Γιατί πιστέψαμε στην ύπαρξη αρχαίας πόλης στην θέση της σημερινής πόλης της Κοζάνης και αναζητήσαμε το όνομά της – Του Σταύρου Καπλάνογλου



Οι λόγοι που μας έκαναν να πιστέψουμε στην ύπαρξη αρχαίας πόλης στην θέση της σημερινής πόλης της Κοζάνης και μας προέτρεψαν να αναζητήσουμε το όνομα της , ήταν τα άφθονα αρχαιολογικά ευρήματα που έγιναν γνωστά από το 1817 έως το 1992 .

1)Τα ευρήματα είναι διάσπαρτα μέσα στο περίγραμμα της πόλης που υπήρχε μέχρι πριν από 50 χρόνια περίπου.

2) Υπήρχαν οργανωμένα νεκροταφεία, με πλήθος κτερισμάτων, από το 1600 π.Χ. έως το 4ο αιώνα μ.Χ. περίπου, .

3) Το γεγονός ότι συναντήσαμε στο παρελθόν συστηματικό σύστημα ύδρευσης, αρχαίας εποχής, στην οδό Πανόρμου.

4)Ότι στην Ρωμαϊκή εποχή και μέχρι το 4ο αιώνα μ.Χ. συναντάμε στο Τρίδενδρο,(Αγ,Κων/νο ) εκτός από περίτεχνους τάφους, αγάλματα , λουτρά και κατοικίες.

5) Ότι μάθαμε, για την επιγραφή στους Αγ. Αναργύρους, και ότι στην περιοχή, καλλιεργούσαν αμπέλια .

6) Από την επιγραφή στην κεντρική πλατεία, μαθαίνουμε ότι στην πόλη υπήρχε σε αυτά τα χώματα υπήρχε Βουλή και Δήμος.

7)Από τα ευρήματα της οδού Φιλίππου βρέθηκε σάρισσα, το όπλο των Μακεδόνων.

8)Από τα ίδια ευρήματα μάθαμε ότι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν ψήφους παραπλήσιους με εκείνους που χρησιμοποιούσαν οι δικαστές στην αρχαία Αθήνα για να κρίνουν αν κάποιος είναι αθώος ή ένοχος.

9) Ότι υπήρχε μια πλούσια συλλογή γυναικείων κοσμημάτων και ειδών καθημερινής περιποίησης, γεγονός που καταδεικνύει μια πόλη με κοινωνική ζωή και όχι απλά ένα μικρό αγροτικό χωριό.

10) Αγγεία με ζωγραφικές παραστάσεις με μυθολογικά θέματα, παρόμοια με εκείνα πιο νότιων περιοχών της Ελλάδας, που μας δείχνουν ότι πιθανόν να είχαν τις ίδιες δοξασίες.

11)Τα ευρήματα είναι μοιρασμένα από το 1600 π.Χ. -4ο αιώνα π.Χ. και μετά χάνονται

Πριν από μας άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την ιστορία της έχοντας υπό όψιν όλα τα προηγούμενα αλλά κάποιοι από αυτούς γνωρίζοντας ακόμη περισσότερα εξέφρασαν την βεβαιότητα για την ύπαρξη της αρχαίας πόλης.

Μερικοί από αυτούς ήταν :

Ο Π.Λίουφης . Που πίστευε στην ”ύπαρξη συνοικισμού των Μακεδονικών χρόνων.”

Ο Β. Καλλιπολίτης * Ο πρώτος ανασκαφέας της οδού Φιλίππου που πίστεψε ότι ” η πόλη, στην οποία ανήκει το νεκροταφείο, είναι η Ελίμεια, πρωτεύουσα της Ελιμειώτιδας…”

Ο Μ. Παπακωνσταντίνου που έγραψε ”Πρωτεύουσα της Ελιμιώτιδας ήταν η πόλη Ελίμεια για την θέση της οποίας δεν συμφωνούν οι αρχαιολόγοι Χωρίς να αποκλείουν πως μπορεί να ήταν κάπου κοντά εκεί που σήμερα βρίσκεται σήμερα η πόλη μας ”

Η κ. Γεωργία Καραμήτρου Μεντεσίδου που είπε σε ένα συνέδριο
”Η πόλη της Κοζάνης κατοικήθηκε στα προϊστορικά χρόνια. Στα κλασικά χρόνια και κατά τη διάρκεια της ρωμαιοκρατίας ο οικισμός της Κοζάνης. διαμορφώθηκε οριστικά πλέον Ευρήματα επιβεβαιώνουν την
ύπαρξη μόνιμης εγκατάστασης· Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστή η ονομασία της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στη θέση της Κοζάνης”

* Όλα τα συμπεράσματα του , τα παραθέτουμε στο κολάζ φωτογραφιών που αναρτήσαμε.

Για περισσότερες πληροφορίες και τις γνώμες και άλλων ανθρώπων για το θέμα αυτό δείτε το video αρχείου που ακολουθεί:

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Γιατί πιστέψαμε στην ύπαρξη αρχαίας πόλης στην θέση της σημερινής πόλης της Κοζάνης και αναζητήσαμε το όνομά της – Του Σταύρου Καπλάνογλου

  1. Εδώ μεγάλωσα. Εδώ πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Γνώρισα όλες τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε κάθε μία από αυτές είδα ότι υπάρχει κάτι που είναι το σημείο αναφοράς τους. Αυτό που τις
    χαρακτηρίζει που όταν θα αναφέρεις το ο ομα τους κάπου θα πάει το μυαλό του ακροατή σου. Σε ένα λιμάνι, σε ένα ποτάμι που θα την διασχίζει, σε ένα κάστρο, σε μια παλιά συνοικια , σ μια μεγάλη πλατεία η ένα μέγα Λο πάρκο μέσα στον ιστο.Σε κατιπου σου έμεινε δηλαδή. Με λύπη λέω πως η πόλη μου η Κοζάνη δυστυχώς αυτήν την στιγμή που γράφω είναι ένα συνονθυλευμα πολυκατοικιών ατάκτων ερριμμενων και στριμωγμενων. Δεν αναφέρω την βιβλιοθικη που αν και δεν με ενθουσίασε οπτικά σίγουρα είναι ένας πλούτος για την πόλη μας ,αλλά δεν μιλώ για τέτοιου είδους σημεία. Σκεφτείτε μόνο πως όταν έρθει κάποιος γνωστός μας από μακριά τον τρέχουμε στην νεράιδα που θεωρούνται ότι ξελασπω ει την πόλη τις Κοζάνης σε τέτοιες περιπτώσεις. Δυστυχώς η πόλη μας δεν έχει κάτι να αναδείξει στον επισκέπτη αλλά και στον κάτοικο της. Καφεδάκι στην πλατεία μονο, πάνω στα Σταντ σαν τους πελεκάνους πάνω στις κολώνες για να χωράνε όλοι να. βγάλει κάνα φράγκο το μαγαζί που έχει και από τους πιο ακριβούς καφέδες από την εμπειρία που έχω. Ταπεινή μου γνώμη είναι όλα αυτά που ανέφερα. Αν κάποιοι πιστεύουν πως κανω λάθος σεβομαι την γνώμη τους αλλά πιστεύω πως η πλειοψηφία θα συμφωνούσε μαζί μου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.