Δυτική Μακεδονία: Διαφωνίες για τη «βίαιη» μεταλιγνιτική περίοδο – Γ. Κασαπίδης: «Δίκαιη και ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή»

Ρεπορτάζ από την ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης:

Την αντίθεσή τους στις προθέσεις της Κυβέρνησης για την αποδέσμευση της χώρας μας από το λιγνίτη το 2028 εξέφρασαν τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Θεόδωρος Καρυπίδης όσο και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

«Δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο με τη μορφή του σοκ δεν μπορεί να υπάρξει» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη στάση αυτή με το λιγνίτη, τον κάλεσε να τα πάρει πίσω την απόφαση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα μπει η παράταξή του μέρος σε μία τέτοια συζήτηση αν δεν αλλάξει το συγκεκριμένο πλάνο.

Για «στημένη διαδικασία» έκανε λόγο από την πλευρά της η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία αναρωτήθηκε αν ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης γνώριζε τις προθέσεις του πρωθυπουργού και αν όχι γιατί δεν το κατήγγειλε.

«Ριζικές αλλαγές και όχι άλλες αναπαραγωγικές διαδικασίες» θα πρέπει να γίνουν στον χώρο της Ενέργειας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του περιφερειακού συμβουλίου, Θανάσης Χαστάς, ο οποίος έκανε λόγο για «κάλπικη η διαδικασία», γιατί όπως ανέφερε μπαίνει απ’ όλους σε λάθος βάση. Όπως τόνισε ο κ. Χαστάς «η μάχη» θα πρέπει να δοθεί στους χώρους εργασίας από τους εργαζόμενους, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μείνει ο λιγνίτης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και να αντικατασταθούν οι παλιές λιγνιτικές μονάδες με νέες σύγχρονες.

Από την πλευρά τους ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Στέφανος Πράσσος τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι «ρεύμα φθηνό και το λαό», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν οι περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις στους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Αμυνταίου, έτσι ώστε να συνεχίζουν να λειτουργούν μαζί με τις υπόλοιπες σύγχρονες μονάδες του λιγνίτη, για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Γ. Κασαπίδης: «Δίκαιη και ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή»

Τη συγκρότηση της επιτροπής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Συνοχής, που θα υλοποιήσει το σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής περιόδου ανακοίνωσε σήμερα (4/10/2019) ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, που έγινε με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο ΟΗΕ και την ανακοίνωσή του ότι η χώρα θα αποδεσμευτεί από το λιγνίτη το 2028.

Ο κ. Κασαπίδης, αφού τόνισε ότι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο θα πρέπει να είναι «δίκαιη και ομαλή», ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για το οποίο η περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής θα πρέπει να «εργαστούν σκληρά γρήγορα και όχι βιαστικά».

Οι βασικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν από το σχέδιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Κασαπίδης θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση όλων των σημερινών θέσεων, αλλά και των οικονομικών δεδομένων και της εγκατεστημένης ισχύς, που έχουν σχέση με την λιγνιτική εκμετάλλευση.

«Αυτά θα πρέπει να είναι απόλυτα μεγέθη και δε συμβιβαζόμαστε ούτε με μια χαμένη θέση εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνοντας ότι «δεν αντέχει η τοπική κοινωνία μια ακόμη νέα κρίση».

Καταλήγοντας στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, αφού έκανε κάλεσμα προς όλους για συμμετοχή «σε ένα αγώνα προς τη δίκαιη και ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο, όσο χρόνο και θα χρειαστεί», επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί και η Κυβέρνηση.

4 σχόλια στο άρθρο “Δυτική Μακεδονία: Διαφωνίες για τη «βίαιη» μεταλιγνιτική περίοδο – Γ. Κασαπίδης: «Δίκαιη και ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή»

  1. Δεν σώζεται η κατάσταση παιδιά. Προγραμματισμένα είναι όλα: Και το φούντο της ΔΕΗ και η έλευση μεταναστών! Δεν αλλάζει με τίποτα, ούτε μα Κασαπίδηδες, ούτε με κανέναν!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.