Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων στους Ψαράδες Πρεσπών



Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 και ώρα 4μμ η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» είχε προγραμματίσει την «4η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων», στο χωριό Ψαράδες του Δήμου Πρεσπών.

Ακριβώς την ώρα έναρξης, έντονη καταιγίδα μίας ώρας, ακύρωσε κάθε προετοιμασία και σχεδιασμό στο χωμάτινο περιβάλλον της εκδήλωσης. Αμέσως μετά το τέλος της βροχής, σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες συλλόγους, μετατρέψαμε την μουσικοχορευτική εκδήλωση σε μουσικοχορευτική πορεία στον πέτρινο πεζόδρομο του χωριού. Συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο του χωριού και μαζί με την ορχήστρα και τα λάβαρα των συλλόγων, χορεύοντας κατευθυνθήκαμε στην άλλη άκρη του, προς το σημείο όπου υπογράφτηκε η προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών». Εκεί, αφού ψάλαμε τον εθνικό ύμνο και το Μακεδονία ξακουστή, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Δ. Γιουματζίδης απευθύνθηκε προς τους παριστάμενους επισημαίνοντας τον προδοτικό χαρακτήρα της «Συμφωνίας», την αποφασιστικότητα για την ακύρωσης της συμφωνίας και την ανάγκη Δημοψηφίσματος για αυτόν τον σκοπό. Η κ. Ν. Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, τόνισε επιπλέον και την αμέριστη συμπαράσταση των ομογενών Μακεδόνων όλου του κόσμου , σε αυτόν τον αγώνα.

Στην μέση περίπου της διαδρομής, στην κεντρική πλατεία του χωριού ψαράδες , αυθόρμητα, οι χορευτές με τις παραδοσιακές μακεδονικές φορεσιές από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μακεδονίας χόρεψαν Μακεδονικούς χορούς, σε μεγάλους ομόκεντρους κύκλους, με τους κατοίκους των ψαράδων να χειροκροτούν από τα μπαλκόνια τους. Με την επιστροφή στην αρχή της αυτοσχέδιας και αυθόρμητης πορείας έληξε η «4η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων» δίνοντας ραντεβού για του χρόνου σε κάποιο άλλο μέρος της Μακεδονίας.

Συγχαίρουμε τις διοικήσεις και τα μέλη των συλλόγων που ήλθαν στις ακριτικές Πρέσπες, από κάθε άκρη της Μακεδονικής γης, για να παραβρεθούν στην «4η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων» αλλά και για το ότι παρέμειναν και συμμετείχαν σε αυτή την αυθόρμητη πορεία παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Πρεσπών, την Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας, την Τροχαία Φλώρινας, το Αστυνομικό τμήμα Πρεσπών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φλώρινας, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα Πρεσπών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρεσπιωτών» και όλους τους εθελοντές, που συνέβαλαν στην προετοιμασία και την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Καταγγέλλουμε την απουσία σήματος σε δύο Ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σχεδόν όλη την ημέρα της εκδήλωσης, που μας δυσκόλεψε παρά πολύ στην οργάνωση και προβληματιζόμαστε αφάνταστα από την παρουσία καθαρού σήματος σκοπιανής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη θέση τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Γιουματζίδης Δημήτριος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.