«Περί σοφίας ο λόγος»: Το 7ο αφιέρωμα της Βιβλιοθήκης στη φιλοσοφία στη Βιβλιοθήκη Κοζάνης



 

Με τo έβδομο αφιέρωμα στη φιλοσοφία συνεχίζεται η σειρά των εκδηλώσεων «Περί σοφίας ο λόγος» τις οποίες φιλοξενεί η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης στο Αμφιθέατρό της την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 7.00 μ. μ.

Τα αφιερώματα επιμελείται η κ. Γερούση Ελένη, εκπαιδευτικός και διδάκτορας φιλοσοφίας του ΑΠΘ, που αυτή τη φορά δίνει τον λόγο στον κ. Βασίλη Γρόλλιο, που θα παρουσιάσει το θέμα:

Φετιχισμός, Αλλοτρίωση και Υπαρξιακή Αντίθεση στη Φιλοσοφία του Καρλ Μαρξ

Ο κ. Γρόλλιος προτείνει μια ανάγνωση της φιλοσοφίας του Μαρξ, η οποία στηρίζεται στην πρώτη γενιά της σχολής της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με αυτήν την ανάγνωση, στόχος του Μαρξ ήταν να φανερώσει τον εγγενή παραλογισμό της λογικής του συστήματος, δηλαδή αυτής του «ο χρόνος είναι χρήμα» και να θέσει το ερώτημα του πώς γίνεται οι άνθρωποι να εξουσιάζονται από κοινωνικές μορφές που οι ίδιοι δημιουργούν αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν (όπως π.χ. το κράτος και το χρήμα). Εμείς είμαστε το κεφάλαιο, το κεφάλαιο δεν είναι έξω από εμάς σε μια άλλη διάσταση. Ο σοσιαλισμός δεν είναι ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί μετά την κατάληψη της κρατικής εξουσίας, αφού στόχος μας δεν είναι αυτός. Στόχος μας είναι να ανοίγουμε στην καθημερινότητά μας ρωγμές στη λογική του χρήματος που πρέπει να πολλαπλασιαστούν αποδεχόμενοι την υπαρξιακή μας αβεβαιότητα, με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν λύσεις.

Ποιος είναι ο κ. Βασίλης Γρόλλιος

Ο Βασίλης Γρόλλιος είναι Δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και συμβασιούχος καθηγητής ΕΑΠ. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο. Το βιβλίο του Negativity and Democracy. Marxism and the Critical Theory Tradition (2017) κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Routledge. Περισσότερα για το ερευνητικό του έργο εδώ: https://independent.academia.edu/VasiliosGrollios

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.