Ο εμπαιγμός των εταιριών ενέργειας, το ανύπαρκτο κράτος και οι λογαριασμοί ρεύματος – Γράφει ο Γκουντιός Β. Γιάννης



Τον τελευταίο καιρό συνεχώς, αγενώς (σε ακατάλληλες ώρες) και προκλητικώς πολλές φορές, αλλά με επιφανειακή και ψεύτικη ευγένεια στην προσέγγιση, και πιθανώς καταγράφοντας την συνομιλία, επικοινωνούν οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς άγραν πελατείας.

Σχεδόν όλες προσφέρουν 30% έως 35% έκπτωση σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει στην πράξη από 0,062€/KWh έως 0,064€/KWh.

Εδώ όμως προκύπτει το θέμα.

Είναι γνωστό ότι από το 2018, στην Δυτική Μακεδονία, ισχύει το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο* (ΠΟΤ, https://www.deddie.gr/el/upiresies/eidika-timologia/perivallontiko-oikiako-timologio/) σύμφωνα με το οποίο υπάρχει η ειδική μείωση κατά 0,042€/KWh, λόγω της λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Στο ερώτημά μου στις διάφορες εταιρίες, εάν στην προτεινόμενη τιμή εφαρμόζεται η προαναφερόμενη διάταξη που αφορά στην περιοχή μας καθώς και στη Μεγαλόπολη, καμιά εταιρία δεν το αποδέχεται, παρά το γεγονός ότι η διαφορά αυτή πληρώνεται στον πάροχο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν εφαρμοζόταν, οι Δυτικομακεδόνες και οι Αρκάδες θα πλήρωναν το ρεύμα με τιμή της τάξης των 0,020€/ΚWh.

Επίσης για τον ίδιο τον ΔΕΔΔΗΕ δεν εφαρμόζεται το ΠΟΤ σε όσους έχουν κάνει αίτηση και δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ, https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/timologia/enimerwsi-gia-to-koinwniko-oikiako-timologio-kot) κατηγορίας Α’ ή Β’. Στην προκειμένη περίπτωση, το ΚΟΤ Α’ (χρέωση 0,075€/ΚWh) είναι ακριβότερο από αυτούς που παίρνουν το ΠΟΤ και κατά συνέπεια οι δικαιούχοι (αναγνωρισμένες επισήμως από το κράτος ως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως π.χ. οι δικαιούχοι κοινωνικού επιδόματος πρόνοιας), πληρώνουν το ρεύμα τους ακριβότερα από τους άλλους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Οξύμωρο και τραγελαφικό. Αν συνυπολογιστεί και το ΠΟΤ τότε η τιμή του ρεύματος για τους ανθρώπους αυτούς γίνεται 0,033€/ΚWh. Στην περίπτωση της κατηγορίας ΚΟΤ Β’ (χρέωση 0,045€/ΚWh ) (φτωχές οικογένειες, αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας), συνυπολογίζοντας την έκπτωση του ΠΟΤ θα έπρεπε να πληρώνουν το ρεύμα 0,003€/ΚWh για τις ανάγκες τους.

Πάντως σε κάθε περίπτωση όλες οι προσφορές των παρόχων εκτός της ΔΕΗ είναι καλύτερες από το ΚΟΤ Α’. Έτσι κάποιος που δικαιούται ΚΟΤ Α’ στη Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη θα πρέπει να το ξανασκεφτεί αν θα προχωρήσει στην ανάλογη αίτηση.

Ελπίζω να δουν το θέμα οι αρμόδιοι, για να λήξει ο εμπαιγμός των εταιριών από τη μία και η προχειρότητα και η αδιαφορία του κράτους από την άλλη και στην περίπτωση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και σε αυτή των δικαιούχων ΚΟΤ.

Επιτέλους, οι αρχές (κεντρικές και τοπικές) ας προστατέψουν την αξιοπιστία τους και τους πολίτες τους, ως οφείλουν.

Γκουντιός Β. Γιάννης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.