Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά τις Εθνικές Εκλογές 2019 στο Νομό Κοζάνης – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου πλησιάζουν και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα δίνουν και παίρνουν.

Τα πιθανότερα σενάρια είναι τρία: Το πρώτο το υπεραισιόδοξο για τη Νέα Δημοκρατία, το δεύτερο το πιο πιθανό με ισοκατανομή εδρών και το τρίτο σενάριο καταστροφικό για τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας και μία έδρα σε τρίτο κόμμα.

Πρώτο σενάριο: Το υπεραισιόδοξο, 4 Νέα Δημοκρατία – 1 ΣΥΡΙΖΑ

Ο διακαής πόθος των υποψηφίων Βουλευτών, αλλά και του Προέδρου της ΝΟΔΕ Κοζάνης. Να επαναληφθεί το σενάριο του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά αυτή τη φορά με άλλο πρωταγωνιστή. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να είναι επιτεύξιμο αν δεν προκαλούνταν τόσες αντιδράσεις για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου και δεν υπήρχαν απώλειες προς άλλες πλευρές. Από τη στιγμή που στελέχη βγαίνουν επώνυμα πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άρθρα στον Τύπο «κράζουν» στην κυριολεξία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είναι βέβαιο ότι οι διαρροές δεν αποφεύγονται. Όμως δεν πρέπει να αποκλείσουμε το συγκεκριμένο σενάριο σε καμία των περιπτώσεων και οι 4 από τους 7 υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας να είναι Βουλευτές για την επόμενη τετραετία, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται μάχη για μία θέση. Για να επικρατήσει αυτό το σενάριο δεν είναι αναγκαίο η ΝΔ να κατοχυρώσει αυτοδυναμία. Όμως αν πέσει το ποσοστό της κάτω από το 32% των Ευρωεκλογών, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.

Δεύτερο σενάριο: Το πιο πιθανό σενάριο, 3 έδρες η Νέα Δημοκρατία, 2 ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως γινόταν πάντα στην Κοζάνη πριν το 2012 μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, εναλλασσόταν οι έδρες μεταξύ 3-2. Αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανό να ισχύσει και πάλι αυτό το σενάριο γιατί τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισοσκελισμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι όλοι θεωρούσαν στην Κοζάνη ότι θα πέσει χαμηλά, λόγω συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έπεσε τόσο όσο περίμεναν όλοι και διατηρήθηκε στα προφανώς ικανοποιητικά ποσοστά του 23% που αν υπάρξει συσπείρωση θα αγγίξει και το 28% όπως λένε τα κομματικά στελέχη. Άρα και 23% να παραμείνει είναι δύσκολο να πέσει στη 1 έδρα.

Τρίτο σενάριο: Το καταστροφικό για τη Νέα Δημοκρατία, 2 Νέα Δημοκρατία – 2 ΣΥΡΙΖΑ – 1 ΚΙΝΑΛ ή 1 Ελληνική Λύση

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, όμως αν στο επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας τα ποσοστά πέσουν σε μεγάλο βαθμό λόγω των επιλογών της ηγεσίας τότε ανοίγουν τα σενάρια για μία έδρα σε μικρότερα κόμματα, όπως ΚΙΝΑΛ ή Ελληνική λύση, όπως έγινε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, που οι ΑΝΕΛ έβγαλαν μια έδρα στην Κοζάνη. Αν η Ελληνική Λύση ή το ΚΙΝΑΛ ξεπεράσουν το 8-10% τότε είναι πολύ πιθανό η μία έδρα να είναι στο ΚΙΝΑΛ.

Με αυτοδυναμία ή χωρίς, ο Νομός Κοζάνης θα βγάλει Βουλευτές. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί υποψήφιοι αποστρατεύτηκαν, πολλοί θα αλλάξουν χώρο και πολλοί θα ψηφίσουν απέναντι για αντιπερισπασμό. Το σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR

2 σχόλια στο άρθρο “Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά τις Εθνικές Εκλογές 2019 στο Νομό Κοζάνης – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

  1. Το τεταρτο σεναριο ειναι το πιο πιθανο.Ο γιωργος δακης υπουργος υγειας. μουργκας απο σαλονικη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.