Διήμερο στα μονοπάτια της Καστάνιανης 12-13 Οκτωβρίου 2019 από τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης



Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Κοζάνης πραγματοποιεί εξόρμηση το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου 2019 στα μονοπάτια της Καστάνιανης στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας.

Συντονιστές: Σπύρος Γκαραβέλλας-Πέτρος Αλμπάνης

Οι πορείες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

Σάββατο 12/10

Πλατεία Καστάνιανης (Πανηγύρι) – Εξωκκλήσι Άη Σωτήρα-Βρύση της Τάκαινας-Καστάνιανη.
Μήκος διαδρομής 7 χλμ Διάρκεια 3 ώρες.

Εναλλακτικά προτείνεται περιήγηση μέσα στο χωριό που αποτελείται από 3 μαχαλάδες, τη Ράχη, τη Μεσαριά και την Γκάλινα τους οποίους χωρίζουν ρέματα και συνδέουν τα γεφύρια.
Εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας είναι επίσης το σχολείο και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που αποτελεί πέτρινο αντίγραφο της Μητρόπολης των Αθηνών, κτίσματα του 19ου αιώνα

Κυριακή 13/10 Μονοπάτια της Καστάνιανης

Α διαδρομή (Β δυσκολίας):
Πλατεία Καστάνιανης- Εξωκκλήσι Ανάληψης(1412 μ.) – Κορυφή Γύφτισσα (1752 μ.) -Μπολιάνα (1292 μ.) – Καστάνιανη
Μέρος της διαδρομής είναι τμήμα της παράκαμψης του Εθνικού μονοπατιού 03 (Γράμμος-Ιωάννινα)
Μήκος διαδρομής 14 χλμ Διάρκεια 7 ώρες

Β διαδρομή (Α δυσκολίας)
Πλατεία Καστάνιανης-Εξωκκλήσι Ανάληψης (1412 μ.)- Καστάνιανη
Μήκος διαδρομής 8 χλμ Διάρκεια 4 ώρες
Πόσιμο νερό έχει σίγουρα μόνο στο χωριό

Η διαμονή θα γίνει στη σάλα οικήματος που λειτουργούσε ως ξενώνας.

Απαραίτητα σλίπινγκ μπαγκ και υπόστρωμα.

Το χωριό διαθέτει καφενείο στο οποίο προσφέρεται και φαγητό. Οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή άμεσα ώστε να εξυπηρετηθούν όσο καλύτερα γίνεται κατά τη διαμονή τους.

Η Καστάνιανη είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της περιοχής σε υψόμετρο 950 μ. στις υπώρειες του Σμόλικα με παραδοσιακά γκαλντερίμια, τρεχούμενα νερά, πλειάδα πέτρινων αρχοντικών και 4 χαρακτηριστικά πετρόκτιστα γεφύρια εντός κι εκτός του οικισμού.

Το χωριό παρέμεινε αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου διατηρώντας σχεδόν στο ακέραιο την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική που βασίζεται στην πέτρα και τα φυσικά υλικά.

Πέριξ του χωριού υπάρχουν 17 παραδοσιακά εξωκκλήσια του 19ου αιώνα μέσα στο παρθένο δάσος ελάτης, πεύκης, οξιάς και βελανιδιάς.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στο Γραφείο του Συλλόγου 20:30 έως 22:00 και στους συντονιστές Σπύρο Γκαραβέλλα και Πέτρο Αλμπάνη στο τηλέφωνο 2461025909.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.