Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου στο Επιμελητήριο Κοζάνης



Θέματα σχετικά με την επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την δυνατότητα δημιουργίας νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων και άλλα, που αφορούν την ανάγκη προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων στη χώρα μας, συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Γιώργου Κύρτσου, στο Επιμελητήριο Κοζάνης, το πρωί της Δευτέρας 11/2/2019 .

Ειδικότερα, το ενδιαφέρον της συζήτησης που αναπτύχθηκε μεταξύ του κ. Κύρτσου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου, κ. Νίκου Σαρρή, αλλά και των μελών της Διοίκησης, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, επικεντρώθηκε στη διαπίστωση ότι απαιτούνται ευνοϊκές κανονιστικές και φορολογικές προϋποθέσεις για νέα “start ups”, δεδομένου ότι η Ελλάδα λόγω του υψηλού αριθμού επιστημονικού προσωπικού θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης νεοφυών επιχειρήσεων, για τις οποίες υπάρχει στη χώρα μας μεγάλο ενδιαφέρον, όπως εξήγησε ο κ. Κύρτσος, συγκριτικά με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, στα οποία όμως παρέχονται πιθανόν μεγαλύτερα κίνητρα ή απαλλαγές για τη σύστασή τους .

Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι η δυσμενής φορολογική μεταχείριση, από τη μια μεριά, και ο μη επαρκής προϋπολογισμός στην προκήρυξη του προγράμματος του ΕΣΠΑ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας μας, από την άλλη, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την υλοποίηση φιλόδοξων και βιώσιμων προτάσεων. Για το λόγο αυτό, ο κ. Κύρτσος, όπως εξήγησε, έθεσε ερώτημα στην Ε.Ε., με το οποίο- εκτός άλλων- ερωτάται αν γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το καθεστώς φορολόγησης στα άλλα κράτη- μέλη και αν έχει δημοσιοποιήσει συγκριτικά μεγέθη.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρρής, έκανε εκτεταμένη αναφορά στο πρόβλημα της χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, πρόβλημα που αντί να επιλυθεί εντείνεται, με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων να εστιάζει στην αυτοσυντήρηση και όχι σε επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μας η εξαγωγική ανάπτυξη επιδεικνύει σημαντικές τάσεις προόδου. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη επίσπευσης της λειτουργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας του νέου χρηματοδοτικού και εγγυοδοτικού εργαλείου της επιχειρηματικής δραστηριότητας, του «ΤΑΔΥΜ», η λειτουργία του οποίου αναμένεται ως «ανάσα» ρευστότητας.

Λίγο πριν την αναχώρησή του ο κ. Κύρτσος υποσχέθηκε ότι σύντομα θα επισκεφθεί και πάλι το Επιμελητήριο για να είναι κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα που θα διοργανωθεί για την ενημέρωση των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Κοζάνης για τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τα προγράμματα, που αφορούν στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αποσκοπούν στην ενθάρρυνση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.