Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τη σωρεία μαζικών εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης τη ΔΕΗ – Κάλεσμα για κινητοποίηση έξω από τα ταμεία της ΔΕΗ



Καταδικάζουμε την πολιτική της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της διοίκησης της ΔΕΗ, που στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» προβαίνουν σε σωρεία μαζικών εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης, καθώς ολοένα και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλα αυτά, τη στιγμή που όπως ομολογεί η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, είναι ευκαιρία για να αυξήσει η εταιρεία τις εισπράξεις και τη ρευστότητα, καθώς, όπως λέει, «αυξάνονται οι δυνατότητες των καταναλωτών να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους και να κάνουν διακανονισμούς». Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ ζητωκραυγάζει για την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση του συντελεστή απόσβεσης για νέες επενδύσεις, στο 150%, που ισοδυναμεί με γενναία φοροαπαλλαγή, αποδεικνύοντας ότι το «μπούκωμα» με προνόμια των μονοπωλίων δεν αναιρεί την επίθεση στα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενεργειακή φτώχεια στα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο που άρχισε στα γεμάτα η συζήτηση για νέα αύξηση των τιμολογίων.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή τις ζημιές της ΔΕΗ είναι προκλητική για το λαό και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Και οι δύο προσπαθούν να κρύψουν ότι η σημερινή κατάσταση στον κλάδο της Ενέργειας είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» που διαχρονικά προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, τα οικονομικά της ΔΕΗ είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος των τεράστιων κερδών για τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα και τα εργασιακά δικαιώματα χτυπιούνται περισσότερο στις επιχειρήσεις της Ενέργειας.

Προσπαθούν επίσης να κρύψουν ότι στο ίδιο «τέρμα» από διαφορετικούς δρόμους οδηγούν τόσο το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που επιχείρησε να υλοποιήσει η ΝΔ, όσο και η «παραλλαγή» της πώλησης Λιγνιτικών μονάδων που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις δημοπρασίες Ενέργειας (ΝΟΜΕ) και την υποχρεωτική μεταφορά πελατών της ΔΕΗ στους «εναλλακτικούς παρόχους», αλλά και την υποχρέωση της επιχείρησης στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της λιανικής αγοράς, να πουλά φθηνό ρεύμα στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ώστε με τη σειρά τους εκείνες να το πουλούν πολύ πιο ακριβά στους λαϊκούς καταναλωτές, και να το εξάγουν σε «ανταγωνιστικές τιμές» στο εξωτερικό.

Η απάντηση πρέπει να είναι η μαζική καταδίκη αυτής της πολιτικής που γεννάει φτώχεια και διαχωρισμούς, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ενέργειας. Παλεύουμε ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που δεν είναι άλλος από τις επιχειρήσεις, που μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζουν τίποτα, την εργοδοσία που σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της σε όλα τα επίπεδα, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν και που μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια.

Διεκδικούμε:
Να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα! Άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων σε λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν με βάση το εισόδημά τους.
Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικό – λαϊκό σπίτι που δεν έχει να πληρώσει.
Άμεσος διακανονισμός χωρίς να απαιτείται προκαταβολή. Δόση με βάση τη δυνατότητα του κάθε νοικοκυριού.
Μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, στους ανέργους, στους άπορους, στους μικρούς επαγγελματίες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Να γίνει διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων.

Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν όλους τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση έξω από τα ταμεία της ΔΕΗ την Δευτέρα 1/7 και ώρα 10:00 το πρωί.

Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια
Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.