Θ. Μουμουλίδης: «Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι επιτακτική ιστορική ανάγκη»



Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες της ιστορίας. Οι έλληνες του Πόντου δεν ξεχνάμε, τον ξεριζωμό των παππούδων και των προγόνων μας. Αποτελεί ιερή υποχρέωση όλων, η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας. Αποτελεί ιερή υποχρέωση η διατήρηση της μνήμης. Τα επιτεύγματα 2.500 χρόνων δεν πρέπει να ξεχαστούν, στο πέρασμα του χρόνου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού. Περισσότεροι από 350 χιλιάδες Πόντιοι ήταν τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας. Οι μαρτυρίες συγκλονιστικές. Η περιπέτεια αβάσταχτη.

Η μνήμη ανέσπερη.

Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Ο Χίτλερ πολλά «διδάχτηκε», είκοσι χρόνια αργότερα από τις «τεχνικές» εξόντωσης που χρησιμοποίησαν οι τούρκοι εθνικιστές.

Ένας μεγάλος πολιτισμός αιώνων, φυσική προέκταση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν πρέπει να χαθεί.

Μια γλώσσα με εμφανέστατη καταγωγή δεν πρέπει να χαθεί.

Χθες στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την δημιουργία χώρων μνήμης, στη Θεσσαλονίκη [ στρατόπεδο Παύλου Μελά] αλλά και στην Αθήνα , αναγνωρίζοντας την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να δημιουργήσει το Εθνικό Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, για την διατήρηση της μνήμης και του ποντιακού πολιτισμού. Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να δημιουργήσει δομές και για την διατήρηση της ποντιακής γλώσσας. Είναι ιερή υποχρεωσή μας να αγωνιστούμε γι αυτή την δικαίωση.

Η αναγνώριση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα, πολύ, δε, περισσότερο φέτος, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια.

19 Μαΐου 1919. Ενώ η Μικρασιατική Εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ εξολοθρεύουν 353.000 καταγεγραμμένους Έλληνες του Πόντου.

19 Μαΐου 2019. Έναν αιώνα αργότερα, το αίμα που χύθηκε στον Πόντο, ζητά δικαίωση. Και η δικαίωση θα έρθει για όλη την ανθρωπότητα, όταν δε θα επιτρέψουμε να ξανασυμβούν τέτοιες φρικτές θηριωδίες.

Όταν ο φασισμός και ο εθνικισμός νικηθούν. Όταν η προσφυγιά εκλείψει! Όταν η αλήθεια της ιστορίας, δεν αφεθεί σε τέσσερις νεκρές γραμμές ενός σχολικού βιβλίου, μέχρι να ξεθωριάσει.

Η ιστορική μνήμη, δεν πρέπει να μεταβληθεί σε ανάμνηση.

Οι απανταχού Πόντιοι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλο τις διχαστικές προσωπικές στρατηγικές των εκπροσώπων μας και των Ομοσπονδιών μας. Ενωμένοι οφείλουμε να κινηθούμε από σήμερα κιόλας, διεκδικώντας την διεθνή αναγνώριση, την διατήρηση του ποντιακού πολιτισμού και της γλώσσας. Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε γι αυτό!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεμιστοκλή [Θέμη] Μουμουλίδη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.