Η πρόωρη εκσπερμάτιση και πώς να την αντιμετωπίσετε



Η εκσπερμάτιση όπως γνωρίζουμε είναι επακόλουθο του σεξουαλικού ερεθισμού και συμβαίνει συνήθως από 4 έως 10 λεπτά μετά από τη διέγερση και τη στύση ταυτόχρονα με τον οργασμό.  Η διαδικασία της εκσπερμάτισης ελέγχεται κυρίως από το νευρικό σύστημα, και σύμφωνα με νέες μελέτες αποτελεί όχι τόσο ένα ψυχολογικό φαινόμενο, αλλά περισσότερο ένα νευροβιολογικό. Η ανταπόκριση σεξουαλικά των ανδρών συνίσταται σε τέσσερις φάσεις οι οποίες είναι η επιθυμία, η διέγερση, ο οργασμός και η χαλάρωση. Όσον αφορά στη δυσλειτουργία που προκύπτει, παρατηρείται ότι υπάρχει πρόβλημα σε ένα ή περισσότερα από τις πρώτες τρεις φάσεις. Η πρόωρη εκσπερμάτιση προκύπτει από τη γρήγορη εξέλιξη των δύο πρώτων σταδίων, και δεν επηρεάζεται απαραίτητα από τις αλλαγές στη στύση ή την έντονη διέγερση.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μία δυσλειτουργία που ταλαιπωρεί πολλούς άνδρες όλων των ηλικιών, με το ποσοστό να αφορά 1 στους 5 άνδρες. Έχει την ίδια συχνότητα σε όλες τις ηλικίες και πρόκειται ουσιαστικά για μία πολύ σύντομη φάση διέγερσης, με την επίτευξη της στύσης να είναι φυσιολογική, όμως η εκσπερμάτιση είναι πολύ ταχεία, συνήθως 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση χωρίζεται σε δύο τύπους, την πρωτοπαθή και τη δευτεροπαθή.  Η πρώτη είναι γνωστή και ως χρόνια, με το πρόβλημα αυτό να υπάρχει από την αρχή της σεξουαλικής ζωής του άνδρα, και η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα, είτε πριν τη διείσδυση, είτε 1-2 λεπτά μετά από αυτήν. Η δευτεροπαθής ή επίκτητη εκσπερμάτιση κάνει την εμφάνισή της σταδιακά, ενώ μέχρι τότε ο χρόνος έως την εκσπερμάτιση ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα αίτια που προκαλούν την πρωτοπαθή, έχουν να κάνουν με το άγχος, με την υπερευαισθησία της βαλάνου, με την κακή συνήθεια πολλών να βιάζονται, ή και με διαταραχή στους υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Για την αντιμετώπισή της προτείνεται φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με συμβουλευτική ζεύγους ή/και sex therapy, ή χωρίς αυτό. Όσον αφορά στη δευτεροπαθή, αυτή οφείλεται σε παρενέργειες φαρμάκων, νευρολογικές παθήσεις, σε χρόνιες παθήσεις του προστάτη ή σε υπερθυρεοειδισμό. Οι παθήσεις που αφορούν σε φλεγμονές του προστάτη όπως χρόνια προστατίτιδα ή παθήσεις του θυρεοειδή, μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή.

Πολλοί άνδρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, συχνά δεν απευθύνονται σε κάποιο ειδικό γιατρό, είτε λόγω ντροπής, είτε επειδή πιστεύουν ότι η κατάστασή τους είναι μη αντιμετωπίσιμη. Από σχετικές μελέτες έχει προκύψει ότι μόνο το 9% των ανδρών έχει επισκεφθεί το γιατρό του για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, ενώ το 70% των ανδρών διαγνώστηκε τυχαία όταν εξετάστηκε για άλλο λόγο. Οπωσδήποτε ο γιατρός σας αναφέροντάς του το ιστορικό της πάθησής σας, θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε και να θεραπευτείτε. Εάν έχετε το πρόβλημα αυτό, δε θα πρέπει να το παραλείψετε, καθώς οι συνέπειες είναι αρκετά σημαντικές, με πιθανότητες να παρουσιάσετε άγχος, απογοήτευση και κατάθλιψη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.