Πως θα είναι η Κοζάνη σε 100 χρόνια, το 2121 – Γράφει ο Καθηγητής Δημήτριος Ζησόπουλος



Κυρίαρχο σημείο της Κοζανίτικης ζωής ανέκαθεν ήταν φυσικά η Πολιτική, ο Στρατός και η Παιδεία. Εκατο έτη πρίν στο σχολείο που ήταν το στρατηγείο του βασιληά Κωνσταντίνου πάρθηκε η εντολή διπλασιασμού της Ελλάδος. «Βαδίσατε προς Θεσσαλονίκη» όχι προς το Ελληνικότατο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. Τοτε ο προγονός μου Δημητριος πολεμούσε Κομιτατζήδες και Τουρκους και δεν ηττήθηκε ποτέ. Αντίθετα τα κατασκευάσματα των Τεκτόνων της εποχής αντέξανε μονον μερικούς μήνες. Με όαλ αυτά η Κοζανη ελευθερη πια έγινε κεντρο εμπορίου αναπτυχθηκε και στον επόμενο Παγκοσμιο πόλεμο ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος (σαν άλλος Βενιζέλος) απεναντι από αυτό το σχολείο στην εκκλησία του Αγίου Αθνασίου έπαυσε το πολυχρονιο του Βασιλέως, απαιτώντας να αποκηρύξει την μασονία. Ο βασιλευς τότε ήταν υπερτατη αρχή ελέω Θεού κυβερνούσα την χώρα. Ακόμη τότε δεν υπηρχαν οι μακεδόνες.

Στο λαογραφικό μουσείο Κοζανης που έχει κειμήλια από όλα αυτά τα γεγονότα αυριο 25 Ιανουαρίου ο εξαίρετος νέος Παπαδιαμάντης λογοτέχνης Καραγιάννης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο. Φαντάζομαι ότι, η σημερινη Κοζανη που περιγράφει το βιβλίο είναι γλαφυρή αποτύπωση της φαντασίας του λογοτέχνη. Αυριο θα μάθουμε περισσότερα. Αυτό που δεν θα μάθουμε αύριο είναι η εργώδης προσπάθεια των πολιτικών, στρατιωτικών και πρυτανικών αρχών της Κοζανης για το χτίσιμο της ΚΟΖΑΝΗΣ 2121.

Αυτό που ξέρουμε σήμερα είναι ότι στο νέο πανεπιστήμιο έχουν προταθεί τμήματα Διασυνοριακής Συνεργασίας, Offshore operations κλπ. Μεχρι και ένα τμημα «Ειρήνης και ανάπτυξης» προτάθηκε σαν αντιγραφή από το πανεπιστημίου του πατέρα του Γεωργίου Παπανδρέου. Πραγματι στην UPSALA υπαρχει ένα τμήμα και ένα μεταπτυχιακό σχετικά (Bachelor Programme in Peace and Development Studies 2019/2020 και ένα Master Programme in Peace and Conflict Studies 2019/2020. http://www.uu.se/en/admissions/master/selma/program/?pKod=SFU1K ).

Από αυτά τα δύο φαίνεται και η χρονική αλληλουχία. Πρωτα προσπαθουμε για Ειρηνη και ΑΝαπτυξη. Αν δεν τα καταφέρουμε αρχίζουμε να σκεπτόμαστε για ΕΙρηνη (άλλη μορρφή πολέμου) και ΠΟΛΕΜΟ.

Στο νέο πανεπιστήμιο λοιπόν σήμερα ετοιμάζουμε τα επόμενα 100 χρόνια της Κοζανης. Σημερα θα περιγραψω την Κοζάνη όπως θαναι σε 100 χρόνια.

Το 2121 λοιπόν εγω θάμαι στην Οινόη (ελπίζω όχι Αη Γιώργη). Η τρύπα του λιγνίτη θαχει γίνει ένα τεραστιο αγροτοβιομηχανικό παρκο με αγελάδες, ιχθυοτροφία, θερμοκήπια κλπ. Αυτό δεν θα είναι αποτελεσμα του πολιτικού σχεδιασμού αλλά έκδοσης ενός σοβαρου ομολόγου 2 δις, όταν όλοι οι πολιτικοί θαχουν ενημερωθεί διεξοδικά. Το νύν ΤΕΙ θα δεσπόζει εκεί λόγω εμβληματικής θέσης, ωστόσο οι περισσότερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες θα έιναι στις επιχειρήσεις. Ακομη θα εορταζονται οι τρείς Ιεράρχες. Στις 30 Ιανουαρίου του 2021 θα εορταζονται τα 50 χρόνια από την συνενωση των πανεπιστημίων ΚΟΖΑΝΗΣ-ΚΟΡΥΤΣΑΣ και Μοναστηρίου. Πάντα επικαιροι οι επιγονοι του υπουργού Παιδέιας του ΣΥΡΙΖΑ Φίλη θα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους λέγοντας ότι δεν το κρατος δεν μπορεί να είναι Χριστιανικό. Θα ζητανε να αλλάξει το Συνταγμα των Σκοπίων (ή όπως θα λέγονται τότε) και να προσαρμοσθεί με το Ελληνικό. Τουλαχιστον στο προοίμιο.

Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος

Μετα την επικληση αυτή, σιγουρος για το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, σταματω την προβλέψη και γυρίζω στην καθημερινότητα.

Σας περιμένω λοιπόν αύριο στο Λαογραφικό Μουσείο και την Τρίτη στο Μεγα Εσπερινό των τριών Ιεραρχών. Ο σχεδιασμός του μέλλοντος συνεχίζεται με μικρότερο ποίμνιο την Τετάρτη στο μάθημα του Πατρός Αυγουστινου στο Μεταπτυχιακό ΜΒΑ Inventive Infosys για προσωπικά Δεδομένα.

Καθηγητής Δημήτριος Ζησόπουλος

8 σχόλια στο άρθρο “Πως θα είναι η Κοζάνη σε 100 χρόνια, το 2121 – Γράφει ο Καθηγητής Δημήτριος Ζησόπουλος

  1. Πως θα είναι η Κοζάνη σε 100 χρόνια?
    Θα έχει γίνει επαρχία της νέας ενωμένης Μακεδονίας και θα μιλάμε για χαμένες πατρίδες!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.