Γιατί οι πολίτες της Κοζάνης «τιμώρησαν» τον Λευτέρη Ιωαννίδη; Του Μιχάλη Αγραφιώτη

Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης:

Με ένα διάλλειμα 5 ετών ο Λάζαρος Μαλούτας επιστρέφει στο γραφείο του Δημάρχου. Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή στη φιλοσοφία του, αφού ενώ το 2014 αρνήθηκε συνεργασίες που προερχόταν από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, πλέον φαίνεται διατεθειμένος να διευρύνει κατά πολύ το πολιτικό φάσμα του Δήμου, με συνεργασίες που επιβάλλει μεν ο Κλεισθένης αλλά από την άλλη θα βοηθήσει τη νέα δημαρχιακή αρχή στη λήψη αποφάσεων, σημαντικών για το μέλλον του Δήμου.

Μέχρι όμως να πραγματοποιηθούν οι διεργασίες για την σύνθεση της νέας δημαρχιακής αρχής ,καλό θα είναι να μελετήσουμε τους λόγους που οδήγησαν τους Κοζανίτες να αναιρέσουν την απόφαση τους, που είχαν πάρει το 2014. Γιατί οδήγησαν τον Λευτέρη Ιωαννίδη στην αντιπολίτευση και δεν του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία;

Πρώτο ζήτημα που εξόργισε τους πολίτες της Κοζάνης ήταν τα τιμολόγια των υπηρεσιών του Δήμου. Όσο κάποιοι και αν διαφωνούν οι πολίτες της Κοζάνης είναι στα «κάγκελα» με τους λογαριασμούς, από τις ΔΕΚΟ μέχρι ακόμη και τις κλήσεις στα αυτοκίνητα που κοβόταν συνεχώς στις μέρες των εκλογών. Ήταν στα «κάγκελα» με τις τακτικές του Δήμου Κοζάνης από τα πρόστιμα στο κάπνισμα, μέχρι τα Δημοτικά τέλη στα Δημοτικά διαμερίσματα. Όταν ο πολίτης καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά, το λογικό είναι να τα ταυτίζει όλα αυτά με το πρόσωπο του Δημάρχου. Ο Δήμαρχος γι’ αυτά θεώρησε ότι πρέπει να πληρώνουν οι δημότες και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος.

Δεύτερο ζήτημα που νευρίασε τους κατοίκους του Δήμου ήταν τα αδέσποτα. Η εικόνα να βρίσκονται στους δρόμους της Κοζάνης εκατοντάδες σκυλιά και πολλές φορές να γίνονται επιθετικά, δυσαρεστούσε τους πολίτες. Η Δημοτική αρχή πολλές φορές έδειχνε ελαστικότητα, κάτι το οποίο δεν άρεσε στους πολίτες, οι οποίοι φοβόντουσαν για τα παιδιά τους αλλά και για τους ίδιους στην καθημερινότητα τους. Αν και το πρόβλημα ήταν διαχρονικό, ο Δήμαρχος το χρεώθηκε και αναλάμβανε επίσης το πολιτικό κόστος.

Τρίτο ζήτημα, η στάση του στο Σκοπιανό και το φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που είναι Αυτοδιοικητικός δεν χρειαζόταν να πάρει θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ έβλεπε τις αντιδράσεις. Μπορούσε να κρατήσει διακριτική στάση και τις ιδέες για τον εαυτό του. Όπως και με το ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να κρατήσει ουδέτερη στάση από τη στιγμή που έβλεπε ότι αυτή η συνύπαρξη του στοίχιζε αρνητικά και όχι θετικά. Δύο επιλογές που πλήγωσαν την εικόνα του απερχόμενου Δημάρχου, αφού αυτομάτως έχασε τους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι οδηγήθηκαν κατευθείαν στον Μαλούτα.

Τέταρτο, η αυταρχική συμπεριφορά με το κάπνισμα. Ναι, όλοι πρέπει να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, όταν όμως πας να τον επιβάλλεις άμεσα και να αλλάξεις ριζικά τη νοοτροπία δεκαετιών, πρέπει να το επιβάλλεις με μία ομαλή μετάβαση και όχι με μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν τεράστιες αντιδράσεις. Έπρεπε να αφήσει ένα χρονικό διάστημα για να υπάρχει μεγαλύτερη προσαρμογή των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δυσαρέστησε πολύ κόσμο, είχε μεγάλο πολιτικό κόστος και στο τέλος, παρά κάποια θετικά δημοσιεύματα, έγινε ο κακός της υπόθεσης. Βέβαια, τον ίδιο δεν τον ένοιαξε και πάλι το πολιτικό κόστος.

Πέμπτο, πέντε χρόνια που υπήρξε Δήμαρχος, ποτέ δεν προσαρμόστηκε με τους Δημοτικούς υπαλλήλους. Η συμπεριφορά αλλά και η διαφορετική νοοτροπία σε σχέση με τους προηγουμένους Δημάρχους, κατέστησαν την απερχόμενη Δημοτική αρχή «ξένο σώμα» με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Δήμος. Δυστυχώς, για τον ίδιο δεν μπόρεσε να αγκαλιάσει τους υπαλλήλους και το μόνο αποτέλεσμα ήταν να αναλάβει και αυτό το πολιτικό κόστος.

Υπήρξε σε πολλά σημεία έργο της Δημαρχιακής αρχής , όμως πολλά παρέμειναν ίδια και χειρότερα με το 2014, οπότε οι πολίτες θεώρησαν ότι πρέπει να επιστρέψουν στον προηγούμενο Δήμαρχο. Επιλογή των πολιτών, σεβαστή αλλά όμως ο Λάζαρος Μαλούτας οφείλει να είναι ενωτικός πλέον και να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο σε πολλές πρακτικές που οδήγησαν και τον ίδιο στην ήττα του 2014. Άλλωστε, πολλά πράγματα που οδήγησαν τώρα το Λευτέρη Ιωαννίδη στην ήττα, είχαν οδηγήσει και το Λάζαρο Μαλούτα, τότε στην ήττα. Να θυμούνται όλοι ότι 4 χρόνια δεν είναι πολλά…

166 Shares

26 σχόλια στο άρθρο “Γιατί οι πολίτες της Κοζάνης «τιμώρησαν» τον Λευτέρη Ιωαννίδη; Του Μιχάλη Αγραφιώτη

 1. Μιχάλη σέβομαι τις απόψεις Σου αλλά οι περισσότερες άσχετες…Δηλαδή νόμος του κράτους δεν έπρεπε να εφαρμοστεί τα αδέσποτα υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο??Τέλος ο σεβασμός έπαιξε ρόλο ο “Κοζάνη τόπος να ζεις” σεβάστηκε τις αδυναμίες του συστήματος το 2014 τις οικονομικές ατασθαλίες ….Όσο για το παλιό που κρύφτηκε μέσα από μάσκες κάποιων προσώπων …μακάρι να έχουμε κάτι διαφορετικό από το 2014….

 2. Είναι γελοίο…τον μαλούτα που τόσα χρόνια ……. γιατί δε τον τιμώρησαν και τον ξανά έβγαλαν ; Έναν άνθρωπο για τον οποίο εκρεμμει δικαστική απόφαση…… !!;Σοβαρά μιλάμε τώρα ; Υποχρεωμένος να εφαρμόσει έναν νόμο του κράτους και φυσικά δεν ευθύνεται ο ίδιος για την «νοοτροπία χρόνων» των Κοζανίτων. Είναι νόμος,τέλος. Τα αδέσποτα…επι δημαρχίας μαλούτα που ήταν τα αδέσποτα; Η μήπως τότε δεν υπήρχε κανένα; Κυκλοφορεί ότι όλα τα αφεντικά εστίασης ψήφισαν τον μαλούτα γιατί θα καταργήσει τον αντικαπνιστικό..Πως μωρε είστε σοβαροί; Τον νόμο του κράτους; Δε πρόκειται. Και επιπλέον όλοι εσείς που ψηφίσατε μαλούτα λογικά ψηφίσατε και τον κουλη ο οποίος έχει δεσμευτεί με σκληρό αντικαπνιστικό νόμο. Δεν αξίζουμε καλό και τίμιο δήμαρχο. Δεν αξίζαμε τον Λευτέρη ιωαννιδη. ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ να μας κοροϊδεύουν και να μας τα τρώνε. Εμπρός πίσω!

 3. Ο Λ.Ιωαννιδης έκανε πολλά γη την πόλη μας άσχετα που πόλοι δεν τα αναγνωρίζουν!!! Θα φανεί αργότερα! Πραγματικά κρίμα γιατί εκεί που αναβαθμίστηκε η πόλη μας ξαναγυρνάμε στα Παλιά δυστυχώς…

 4. ο Μιχαλης χαρηκε που βγηκε ο Μαλουτας, το καταλαβαμε. Αλλα τα γραφομενα του ειναι ασχετα.
  Μιχαλακη, καλεις τον επομενο δημαρχο να μην εφαρμοσει τον αντικαπνιστικο?
  Να μην κοβονται προστιμα σε παραβασεις?
  Να αφηνονται ανεισπρακτες οφειλες προς τον δημο?
  Να γεμισει η πλατεια τραπεζια απο τα καταστηματα?
  προτιμας την μεροληψια υπερ καποιων κυρ Μιχαλη??
  Οι αλλοι υποψηφιοι δημαρχοι, που εδωσαν στηριξη αληθεια???

 5. Δηλαδή κ Μιχάλη μας λέτε πως ” τιμωρήσαμε ” τον κ. Ιωαννίδη διότι εφάρμοζε τον νόμο και δεν του άρεσε η κουτουλουμίνα; ή δεν έκανε τα στραβά μάτια στους δημοτικούς υπαλλήλους;

 6. καποιοι δεν τον ψηφισαν για τα χιονια που δεν μαζεψε, αλλοι για τα αδεσποτα αλλοι παλι επειδη εφαρμοσε τον αντικαπνιστικο νομο, αλλοι επειδη τους εκοψε κληση αλλοι επειδη δεν αντεδρασε στην συμφωνια των πρεσπων ολοι ολο και κατι βρηκαν σαν δικαιολογια για να στειλουν εναν νεο ανθρωπο στο σπιτι του και να επαναφερουν αυτον που αφησε τον δημο χρεωμενο με εκατομμυρια ευρω και τωρα ολοι αυτοι οι καποιοι εχουν την ελπιδα να καταργηθουν με καποιον τροπο οτι τους ενοχλουσε που εκανε ο πρωην πλεον δημαρχος. πριν λιγο καιρο η εφημεριδα καθημερινη σε αρθρο της εξυμνουσε το δημο κοζανης που με τη γενια των 40 αρηδων βαδιζε στον σωστο δρομο και εμπαινε σε νεα εποχη αλλα φευ που να ξερανε οτι οι πολιτες προτιμουσαν την επιστροφη στο αμαρτωλο και χρεωμενο παρελθον……………………………..

 7. Μιχαήλ,στα δικά σου τώρα!Θα μας αποκαλύψεις τι παίχτηκε με την αφεντιά σου;Με τους εκβιασμούς και τα λοιπά;Η γαργάρα και σχουρμένα κ’ είχαμε να λέγαμε;

 8. Ρε παιδιά υπάρχει νόμος για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Αν είναι έτσι ας αρχίσει το κάπνισμα μέσα στις τράπεζες, στ στις υπηρεσίες, στα γραφεία των καθηγητών κλπ

 9. Όρε κλάμα….. μου θυμίζετε την Μάρθα Βούρτση, σας αρέσει δεν σας αρέσει μομόγερη τέλος στης απόκριες, μόνο το έντεκα πλέων.

 10. Ψωμί ελιά και Λάζο βασιλιά.ο μουργκας απο σαλονικη

  Υστερόγραφο ¨Αρα φούρκα που σας χράζει

 11. Αγανακτισμένος πολιτης

  - Edit

  Απαντήστε

  Βγήκε από πολιτική σκοπιμότητα του Μαλούτα το 2014 για να μη βγει ο μπλε συνδυασμός του Δεληγιάννη Τώρα, δεν κατάλαβε ο Ιωαννίδης οτι είναι ο μοναδικός σαραντάρης που δεν δούλεψε στη ζωή του;Κατά λάθος δήμαρχος και πίστεψε οτι τι; Ότι εχει ταλέντο στην πολιτική; Ας παει να αποκτησει πρώτα εμπειρία και μεροκάματο στη ζωη κι ας ερθει μετα να μας νοικοκυρέψει! Ειναι γλυκιά η καρέκλα ε;Νομίζουν μερικοί μερικοί οτι ενας επικοινωνιολόγος θα σε βγάλει! ….. ηγέτη πρώτη φορά βλέπω! Τουλάχιστον ο Μαλούτας δεν ηταν απλα δήμαρχος, ειχε και επαγγελματικη ιδιότητα. Ο Λευτερης δεν εχει να δειξει τιποτα απο τη γεννα στο δημαρχειο!

 12. Λάθος επιλογή και τον δυο ο ένας δεν δούλεψε και ο άλλος Μακρή χέρι λετε. Έτσι χωριό δεν γίνεται.θελει άτομο με Αρ……. Και όχι Αρ…….. Άτομο .οποίος δεν κάνει τον αλλάζεις μέχρι να βρεις τον σωστό και όχι τα παλιά καινούρια.σιγουρα υπάρχει κάποιος που όντως θέλει να φτιάξει την πόλη. Σέ σταματήσει μια μέρα το πίσω μπρος για να πάμε μια μέρα μπροστά.

 13. Πολίτης Κοζάνης

  - Edit

  Απαντήστε

  Το ήθος του είναι πραγματικά πολύ αξιόλογο. Αναγνώρισε έργα των άλλων. Τα σκυλιά έμενε στο νόμο για το φυσικό χώρο και μετά λέει πως θα βρούμε λύση πριν τις εκλογές, για τους δρόμους δεν έκανε πολλά. Οι λευκές νύχτες αν και δεν το είχε σκοπό ήταν για τα πολυκαταστήματα και μόνο, Για το κάπνισμα θα μπορούσε σε όσους έχουν θερινά να κάνει τα στραβά μάτια και να απαγορεύει μόνο μέσα το κάπνισμα. Ποιος έχει πρόβλημα?. Αυτά λέει ο Μιχάλης για μένα και τα λέει μια χαρά. Όσο για το Μαλούτα φυσικά δεν πρέπει να γεμίζει με ότι παλιό τον βάρυνε και έχασε τις εκλογές το 2014

 14. Ο Λευτεράκης να πάει στην Βαρντάρσκα να συνεχίσει την καρριέρα του, θα την εκτιμήσουν εκεί οι αρκουδιαραίοι.

 15. Αν αυτά που γράφετε είναι και άποψη των δημοτών Κοζάνης τότε είναι πολύ εύκολο να συμπεράνουμε γιατί η Ελλάδα δεν θα πάει ποτέ μπροστά. Θα κατηγορήσουμε τον Δήμαρχο Ιωάννίδη που ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟ??? Δυστυχώς βλέπω την συσκότιση της Κοζάνης να έρχεται! Κρίμα Λευτέρη που δεν είχες τον χρόνο να συνεχίσεις το μεγάλο σου έργο ! Ήσουν πολύ μεγάλος για την Κοζάνη δυστυχώς.

 16. Όλοι οσόι υποστηρίζετε τον Ιωαννίδη λέτε ότι αδικήθηκε Επειδή εφάρμοσε έναν νόμο. Πόσο λάθος κάνετε να πιστεύετε ότι Μόνο αυτό μας έκανε να του γυρίσουμε την πλάτη.για πείτε μας λοιπόν κάποια έργα που έκανε??

 17. Προσωπικά ως καπνιστής ενοχλήθηκα περισσότερο με το θέμα της ηχορύπανσης παρά για το τσιγάρο καθώς δεν επέτρεπε στα μαγαζιά να παίζουν δυνατά μουσική (βασικά υπήρχαν φορές που η μουσική έκλεινε τελείως για να αποφύγει το πρόστιμο το μαγαζί) με αποτέλεσμα ο κόσμος τα σαββατοκύριακα να φεύγει από τα μαγαζιά στις 12~1 το βράδυ.

 18. Απογοητευμένη

  - Edit

  Απαντήστε

  Κρίμα κρίμα κρίμα…έκανε τόσες θετικές αλλαγές..πάει το ωραίο κλίμα…αν είναι δυνατόν να επιστρέφουμε στα παλιά! Φυσικά και ένας λαός που κάνει επανειλημμένα τα ίδια και τα ίδια λάθη δεν μπορεί να πάει μπροστά…καημένη Ελλάδα είσαι καταδικασμένη να κάνεις ένα βήμα μπροστά και πέντε πίσω …και πάλι κρίμα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.