Μαυροπηγή Κοζάνης: Ζητάνε από τους κατοίκους να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις για τη μετεγκατάσταση του οικισμού

Να μείνει παγωμένη με κυβερνητική πρωτοβουλία η απόφαση απαιτεί η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Μαυροπηγής στην Κοζάνη, του οικισμού που βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης για τις ανάγκες επέκτασης του ορυχείου της ΔΕΗ. Ο Αρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσαν για την απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας που μείωσε σημαντικά τις τιμές για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων της Μαυροπηγής και δημοτικών εκτάσεων του Δήμου Εορδαίας, που είχε επιδικάσει πρωτόδικα το δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δοθεί άμεσα πολιτική λύση, οι κάτοικοι θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στη ΔΕH περίπου το 45% της αποζημίωσης που είχαν λάβει.

Το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας μείωσε τις τιμές για τις αποζημιώσεις των κατοικιών στο 60%, διότι έλαβε υπόψη την εμπορική αξία των ακινήτων που απαλλοτριώνονται, η οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλή λόγω της γειτνίασης του οικισμού με το λιγνιτωρυχείο και δεν έλαβε υπόψη το κατασκευαστικό κόστος ανέγερσης νέας κατοικίας.

Την ανάληψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας για να δοθεί λύση στο πρόβλημα ζητά η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής όλα αυτά τα χρόνια έχουν βιώσει την κοροϊδία με τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής που με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων μέχρι σήμερα όπως και της ΔΕΗ ΑΕ δεν έχει πραγματοποιηθεί. Σαν να μην έφτανε αυτός ο εμπαιγμός, ο Αρειος Πάγος απόρριψε το αίτημα των κατοίκων για ακύρωση της απόφασης του εφετείου Δυτικής Μακεδονίας που αξίωνε “κούρεμα” ύψους 45% στις αποζημιώσεις που λάβανε οι κάτοικοι της Μαυροπηγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι αποζημιώσεις ήδη έχουν στην πλειονότητά τους ξοδευτεί για να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι τις ανάγκες των οικογενειών τους από το ξεσπίτωμα που αναγκαστικά υπέστησαν.

Λεφτά να επιστραφούν δεν υπάρχουν. Η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει αδιέξοδα και απόγνωση για όλες τις οικογένειες των πληττόμενων της Μαυροπηγής.

Αποδεικνύεται και από αυτήν την εξέλιξη ότι οι κάτοικοι των πληττόμενων χωριών, οι εργαζόμενοι της περιοχής έχουν απέναντί τους ένα εχθρικό κράτος που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, που διασφάλιζε και διασφαλίζει την απρόσκοπτη κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και τσακίζει τους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον ανελέητο χαρακτήρα του αστικού κράτους απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα.

Η απόφαση για επιστροφή του 45% των αποζημιώσεων είναι απαράδεκτη, επιβεβαιώνει τον ληστρικό χαρακτήρα της ΔΕΗ ΑΕ απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα.

Να μείνει παγωμένη η απόφαση. Να παρθεί κυβερνητική πρωτοβουλία να μην υλοποιηθεί. Η ΔΕΗ να μην απαιτήσει την επιστροφή των αποζημιώσεων».

Από τον Ριζοσπάστη

5 σχόλια στο άρθρο “Μαυροπηγή Κοζάνης: Ζητάνε από τους κατοίκους να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις για τη μετεγκατάσταση του οικισμού

  1. Τα λεφτά τα ξόδεψα στο χτίσιμο των σπιτιών τους οι άνθρωποι δν είναι λογική να έρχονται τώρα κ να ζητάνε πίσω χρήματα τους έδιωξαν από το χωριό τους γκρέμισαν τα σπίτια τους ε τι έπρεπε να γίνει δλδ να μην αποζημιωθούν οι άνθρωποι.

  2. Ποιά ήταν η σύνθεση των δικαστών του διοικητικού εφετείου; Κάποτε πρέπει να αξιολογηθούν και οι δικαστές επί τέλους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.