Έντονο παρασκήνιο στους νεοεκλεγέντες του Δήμου Κοζάνης – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Του Μιχάλη Αγραφιώτη:

Και οι 7 συνδυασμοί θα βρίσκονται στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Μπορεί οι ζυμώσεις συνεργασιών ακόμη να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, όμως ότι και να γίνει πλέον αρχίζουν να διαμορφώνονται οι κατευθύνσεις μέσα στους ίδιους συνδυασμούς για τη στάση που θα κρατήσουν την επόμενη μέρα.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες δεν επέλεξαν το Λάζαρο Μαλούτα το 2014, ήταν οι ίδιοι που τον επανεξέλεξαν Δήμαρχο Κοζάνης το 2019. Από τις σπάνιες περιπτώσεις να επανεκλέξουν μετά από μια θητεία ξανά τον παλαιό Δήμαρχο. Κάτι που σημαίνει ότι προσωπικά ο Λάζαρος Μαλούτας δικαιώθηκε εις διπλούν, γιατί όχι μόνο τον εξέλεξαν Δήμαρχο, αλλά προφανώς μετάνιωσαν για την επιλογή τους το 2014. Οι σύμβουλοι του, αυτή τη φορά αρκετοί νεοεκλεγέντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με την απλή αναλογική είναι αρκετά δύσκολο να αξιοποιηθούν όλοι τους, οπότε εκ των προτέρων πρέπει να ρίξουν «νερό στο κρασί» τους. Από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ο Λάζαρος Μαλούτας πρέπει να ξεκαθαρίσει στο συνδυασμό του, αν θα διεκδικήσει και την επόμενη θητεία. Γιατί αν δεν την διεκδικήσει και αναλάβει άλλος επικεφαλής του συνδυασμού, όπως ακούγεται πολύ έντονα, ο επόμενος που θα διαδεχθεί το Λάζαρο Μαλούτα δεν μπορεί να ξεκινήσει να στρώνει έδαφος το τελευταίο εξάμηνο, πρέπει να έχει μπροστά του άπλετο χρόνο για να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επανεκλογή. Όπως έγινε την περίοδο 2007-2010 που ο τότε Δήμαρχος άφησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Λάζαρο Μαλούτα για επανασυγκρότηση. Λογικό να είναι πολύ νωρίς ακόμη για ανάλογες συζητήσεις…

Και ενώ στην «Ενότητα» χαίρονται τη νίκη τους, στην «Κίνηση» όπως φαίνεται έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα, που δεν θα αργήσει να έρθει. Ο Λευτέρης Ιωαννίδης, όπως λένε οι πληροφορίες θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο Δημαρχιακό μέγαρο και μετά θα παραιτηθεί από επικεφαλής της «Κίνησης». Ο διάδοχός του που θα αναλάβει πρέπει να έχει πολύ χρόνο, ώστε να διεκδικήσει και πάλι τη Δημαρχιακή αρχή το 2023. Θα γίνουν όπως φαίνεται το Φθινόπωρο κάποιες διαδικασίες απολογισμού και έπειτα προφανώς εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής. Ο Χάρης Κουζιάκης είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να ηγείται της «Κίνησης», αν και όπως λένε θα υπάρξουν εκλογικές διαδικασίες. Το σίγουρο είναι ο Λευτέρης Ιωαννίδης, εν αντιθέσει με άλλους, ήδη κάνει την αυτοκριτική του και θα αποδείξει ότι δεν είναι «κολλημένος» με την καρέκλα. Σε σχέση με τη στάση της «Κίνησης» στο Δημοτικό συμβούλιο θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση και όπου θεωρεί ότι η Δημοτική αρχή πράττει σωστά, θα στηρίζει.

Αν ο Κυριάκος Μιχαηλίδης είχε περάσει στο δεύτερο γύρο, ίσως να ήταν και ο νικητής των εκλογών. Πολλοί μου έχουν διατυπώσει αυτή την άποψη, από τους ανθρώπους -κυρίως δεξιούς- που συναντάω έξω. Οι εκλογές δεν τον ανέδειξαν δεύτερο, αλλά τρίτο με αποτέλεσμα να χάσει αυτήν την μεγάλη ευκαιρία. Όμως, όπως φαίνεται, η συνεργασία με την «Ενότητα» είναι δεδομένη και ότι λίγο πολύ έχουν επιλεγεί οι θέσεις ευθύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα αναλάβει το κομμάτι των πρώην Δήμων Ελλησπόντου – Δημητρίου Υψηλάντη και μία ακόμη θέση σε θεματική αντιδημαρχία. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δείξουν αν αυτός ο συνδυασμός ήρθε για να μείνει ή απλά θα συνεργαστεί με την «Ενότητα».

Στο μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών τι θα κάνει ο Βαγγέλης Σημανδράκος με το συνδυασμό «Κοζάνη Μπροστά». Στην προεκλογική περίοδο ο πήχης ανέβηκε πολύ από την πλευρά του επικεφαλής, ενώ μίλησε για σύγκριση προγραμμάτων. Ποια θα είναι η θέση του στο νέο Δημοτικό συμβούλιο; Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι να συνεργαστεί με το σχήμα της «Ενότητας» και της «Μετάβασης», όμως αυτό είναι αρκετά ριψοκίνδυνο για τον φέρελπι πολιτικό. Από τη μία θα μπορεί να αναλάβει θέση θεματικής αντιδημαρχίας και ίσως Προεδρεία κάποιων οργανισμών, από την άλλη η σύμπλευση με τους δύο συνδυασμούς θα απογοητεύσει το 16% που επέλεξαν το «Μπροστά» για να φύγει όπως έλεγαν το παλαιό κατεστημένο. Ο μόνος λόγος που μπορεί να συμπλεύσει είναι να γίνουν αποδεκτές οι προγραμματικές του θέσεις. Άρα για τον Βαγγέλη Σημανδράκο οι επιλογές είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Ή αποδέχεται τη συνεργασία, αναλαμβάνει κάποιες θέσεις και κλείνει ουσιαστικά το κεφάλαιο σύγκρουσης με το παλιό με όποιες συνέπειες και αν έχει αυτό, ή λέει μένω απ’ έξω, ασκώ αντιπολίτευση και διεκδικώ μετά το Δήμο έχοντας συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Άρα, το κλειδί της υπόθεσης είναι αν θα συνεργαστεί ο Βαγγέλης Σημανδράκος. Αν δεν δεχθεί, ίσως υπάρξουν και άλλες συνεργασίες, όμως αυτό που θέλουν να δείξουν από πλευράς «Ενότητας» είναι ότι υπάρξει ενότητα και με άλλους συνδυασμούς.

Οι εξελίξεις θα αργήσουν, τουλάχιστον να εμφανιστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και από εκεί και πέρα θα παρατηρήσουμε νέα δεδομένα.

0 Shares

4 σχόλια στο άρθρο “Έντονο παρασκήνιο στους νεοεκλεγέντες του Δήμου Κοζάνης – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

  1. Να’ναι καλά ο Κλεισθένης και όλοι θα βολευτούν βρε!
    Αντιδημαρχίες και Προεδριλίκια υπάρχουν για όλους!
    Καλό κουράγιο…

  2. Θα εκτιμηθούν ο πατριωτισμός (έξω οι προδότες!), η ανιδιοτέλεια (κάτω οι καρεκλοθήρες!) και η επιμονή για αρχές όχι για οφφίκια και βύσματα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.