Στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση για το 2018 από τη Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Κοζάνης



Στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση για το 2018 από τη Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Κοζάνης.

Αικατερίνη Τσιομπάνου:

To 2018 ήταν η τέταρτη χρονιά που λειτούργησε το γραφείο του συμπαραστάτη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους είχα επαφή με τους δημότες και δεχόμουν καταγγελίες.

Στην ετήσια έκθεση του έτους 2018 γίνεται αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο καθώς και στις αλλαγές που θεσπίστηκαν με το νέο νόμο 4555/2018 γνωστό και ως « Κλεισθένη». Όπως θα αναλυθεί κατωτέρω καταργείται το άρθρο 77 του Ν. 3852/2010 καταργώντας στην ουσία το θεσμό του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης και στη θέση του από την νέο περίοδο με τα άρθρα 149 επόμενα θα ισχύει ο
θεσμός του «Δημοτικού Διαμεσολαβητή».

Η έκθεση αναλύει τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού και τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων, παρουσιάζοντας κάποιες από τις υποθέσεις από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2018. Το έργο του έτους 2018 έγινε με υπευθυνότητα και με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της θέσεως και της ανάγκης των δημοτών να βρουν κάποιον που υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Η καταγραφή των υποθέσεων έδειξε ότι στις περισσότερες υποθέσεις υπάρχει περιθώριο και θέληση να επιλυθεί η υπόθεση και από τα δύο μέρη, τους πολίτες και τις υπηρεσίες. Υπάρχουν πάντα κάποιες υποθέσεις, όπως αυτές που απαιτούν εξέταση μαρτύρων, που δεν μπορούν να επιλυθούν από τον συμπαραστάτη, καθώς αρμοδιότητα για την αξιολόγηση των μαρτυρικών καταθέσεων έχουν τα κατά τόπο και καθύλη αρμόδια δικαστήρια. Υπήρξαν και περιπτώσεις που τα αιτήματα των δημοτών αποδεικνύονται αβάσιμα. Σε αυτές η απάντηση – διαμεσολάβηση από το γραφείο του Συμπαραστάτη σκοπό έχει να εξηγήσει εγγράφως στον δημότη τους λόγους που απορρίπτεται το αίτημά του.

Αναλυτικά ην έκθεση μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.