Συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στο KOZANILIFE.GR: Τι λέει ο ίδιος για την κριτική που δέχτηκε – Ποια είναι τα «πολιτικά» του σχέδια για το μέλλον



Σε ποιους πολίτες απευθύνετε το πρόγραμμά σας κατά κύριο λόγο;

Σε εκείνους που οραματίζονται ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων, συνεργασίας, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, κοινώς στους πολίτες που μοιράζονται τα ιδανικά μιας ανοιχτής Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς. Θέλουμε να εκφράσουμε όσους αμφισβητούν το μονόδρομο του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης, του ατομισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει τις κοινωνίες.

Δεν είναι πάντως ελαφρώς οξύμωρο ένα άτομο του οικονομικού και επιχειρηματικού σας μεγέθους να συστρατεύεται με την Αριστερά;

Προσωπικά, πιστεύω βαθιά στις συγκλίσεις ανθρώπων και φορέων με διαφορετικό υπόβαθρο, με την προϋπόθεση πως όλοι συνεργάζονται για ένα κοινό στόχο. Το ζητούμενο είναι μέσα από το γόνιμο διάλογο να βρίσκουμε κοινό έδαφος για το μέλλον. Οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση προοδευτικών δυνάμεων, οπότε δεν μου φαίνεται αντιφατικό άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα να συμπορεύονται. Το ευρωψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχω είναι μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Επίσης, θεωρώ εσφαλμένη την αντίληψη που απαγορεύει σε ανθρώπους με οικονομική ευχέρεια να διέπονται από προοδευτικές ιδέες. Στην μάχη που έρχεται δεν περισσεύει κανείς.

Παρόλα αυτά υπήρξαν «πυρά» τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ δεν έλειψαν και η κριτική εντός ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας…

Εντάξει, αναμενόμενα ήταν τα «πυρά» της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνονται την πολιτική, μέσα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Η φαιδρή κριτική όμως δεν με αγγίζει. Τα ζητήματα της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής όταν τίθενται από την αξιωματική αντιπολίτευση καθιστούν οξύμωρη κάθε περαιτέρω συζήτηση. Τώρα, όσον αφορά τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορώ να σας πω ότι με έχει υποδεχθεί με σεβασμό και αγάπη, στο πλαίσιο της συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας.

Κύριε Κόκκαλη, για ποιο λόγο στην προεκλογική καμπάνια σας εστιάζεται τόσο πολύ στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής;

Διότι η κλιματική κρίση έχει αναδειχθεί στο πλέον πολυπαραγοντικό και μείζον πρόβλημα της εποχής μας με δραματικές επιπτώσεις σε δεκάδες τομείς: από την οικονομία και την κοινωνική συνοχή έως την προάσπιση της δημοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κομβική καμπή της Ιστορίας. Τα τελευταία χρόνια, συγκροτείται στην ευρωπαϊκή επικράτεια ένα νέο καθεστώς που αδιαφορεί για τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση, ενώ την ίδια στιγμή οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και παράλληλα στην ανησυχητική αύξηση της ακροδεξιάς επιρροής, με χαρακτηριστική την άνοδο μεταφασιστικών κινημάτων, τα οποία όχι τυχαία, αρνούνται την επιστημονική άποψη της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια συστηματική συρρίκνωση των δημοκρατικών εγγυήσεων και υποβάθμιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Για εμάς κυρίαρχος στόχος είναι η ανατροπή αυτού του σκοταδιστικού πόλου διακυβέρνησης και η συγκρότηση μιας ουσιαστικής προοδευτικής στρατηγικής που θα δώσει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.

Σκέφτεστε στο μέλλον να διεκδικήσετε μια θέση και στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Δεν είμαι πολιτικός καριέρας ούτε επαγγελματίας πολιτικός. Το μυαλό μου είναι επικεντρωμένο αποκλειστικά και μόνο στο πως θα καταφέρουμε να αφήσουμε έναν κόσμο ανθρώπινο στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Είτε εκλεγώ είτε όχι, θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου, όπως το κάνω τα τελευταία χρόνια, για να εισαχθεί στην κεντρική πολιτική ατζέντα, το πρόγραμμα που προωθούμε ως κίνηση πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ» και διέπεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.