Κριτική στην απόκρυψη των ονομάτων των μαθητών στα αποτελέσματα εξετάσεων – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Όλοι μας ξέρουμε ότι μετά από εξετάσεις αναρτώνται τα ονόματα των μαθητών με τις βαθμολογίες τους. Μάλιστα θα θυμάστε ότι όταν ήμασταν μαθητές, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινωνόντουσαν και από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Από πέρσι όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όρισε να μην αναγράφονται τα ονόματα των μαθητών αλλά μόνο οι κωδικοί τους.

Επειδή στο διαδίκτυο βρήκα μόνο μια επιστολή της κ. Μπάσδρα, καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, να συμβουλεύει τον υπουργό Παιδείας να ορίσει την απόκρυψη των ονομάτων όπως κι έκανε ο υπουργός, θα κάνω κριτική στα επιχειρήματά της.

«Κε Υπουργέ, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα καίριο και πολύ λεπτό ζήτημα, που αποτελεί και διαχρονικό αίτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών». Φαίνεται ότι είναι έξω από το κλίμα του Λυκείου η καθηγήτρια. Έχουν τόσο τρελαθεί οι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί μ’ αυτό το εκπαιδευτικό αλαλούμ που υπάρχει στο Λύκειο, κατόρθωμα των τελευταίων κυβερνήσεων της Ελλάδας, που δεν έχουν καμία σκασίλα για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαθητών στις βαθμολογίες.

«Η δημοσιοποίηση των βαθμολογιών είναι δυνατόν να φέρει πολλούς υποψήφιους σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση». Ποια είναι ιδιαίτερα δύσκολη θέση; Ότι θα δουν οι συμμαθητές τους, οι καθηγητές τους αλλά και άλλοι, ότι αυτοί που είχαν φορτώσει τα μαθήματα στον κόκορα πάτωσαν στις πανελλαδικές; Ναι, κι ένας μαθητής που αγωνίστηκε σοβαρά μπορεί να αποτύχει, αυτό όμως είναι η εξαίρεση. Την επιβράβευση και ικανοποίηση των μαθητών που δούλεψαν και βλέπουν τα ονόματά τους με τους καλούς βαθμούς δεν την υπολογίζουμε ;

«Είναι προφανές ότι οι βαθμολογίες στα μαθήματα εξέτασης αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Βλέπετε τι συμβουλές αποδέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ; Αυτοί που δεν δίστασαν στο Σύνταγμα να πνίξουν στα χημικά εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, θεωρούν τους βαθμούς των μαθητών ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ! Μα αυτοί επιταχύνουν τις διαδικασίες που θα έχουν αποτέλεσμα να ξέρουν τα πάντα για την προσωπική μας ζωή, και υποκρίνονται ότι θεωρούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τις βαθμολογίες ;

«Κε υπουργέ, από ευαισθησία και μόνο απέναντι στους μαθητές μας, είμαι βέβαιη ότι θα φροντίσετε για την επίλυση αυτού του θέματος που χρόνια τώρα τραυματίζει χιλιάδες νέους». Όλοι μας δεν είχαμε τέτοια «τραύματα» ; Μήπως σε βάθος χρόνου μας έκαναν και καλό επειδή μας ενεργοποίησαν για να τα πάμε καλύτερα ;

Δυστυχώς, κι άλλοι άρχισαν να μιμούνται το παράδειγμα του υπουργείου. Πριν λίγες μέρες βγήκαν τα αποτελέσματα του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού Χημείας και όλο αγωνία μπήκαμε μαθητές και καθηγητές να δούμε τα αποτελέσματα. Ούτε ονόματα είδαμε, ούτε σχολεία, γιατί ήταν με τους κωδικούς των μαθητών. Δηλαδή τόσα χρόνια που βλέπαμε τι έκαμναν οι μαθητές μας και ζηλεύαμε τα σχολεία που ερχόντουσαν πρώτα, που ήταν το πρόβλημα ; Ότι υπήρχε κίνδυνος να τους μιμηθούν και οι άλλοι μαθητές και να γίνουν καλύτεροι ;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει απόκρυψη των ονομάτων όχι μόνο στα αποτελέσματα των πανελλαδικών, αλλά και σε όλους τους διαγωνισμούς, για δυο λόγους. Πρώτον, για να δείξει ότι συμπαραστέκεται στους τεμπέληδες και αμελείς μαθητές που έχουν το σχολείο για πάρεργο. Γιατί περιμένατε να ασχοληθούν με τους επιμελείς και εργατικούς μαθητές ; Μα και όλους τους τεμπέληδες και χαραμοφάηδες στην Ελλάδα τους έχουν γεμίσει με επιδόματα (αν δεν τους έχουν διορίσει στο Δημόσιο).

Δεύτερον, γιατί η δημοσιοποίηση των βαθμολογιών, μορίων, κοινωνικών κριτηρίων, σημαίνει ξεκάθαρες διαδικασίες και δύσκολα θα μπορέσουν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα για να βολέψουν τους «δικούς τους». Μη ξεγελιέστε που τα μισά λόγια του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του είναι για ισότητα και δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα, τους αρέσει να είναι αυτό που κατηγορούν συχνά τους αντιπάλους τους : «ψαράδες σε θολά νερά».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.