Το έθιμο των «φανών» της Κοζάνης πηγαίνει στον Άλιμο!



Το χαρακτηριστικό της Κοζανίτικης αποκριάς είναι οι Φανοί και την επόμενη Πέμπτη «έρχονται» στον Άλιμο.

Την Τσικνοπέμπτη (28 Φεβρουαρίου) στις 20:00 στην Πλατεία Καραισκάκη (Κλούβα), ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, θα ανάψει τον Φανό και θα ακολουθήσει γλέντι.

Η κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα θα «σύρει» τον χορό και όλοι εμείς θα συμμετέχουμε, ενώ τα μέλη του Χ.Λ.Ο «ΣΤΗΣΙΧΟΡΟΣ» αλλά και του Συλλόγου Οικισμού Εκτελωνιστών Αλίμου θα αναλάβουν να μας ξεσηκώσουν με τα παραδοσιακά χορευτικά τους.

Το έθιμο: Οι Φανοί ίναι φωτιές που ανάβουν στις γειτονιές της πόλης και γύρω τους στήνεται ένα γλέντι με χορό και προπαντός τραγούδι. Οι Φανοί της Κοζάνης στηρίζονται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων, οι οποίοι τους ετοιμάζουν και πρωτοστατούν στο γλέντι με τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια ή τα λεγόμενα «ξινέτροπα» ή τα «σκωπτικά», φυσικά, υπό τους ήχους των πνευστών και των χάλκινων. Στο τραγούδι των Φανών κυρίαρχος είναι ο ρόλος του κορυφαίου τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδά συγκεκριμένα τραγούδια που λέγονται μόνο στο εορταστικό δωδεκαήμερο και την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά και τον κορυφαίο τραγουδιστή και με ρυθμό επαναλαμβάνουν τα λόγια του υπό το χτύπημα των χεριών τους.

Από το alimosonline.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.