετακόμισαν στις ΗΠΑ, όπου η αμοιβή είναι πολύ καλύτερη. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε το ερασιτεχνικό πορνό και τις ζωντανές κάμερες, τα οποία αυξάνεται σταθερά και στην Ελλάδα.

Κορυφαίες τάσεις προβολής πορνό

Μια από τις ευρέως διαδεδομένες και τεράστιες ιστοσελίδες φιλοξενίας πορνό, το PornHub, μεταφέρει δεδομένα με ρυθμό 10 εκατομμυρίων GB/ημέρα, ενώ λαμβάνει 28 δισεκατομμύρια επισκέψεις κάθε χρόνο. Επιπλέον, κάθε χρόνο, είμαστε σε θέση να βλέπουμε μια ανασκόπηση με τις προβολές πορνό που παρουσιάζει τις εθνικές τάσεις για τις περισσότερες χώρες. Ο όγκος της επισκεψιμότητας παγκοσμίως, όσον αφορά την Ελλάδα προς την ιστοσελίδα του PornHub , την κατατάσσει στην εικοστή τέταρτη θέση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανασκοπήσεις με τις προβολές πορνό με τις εθνικές τάσεις, φαίνεται ότι οι Έλληνες επισκέπτες έχουν υψηλότερη από την συνηθισμένη επιθυμία για πατριωτισμό στο πορνό. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους όρους που αναζητούνται είναι: Ελλάδα, Ελληνικό πορνό, Ελληνίδα ερασιτέχνης, Ελληνικό, Αθήνα, Ελληνίδα ΜΙΛΦ… κλπ., μαζί με μερικούς από τους συνηθισμένους όρους πορνό.

Αυτό που διαφοροποιεί πραγματικά τις τάσεις προβολών στην Ελλάδα ίσως να μην είναι οι λέξεις-κλειδιά αναζήτησης, αλλά μάλλον η ώρα που η επισκεψιμότητα καταχωρείται στην ιστοσελίδα. Η πιο δημοφιλής ώρα της ημέρας όπου οι τοποθεσίες πορνό έχουν την υψηλότερη κίνηση είναι μεταξύ 10 μ.μ. και τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, στην Ελλάδα, η κίνηση φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη το απόγευμα, μεταξύ 15:00 και 17:00.

Ωραία ποικιλία

Οι κορυφαίες ιστοσελίδες που προσφέρουν Ελληνική πορνογραφία, όπως επισημαίνονται από τους καταναλωτές, είναι το PornHub , το XVideos , το XNXX και το XHamster . Ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικές ιστοσελίδες που περιέχουν Ελληνικό πορνό – απλά οι πιο δημοφιλείς. Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε τον κατάλληλο τύπος κατηγορίας για την προσωπική παρακολούθηση πορνογραφικού περιεχομένου είναι να επισκεφτείτε μια από τις ιστοσελίδες με καταλόγους πορνό, όπως το ThePornDude.com , όπου το επίκεντρο είναι να απαριθμεί όλες τις έγκυρες ιστοσελίδες πορνό σε κάθε κατηγορία. Κάνει την αναζήτησή σας πιο εύκολη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιες εξειδικευμένες ιστοσελίδες που ειδικεύονται στην Ελληνική πορνογραφία και είναι βέβαιο ότι θα προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως το Pornaki , το Entertainment Sirina και το Porn Greece. Ωστόσο, αυτές οι ιστοσελίδες είναι κυρίως γνωστές επειδή προσφέρουν γνήσιο ερασιτεχνικό περιεχόμενο.

Όταν μιλάμε για την LGBTQ κοινότητα, η Ελλάδα έχει καλά δικαιώματα και η χώρα έχει μια μάλλον φιλελεύθερη στάση απέναντι στην ποικιλομορφία του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Έτσι, είναι πολύ ανοιχτοί στο ομοφυλοφιλικό και αμφιφυλόφιλο πορνογραφικό περιεχόμενο, αν και η κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κάποια μορφή διακρίσεων και ομοφυλοφοβίας.

Επιπλέον, οι Έλληνες συνηθίζουν να κάνουν περιστασιακό σεξ και να βγαίνουν ραντεβού, με πάνω από τη μισή χώρα να έχει παραδεχτεί ότι κάνει τακτικά γνωριμίες της μιας νύχτας. Τα ραντεβού με ξένους είναι ωραία, αλλά δεν συμβαίνει τόσο συχνά, λόγω της έντονης κουλτούρας με τις παραδοσιακές απόψεις τους, όταν μιλάμε για σχέσεις και γάμους. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες τείνουν να μην είναι τόσο ανοικτές στο περιστασιακό σεξ καθώς αναζητούν μακροχρόνια δέσμευση. Ευτυχώς, μερικά από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα είναι εκείνα που προσελκύουν άτακτες γυναίκες που απολαμβάνουν το περιστασιακό σεξ.

Συμπέρασμα

Η Ελληνική βιομηχανία του πορνό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια κοινότητα εργαζομένων που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων ή μάλλον πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς. Αντί να βλέπουν τους εαυτούς τους ως ανήμπορα θύματα που εμπίπτουν στο στίγμα ενός «πορνοστάρ», θεωρούν τους εαυτούς τους επαγγελματίες που απολαμβάνουν τη ζωή διασημοτήτων προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικό έργο με μια οικεία κοινότητα.

Η κυρίαρχη τάση παραγωγής πορνό στην Ελλάδα είναι μια νόμιμα ρυθμιζόμενη επιχείρηση, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι, όπου η καλή ηθική στην εργασία της πορνογραφίας θεωρείται αξιοθαύμαστη όπου οι γυναίκες ερμηνεύτριες έχουν μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσουν υψηλότερη θέση από τους άντρες. Με την απουσία ενός ευρύτερου δημόσιου διαλόγου, όταν μιλάμε για πορνογραφία στην Ελλάδα, η ετεροφυλοφιλία θεωρείται ως η πιο κυρίαρχη τάση.