«Τα παραμύθια μας ταξιδεύουν…»: Πρόγραμμα ανταλλαγής παραμυθιών από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας



Αν ήμουν δέντρο, θα ήθελα να είχα γίνει δέντρο-παραμυθάς. Για να σκαρφαλώνουν τα παιδιά στα κλαριά μου και ν’ ακούνε τους ιστορίες που θα τους ψιθύριζα με το φύσημα του ανέμου- ιστορίες που θα μάθαινα από τις ρίζες μου. Ή να κάθονται στην πράσινη αγκαλιά μου και να διαβάζουν τα παραμύθια που θα ήταν γραμμένα στα φύλλα μου- παραμύθια που θ’ άκουγα από τον ήλιο, τη βροχή και το χιόνι. Κι έπειτα να ονειρεύονται και να κοιτάζουν από ψηλά το αύριο, το σήμερα, το χτες…
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, στα πλαίσια της φιλαναγνωστικής χειραψίας με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, συνεχίζει το επιτυχημένο εμβόλιμο πρόγραμμα ανταλλαγής ιστοριών, με τίτλο: «Τα παραμύθια μας ταξιδεύουν…».

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η επικοινωνία κι η ανταλλαγή παραμυθιών με απομακρυσμένες αναγνωστικές κοινότητες.

Οι βιβλιοθήκες και τα σχολεία, ως κοινωνιολογικοί χώροι μπορούν να λειτουργήσουν ως πεδία δημιουργικής δράσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, ομάδων, φορέων και ρόλων.

Οι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος, αφορούν το μοντέλο επικοινωνίας:

• αλληλεπίδρασης μεταξύ των αναγνωστών και των βιβλιοθηκονόμων

• αλληλεπίδρασης της βιβλιοθήκης με την κοινότητα των αναγνωστών

• αλληλεπίδρασης των βιβλιοθηκών

• αλληλεπίδρασης των βιβλιοθηκών και των σχολικών τάξεων

•Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας – Σχολική τάξη της ομογένειας (Τ.Ε.Γ. Ζυρίχης/ Aplelbaum)

Ιανουάριος-Μάρτιος
Με αφορμή το βιβλίο: «« Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου» της Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, θα λειτουργήσει διαδικτυακό εργαστήριο τηλεκπαίδευσης δημιουργικής γραφής.
Οι δύο ομάδες θα δουλεύουν παράλληλα με αφορμή πάντα ένα διαφορετικό παραμύθι.

Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με την μορφή που η κάθε ομάδα αποφασίσει.

Τέλος, οι συνεργαζόμενες ομάδες θα παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο τους ανθρώπους τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου της.

•Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας – Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”

Απρίλιος-Μάϊος
Με αφορμή το βιβλίο: « Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου» της Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, τα παιδιά θα γράψουν και θα αφηγηθούν τα δικά τους παραμύθια. Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με την μορφή που η κάθε ομάδα αποφασίσει.

Τέλος, οι συνεργαζόμενες ομάδες θα παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο τους ανθρώπους τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου της.

•Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας – Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου

Απρίλιος-Μάϊος
Με αφορμή το βιβλίο: « Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου» της Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, θα λειτουργήσει διαδικτυακό εργαστήριο τηλεκπαίδευσης δημιουργικής γραφής .
Οι δύο ομάδες θα δουλεύουν παράλληλα με αφορμή πάντα ένα διαφορετικό παραμύθι.
Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με την μορφή που η κάθε ομάδα αποφασίσει.

Τέλος, οι συνεργαζόμενες ομάδες, θα παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο τους ανθρώπους τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου της.

Τη διδακτική ευθύνη θα έχει η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολ/δας, Σοφία Καλμανίδου (Βιβλιοθηκονόμος, Νηπιαγωγός, τελειόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτ.Μακεδονίας).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.