Β. Σημανδράκος: Μπορεί η Κοζάνη να μιμηθεί το παράδειγμα του Κόρκ της Ιρλανδίας;



Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία κρίσης η Κοζάνη έχασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πάνω από το 27% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της. Το εισόδημα στην περιοχή μας το 2010 ήταν 19.817 €, ενώ σήμερα είναι μόλις 14.361 €, ποσό που υπολείπεται κατά πολύ του εθνικού μέσου όρου. Το τραγικό είναι πως χιλιάδες οικογένειες στο Δήμο μας έχουν άνεργα μέλη, με συνέπεια οι αριθμοί αυτοί να μην ανταποκρίνονται στην σκληρή πραγματικότητα, και ως εκ τούτου το εισόδημα σε πολλά σπίτια να είναι δραματικά χαμηλό.

Με δεδομένη την επικείμενη περαιτέρω μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, τις επιπτώσεις της οποίας βιώνουμε, τίθεται το ερώτημα τι μπορεί να κάνει ένας Δήμος για να ανακόψει αυτή την κατρακύλα.

Ο Δήμος Κοζάνης σήμερα δεν βρίσκεται απλά σε στασιμότητα αλλά διέρχεται μια φάση παρατεταμένης ύφεσης. Όσο κι αν επιχειρούν κάποιοι να αποσιωπήσουν την κατάσταση αυτή ή να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον των δημοτών για τις εκλογές, η πραγματικότητα είναι ζοφερή.

Στρατηγικός μας στόχος, όπως θέσαμε απ’ την αρχή, είναι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανακόψουμε την υφεσιακή αυτή πορεία και να συμβάλουμε στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ώστε να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθεί ξανά το εισόδημα. Πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Ακολουθώντας επιτυχημένα παραδείγματα και προσαρμόζοντας τις βέλτιστες αυτές πρακτικές που ακολούθησαν άλλοι Δήμοι στην δική μας περίπτωση. Ένα τέτοιο επιτυχημένο παράδειγμα είναι αυτό του Κόρκ της Ιρλανδίας.

Αν και η Ιρλανδική οικονομία έχει διαφορετικές δυνατότητες από τη δική μας, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν με επιτυχία και έβγαλαν τη χώρα από την ύφεση.

Μάλιστα δύο χρόνια μετά την εφαρμογή τους ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιρλανδίας ξεπέρασε το 26% ενώ η ανεργία μειώθηκε κατακόρυφα. Αυτές οι πολιτικές έχουν να κάνουν με την θέσπιση ενός καθεστώτος προσέλκυσης και προστασίας των άμεσων επενδύσεων αλλά και κυρίως με την προώθηση της καινοτομίας. Ο Δήμος του Κόρκ αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση, αφού στα περίχωρά του εγκαταστάθηκαν εταιρίες όπως η Google, η Facebook, η Apple, έπειτα από την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών. Πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο λοιπόν; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Επειδή είμαστε ρεαλιστές, δεν φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε τέτοιου μεγέθους εταιρίες. Όμως υπάρχουν στη χώρα μας και στο εξωτερικό χιλιάδες μικρές εταιρίες την έδρα των οποίων μπορούμε να φέρουμε στην περιοχή μας ώστε να εκμεταλλευτούν τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα δημιουργήσουμε.

Έπειτα από πολύμηνη δουλειά, η ομάδα μας έχει προετοιμάσει ένα πλάνο ενεργειών που θα ακολουθήσουμε ως νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη κιόλας μέρα και που στόχο θα έχει την κατάθεση πρότασης για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην περιοχή μας. Οι ενέργειες αυτές συγκροτούν τρείς πυλώνες: Α) Υπαγωγή της Κοζάνης σε ειδική οικονομική ζώνη με στόχο την προσέλκυση εγχωρίων και ξένων επενδύσεων και την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων. Β) Διευκόλυνση σύστασης και εγκατάστασης εταιριών με επιτάχυνση των σχετικών αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων. Γ) Εκπόνηση μελετών και χρηματοδότηση υποδομών για την διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Όλα αυτά θα συντονίζονται από μια νέα Αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας και Προσέλκυσης Επενδύσεων.

Η υπαγωγή της περιοχής μας σε ειδική οικονομική ζώνη θα της προσδώσει ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς τα οφέλη θα είναι μεγάλα τόσο σε φορολογικό επίπεδο όσο και στο κόστος εγκατάστασης των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν φορολογικά κίνητρα, απλοποιημένες διαδικασίες έγκρισης και εγκατάστασης, προεγκεκριμένες περιβαλλοντικές άδειες, κ.α.
Προκειμένου να υποστηριχθεί ένα τέτοιο αίτημα, απαιτείται προηγουμένως ο Δήμος μας να προσαρμόσει την πολιτική του κατάλληλα. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον μας θα στραφεί στην βελτίωση των υφιστάμενων συγκοινωνιακών υποδομών και δικτύων, στην επιτάχυνση και επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης και αδειοδότησης με την εισαγωγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, στην ίδρυση δομής εγκατάστασης νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Η πρόκληση για εμάς, ως ανεξάρτητος συνδυασμός που κατεβαίνει για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές, δεν είναι να συμμετάσχουμε στο μικροπολιτικό παιχνίδι που με θλίψη βλέπουμε να διαδραματίζεται μεταξύ κάποιων εκ των υποψηφίων συνδυασμών.

Η πρόκληση για εμάς είναι να κρατήσουμε στην Κοζάνη τα νέα παιδιά, που μας εγκαταλείπουν λόγω ανεργίας, να φέρουμε πίσω εκείνους τους επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και να πάμε επιτέλους την Κοζάνη μπροστά κάνοντάς την μια ανεπτυγμένη πόλη που θα φιλοξενήσει τα όνειρα και των δικών τους παιδιών.

Του Ευάγγελου Σημανδράκου, υποψηφίου Δημάρχου με το συνδυασμό «Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ»

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Β. Σημανδράκος: Μπορεί η Κοζάνη να μιμηθεί το παράδειγμα του Κόρκ της Ιρλανδίας;

  1. ΜΕΝΩ Σ ΑΥΤΟ : Το τραγικό είναι πως χιλιάδες οικογένειες στο Δήμο μας έχουν άνεργα μέλη, με συνέπεια οι αριθμοί αυτοί να μην ανταποκρίνονται στην σκληρή πραγματικότητα, και ως εκ τούτου το εισόδημα σε πολλά σπίτια να είναι δραματικά χαμηλό.
    ΟΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΙΑΣΕΙ ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΕΣ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.