Συναγερμός για επιδημία γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό – 300 ασθενείς μέσα σε 48 ώρες



Συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης

300 ασθενείς πήγαν στο Κέντρο Υγείας και στο νοσοκομείο Καστοριάς, μέσα σε 48 ώρες!

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η επιδημία ξέσπασε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, με μαζικές επισκέψεις στις υγειονομικές μονάδες της περιοχής.

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί πάνω από 300 κρούσματα, με εμέτους, διάρροιες και κοιλιακό άλγος.

Ο έλεγχος για τα βακτήρια Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός ενώ πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου, για να εξακριβωθεί αν και ποιος είναι ο «ένοχος» ιός.

Από την αρχική διερεύνηση δεν προέκυψε κάποιος παράγοντας που να συνδέει τα περιστατικά μεταξύ τους (π.χ γεύμα σε κοινή εκδήλωση, συνεστίαση κλπ). Οι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν η αιτία να βρίσκεται στο νερό της περιοχής γι’ αυτό και έχει ζητηθεί εργαστηριακός έλεγχος δειγμάτων νερού.

Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση λόγω γαστρεντερίτιδας.

Στην περιοχή βρίσκεται σήμερα Τρίτη κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την εκτίμηση της κατάστασης.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την γαστρεντερίτιδα

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό, κατά κανόνα χαμηλό. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από την ιογενή γαστρεντερίτιδα

Για να μειώσουμε την πιθανότητα νόσησης από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει:

Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ειδικά: πριν την διαχείριση και κατανάλωση φαγητού, μετά την τουαλέτα ή την αλλαγή πάνας του μωρού, μετά την επαφή με τυχόν μολυσματικό υλικό
Να καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και τα οικιακά σκεύη με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
Να χρησιμοποιούμε οικιακή χλωρίνη για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού
Να αποφεύγουμε τη χρήση σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα
Να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό

Τι πρέπει να κάνουμε όταν νοσήσουμε

Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:

Να μην συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του
Να απέχει από τον παιδικό σταθμό, το σχολείο και το γραφείο
Να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται ευπαθή άτομα
Να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπως κολύμβηση σε πισίνα, επίσκεψη σε σπα, ομαδικά αθλήματα.

Από το Onmed.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.