Εκλογές, επιτέλους! «Χειροκροτάει» ο δικηγόρος Τάσος Καραλίγκας



Γράφει ο Τάσος Καραλίγκας:

Επιτέλους, ξανά εκλογές ! Μας έλειψαν. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια. Πάντα οι εκλογές, είναι καλοδεχούμενες. Κάνουν καλό. Είτε είναι αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, όπως στις 26 Μαΐου. Είτε βουλευτικές, προσεχώς.

Κυβερνητικές παροχές

Κάθε νέα κυβέρνηση συνηθίζει να δηλώνει, μόλις αναλαμβάνει την διαχείριση της εξουσίας, πως «παρέλαβε καμένη γη από την προηγούμενη». Το συνηθισμένο δόγμα της είναι, πως η οικονομία είναι διαλυμένη (φυσικά από τους προηγούμενους εξουσιαστές) και γι` αυτό χρειάζονται θυσίες από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Και όχι μόνο τους Έλληνες, αφού αυτά λέγονται από τους πολιτικούς σε όλον τον πλανήτη. Όλοι οι πολιτικοί τα ίδια λένε. Λες και βγαίνουν απ` το ίδιο καλούπι. Κι οι ψηφοφόροι τα ίδια. Παγκόσμιο εργοστάσιο ψηφοφόρων.

Κάθε κυβέρνηση, λοιπόν, επί τρία περίπου χρόνια βάζει φόρους και δυσκολεύει την ζωή των υπηκόων της. Και στον τέταρτο χρόνο, τον προεκλογικό, αρχίζει τις παροχές. Μειώνει τους φόρους, μοιράζει χρήμα, τάζει προσλήψεις. Το τάξιμο είναι δωρεάν, εξάλλου.

Έτσι και φέτος. Η κυβέρνηση σιριζα ακολουθεί την ‘πεπατημένη’. Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει τις προεκλογικές παροχές, αφού το αργότερο το Σεπτέμβριο συμπληρώνεται η συνταγματική της θητεία. Κι οι υποσχέσεις δεν αποσκοπούν μόνο στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

Μάλλον, όμως, θα έχουμε νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο αλλαγή στα βουλευτικά έδρανα. Ο αιφνιδιασμός είναι το χαρακτηριστικό των πάσης φύσεως εξουσιαστών. Αυτοί έχουν το καρπούζι, αυτοί έχουν και το μαχαίρι. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, το μαχαίρι έχει αποδειχθεί δίκοπο.

Κοινωνικότητα και ομορφιά

Οι πάσης φύσεως εκλογές βοηθάνε πάρα πολύ στην κοινωνικότητα και τη δικτύωση. Άνθρωποι που δεν σε χαιρετούσαν ποτέ, που τσιγκουνεύονταν να σου πουν μια καλημέρα, ξαφνικά μεταμορφώνονται. Με το που αποκτάνε την ιδιότητα του ΄΄υποψηφίου΄΄ παθαίνουν μία εξαιρετική μετάλλαξη .

Γίνονται ‘φίλοι’ σου και σου συμπεριφέρονται σα να είναι κολλητοί σου εδώ και χρόνια. Σε χαιρετάνε με εγκαρδιότητα. Και με χαμόγελο. Πρόθυμοι να σε κεράσουν καφέ. Χουβαρδάδες. Με αντάλλαγμα την ψήφο σου.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως την άλλη Κυριακή, το φαινόμενο της κοινωνικότητας αποκτά κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ειδικά φέτος, όπου η απλή αναλογική έχει πολλαπλασιάσει σε αριθμούς ρεκόρ τους υποψηφίους για Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις εκλογές. Ακόμη και στις συνδικαλιστικές. Όπως στις δικηγορικές. Υπάρχουν συνάδελφοί μου, οι οποίοι μεταμορφώνονται σε πολιτικάντηδες, μόλις μετέχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων. Με αστεία αποτελέσματα, προφανώς.

Το πιο αστείο, πάντως, συμβαίνει φέτος με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης («σοσιαλ μήντια», όπως λέγονται αγγλιστί). Ο κάθε υποψήφιος δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος που σέβεται τον εαυτό του έχει δημιουργήσει προεκλογικό ‘λογαριασμό’ στα ιντερνετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με φωτογραφίες ‘πειραγμένες’ (το ‘φωτοσόπ’ κάνει θαύματα) και βιογραφικά που θα τα ζήλευαν και τα περισσότερα πλουσιόπαιδα απόφοιτα του Χάρβαρντ. Και με όνειρα για καλύτερες πόλεις, που θα τα κάνουν πράξη μόλις εκλεγούν σύμβουλοι. Όνειρα καλοκαιρινής νυκτός. Ή καλύτερα, μαγιάτικης.

Μερικοί, πάντως, ή καλύτερα μερικές, το παρατραβάνε. Το φώτοσοπ είναι τόσο ακραίο, ώστε τους παραμορφώνει. Τις συναντάς στον δρόμο, κι αναρωτιέσαι, εάν αυτός που έβλεπες στο διαδίκτυο είναι το ίδιο πρόσωπο.

Αγαπητοί υποψήφιοι, χαλαρώστε. Δεν διαγωνίζεστε σε καλλιστεία. Ούτε θα στεναχωρεθεί ο εν δυνάμει ψηφοφόρος, εάν σας δει με καμιά ρυτίδα παραπάνω. Ο αυτοεξευτελισμός δεν απέχει πολύ. Το καλό, πάντως, είναι ότι οι εκλογές ομορφαίνουν τους υποψηφίους. Έστω και στα ψέμματα.

Κινείται το χρήμα

Μια ακόμη ωφέλεια των εκλογών, είναι πως αναγκάζει τους υποψηφίους να ξοδεύουν χρήμα. Πολλά επαγγέλματα ζουν από τις εκλογές. Ίσως και να θησαυρίζουν. Ανάλογα με την εποχή, ή την τεχνολογία.
Eφημερίδες, δημοσιογράφοι, τυπογράφοι, μακετίστες, φωτογράφοι, ταβέρνες, μπαράκια, καφετέριες, αυξάνουν τους τζίρους τους από την ματαιοδοξία των πάσης φύσεως υποψηφίων. Τραπεζώματα, συνάξεις, κεράσματα είναι απαραίτητα για έναν υποψήφιο που έχει φιλοδοξίες.

Άνθρωποι που δεν έχουν κεράσει έναν καφέ στην ζωή τους, ξαφνικά γίνονται ‘έξω καρδιά’ και γεμίζουν ταβέρνες και καφετέριες με πιθανούς ψηφοφόρους τους. Αλλά κι αυτοί που ήταν ανέκαθεν χουβαρδάδες, τώρα σηκώνουν για τα καλά τον πήχυ της χορηγούμενης εξωστρέφειας.

Μια συνέντευξη υποψηφίου σε εφημερίδα , έντυπη ή διαδικτυακή, κοστίζει πολλά μηνιάτικα ενός μέσου ψηφοφόρου. Μια διαφημιστική καταχώριση της προεκλογικής κάρτας του, το ίδιο. Ο κύκλος του προεκλογικού χρήματος συνέχεια ανοίγει.

Στην εποχή των σοσιαλ μήντια, πάντως, υπάρχει και ο ανταγωνισμός των ‘λάικ’. Οι υποψήφιοι θεωρούν, πως τα ‘λάικ’ του φέισμπουκ μεταφράζονται σε ψήφους. Για να έρθει η σφαλιάρα της κάλπης. Και η απότομη προσγείωση !

Η Ιστορία του καθενός

Κριτήριο για την ψήφο μας, ειδικά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να είναι η Ιστορία του κάθε υποψηφίου συμβούλου. Η όλη διαδρομή του. Όχι αυτήν των τελευταίων τριών μηνών.
Εάν οι παρατάξεις των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν καθ`όλη την περασμένη πενταετία έτσι, όπως λειτουργούν τους τελευταίους τρεις μήνες, η χώρα μας θα ήταν πολύ καλύτερη.

Μέχρι και δενδροφυτεύσεις έκαναν οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις. Κι όμως, εάν έκαναν φύτευαν λίγα δένδρα κάθε εξάμηνο, κι όχι μόνο παραμονές εκλογών, οι πόλεις μας θα ήταν πιο πράσινες. Και πιο όμορφες. Πραγματικά όμορφες, όχι σαν τους υποψηφίους με ομορφιά του φώτοσοπ !

Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Εκλογές, επιτέλους! «Χειροκροτάει» ο δικηγόρος Τάσος Καραλίγκας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.