Κτήμα Γιαννακοπούλου: Ταξίδι με άρωμα Μικράς Ασίας, από τα Κουβούκλια της Προύσας, στα Κουβούκλια Κοζάνης – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



Το KOZANILIFE.GR σε έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της περιοχής στον οικισμό Κουβούκλια Κοζάνης

Η παράδοση και το ταξίδι στο χρόνο είναι γραμμένο πάνω στις γενιές που δουλεύουν σκληρά και μεταφέρουν την ιστορία τους από τόπο σε τόπο και από γενιά σε γενιά.

Το κτήμα Γιαννακοπούλου διανύει πλέον την 3η γενιά, φερμένο από τα Κουβούκλια της Μικράς Ασίας στην Προύσα και την Μικρασιατική καταστροφή, στο σήμερα, στον οικισμό Κουβούκλια, στον Βαθύλακκο Κοζάνης.

Η αμπελουργία και η οινοποιία στη Μικρά Ασία, αποτέλεσε έναν πολύ δυνατό κρίκο στην ιστορία του κρασιού. Άριστοι γνώστες και παραγωγοί κρασιού οι Κουβουκλιώτες της Προύσας, δημιούργησαν μία πολύ δυνατή κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Με πολλή αγάπη, μεράκι και σκληρή προσωπική εργασία, η οικογένεια διατηρεί τον δικό της αμπελώνα 30 στρεμμάτων, που είναι ίσως ο μεγαλύτερος της περιοχής και ο παλαιότερος της οικογένειας.

 

 

Σε υψόμετρο 400 μέτρων που βρίσκεται ο οικισμός Κουβούκλια και βορειοδυτικά της λίμνης, το κτήμα Γιαννακοπούλου παράγει μοναδικές ποικιλίες κρασιών, με εξαιρετικά αρώματα, όπως ο πράσινος και ο κόκκινος Ροδίτης, το ξινόμαυρο καθώς και άλλες ποικιλίες κρασιού που είναι τοπικές, ταξιδεμένες από την Μικρά Ασία για “να μην τις ξεχάσουν”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Η οικογένεια επίσης βγάζει και τα παράγωγα προϊόντα του σταφυλιού, όπως το τσίπουρο και τα αμπελόφυλλα που μπορεί κανείς να τα βρει στην τοπική αγορά της Κοζάνης και στις λαϊκές αγορές.

Ολόκληρη η περιοχή γύρω από τη λίμνη Πολυφύτου, είναι γνωστό ότι δίνει εξαιρετικά κρασιά λόγω της τοποθεσίας.

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη λίμνη, είναι σήμερα ένας από τους προορισμούς των οινόφιλων για οινοτουρισμό στην Κοζάνη. Οι περιοχές αυτές είναι τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού των Λιμνών, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

Αυτή την περίοδο, διανύουν την περίοδο του κλαδέματος, η δουλειά δεν σταματάει όλο το χρόνο, ακολουθεί το ράντισμα, στη συνέχεια η λίπανση, το ξεβλαστολόγημα και η τελική διαδικασία ο τρύγος.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”914″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”30″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Προβολή slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Η τεχνογνωσία σε συνδυασμό με την παρακαταθήκη της παράδοσης, έχουν σαν αποτέλεσμα να παράγουν ποιοτικά και αυθεντικά προϊόντα, που διατίθενται τελικώς στην αγορά.

Η οικογένεια Γιαννακοπούλου, είναι ένα άξιο παράδειγμα οικογένειας, δεμένοι σαν μία γροθιά, δίνουν όλη την αγάπη τους σε αυτή τη δύσκολη παραγωγική διαδικασία για να βγει ένα άρτιο και σωστό αποτέλεσμα.

Είναι άλλωστε μεγάλο το βάρος να έχεις τέτοιου είδους κληρονομιά,θα πρέπει να τη μεταφέρεις με ευλάβεια στις επόμενες γενιές, αλλά και να την παραδώσεις αναλλοίωτη κουβαλώντας μαζί και όλη την ιστορία των γενεών που την κληροδότησαν.

Ζιάμπα Αργυρώ για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.