Η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων ως καταλύτης εξωστρέφειας – Της Κατερίνας Δαδαμόγια

Η ποιότητα ενός προϊόντος είναι μια πολυσύνθετη έννοια, η οποία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αποδοχή του από τον καταναλωτή και την ικανοποίηση των αναγκών του.

Μέσα σε μια αγορά η οποία συνεχώς διευρύνεται και ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, η ανάγκη για διασφάλιση της ποιότητας των τοπικών μας αγροδιατροφικών προϊόντων κρίνεται επιτακτική.

Οι επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας στην πλειοψηφία τους δυσκολεύονται να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα αφού διαθέτουν σχετικά μικρές ποσοτικές παραγωγικές δυνατότητες, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται αντίστοιχα προϊόντα που υπερέχουν σε ποσότητα αλλά όχι πάντα σε ποιότητα. Παράλληλα, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να υιοθετήσουν συστήματα διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγική τους διαδικασία, γεγονός που δυσχεραίνει την έξοδό τους στις αγορές.

Αρωγός στις επιχειρήσεις αυτές μπορεί να σταθεί η Περιφερειακή Αρχή δημιουργώντας ένα δικό της πλαίσιο πιστοποίησης και διασφάλισης ποιότητας το οποίο θα υπάρχει παράλληλα με τα διεθνή πρότυπα. Η δημιουργία ενός σήματος ποιότητας αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει εγγύηση ποιότητας και αυθεντικότητας και θα έχει καταλυτική επίδραση στην προώθηση των προϊόντων αυτών σε νέες αγορές, αφού θα τους προσδίδει ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα.

Δαδαμόγια Κατερίνα
Κτηνίατρος, MSc Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής, MSc Διασφάλιση Ποιότητας
Υποψήφια περιφ. σύμβουλος με το συνδυασμό “Αλλάζουμε Πορεία” του Γ. Κασαπίδη

 
 
 

Goody’s Burger House Κοζάνης | Υπηρεσία delivery και take away για τις αγαπημένες σας γεύσεις
Ταμειακές Μηχανές στην Κοζάνη | Πώληση και τεχνική υποστήριξη ταμειακών μηχανών από τη Webtouch
Δημιουργίες Like a Dream | Τα πάντα για τον στολισμό ενός ονειρεμένου γάμου και βάφτισης
Inox βάσεις | Νέες inox βάσεις για γάντια και αντισηπτικό για τις επιχειρήσεις
Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας

 

 

0 Shares

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.