Η Λαϊκή Συσπείρωση για την ίδρυση της «Ενεργειακής Κοινότητας Κοζάνης»: Συνεταιριστικός «φερετζές» για τους επιχειρηματίες των ΑΠΕ



Η δημιουργία της «Ενεργειακής Κοινότητας Κοζάνης» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα του νομοσχεδίου που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ) στις 17 Γενάρη 2018. Ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταδικάζοντας το λαό σε διαρκή ενεργειακή φτώχεια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επιδοτήσεις, μακροχρόνιο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, εγγυημένες τιμές για τους «συνεταιριστές» επιχειρηματίες και μια σειρά άλλες παροχές. Πρόκειται για ένα ακόμη κομμάτι του παζλ της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας γενικά, με ειδικό στόχο την ενίσχυση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, με όρους επιδοτήσεων ανάλογους με εκείνους που οδήγησαν στα… φιλοπεριβαλλοντικά «χαράτσια» που συντέλεσαν, ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα, να εκτοξευτούν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού στη χώρα μας την τελευταία επταετία.

Σκοπός των «Ε.Κοιν.» είναι η «προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των ΑΠΕ ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης», με χαρακτήρα που θα καθορίζεται στο καταστατικό της, είτε «κερδοσκοπικό», οπότε και θα επιτρέπεται η διανομή κερδών στα μέλη της, είτε «μη κερδοσκοπικό», χωρίς δυνατότητα διανομής κερδών. Ο διαχωρισμός «κερδοσκοπικός» ή «μη κερδοσκοπικός» είναι φυσικά τυπικού χαρακτήρα, που περισσότερο έρχεται να διευκολύνει τις επενδύσεις και να δώσει επιλογές στα κεφάλαια αναλόγως της προέλευσής τους, παρά έχει να κάνει με τον πραγματικό χαρακτήρα τους, αφού καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι «Ε.Κοιν.», άσχετα από την ονομασία τους, δεν μπορούν να μη λειτουργούν με όρους κερδοφορίας.

Για να γίνει κατανοητό ποιος θα βγει κερδισμένος απο την Ενεργειακή Κοινότητα αρκεί να αναφέρουμε την θερμή υποδοχή που είχε λάβει το νομοσχέδιο από τους επιχειρηματίες που είναι ενδεικτική τού ποιον αφορούν τα εν λόγω σχέδια. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα άκρως φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ενώσεις επιχειρηματιών που τοποθετηθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, ζήτησαν ακόμη περισσότερες διευκολύνσεις.

Επίσης διάφορες ΜΚΟ όπως για παράδειγμα η Greenpeace (γνωστή για το σύνθημα go green στις καμινάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου) στη δημόσια διαβούλευση , «διαμαρτυρήθηκαν» για τους τοπικούς περιορισμούς που επέβαλλε το νομοσχέδιο και ζητησαν τη δημιουργία «συνεταιρισμών» με «πανεθνική» δράση γιατί αλλιώς «αναμένεται να αποτελέσει τροχοπέδη για πολλά φιλόδοξα σχέδια» κάτι το οποίο και ικανοποιήθηκε. Επίσης η ΜΚΟ Αρσις στα πλαίσια του αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που οργάνωσε είχε θεματολογία την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων

Η κυβέρνηση και ο Δήμος Κοζάνης έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις «αγωνίες» των «επενδυτών» και των ΜΚΟ και γι’αυτό αυτό ανοίγει νέα «χρυσωρυχεία» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο χώρο των ΑΠΕ, ενώ, ως ένας επιπλέον κρίκος στην «απελευθέρωση» του κλάδου της Ενέργειας, οδηγεί – παρά τις διακηρύξεις – σε γενίκευση της ενεργειακής φτώχειας του λαού. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η δημοτική αρχή αποτελεί το καλύτερο στήριγμα των επιχειρηματικών ομίλων. Πανηγυρίζει για το ζεστό χρήμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που τους εξασφάλισε, τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με τις οποίες συμφωνεί, τις ΚΟΙΝΣΕΠ( Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), τις Λευκές Νύχτες ότι δηλαδή σμπαραλιάζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Κοζάνης να βγάλει τα συμπεράσματα του, να καταδικάσει με την ψήφο του τους «πλασιέ» των ΑΠΕ που οδήγησαν και οδηγούν την περιοχή στη φτώχια και την εξαθλίωση στηρίζοντας μαζικά τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.