Περιληπτική ανάλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Τι παίρνουμε και τι δίνουμε με δύο λόγια – Του Απ. Πατσινακίδη



Επειδή γίνεται πολύς λόγος κι ακούμε πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην αληθεια από διάφορους που δεν έχουν μπει καν στον κόπο να διαβάσουν τη Συμφωνία, μεταξύ των οποίων και βουλευτές δυστυχώς, θα αναφερθώ επιγραμματικά, με τη σειρά που αναγράφονται στη συμφωνία κι όχι με σειρά σπουδαιότητας, στα σημαντικότερα σημεία όπου γίνεται ξεκάθαρο πόσο ετεροβαρής είναι.

Τι δίνουμε:

Ιθαγένεια “Μακεδόνες”.

Γλώσσα “μακεδονική”.

Κωδικοί στα προϊόντα τους “ΜΚ” και “ΜΚD” (δηλαδή Μακεδονία και Μακεδονική Δημοκρατία).

Κοινή επιτροπή θα αποφασίσει για τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες των προϊόντων, δηλαδή όσα προϊόντα κυκλοφορούν με την επωνυμία μακεδονικό κρασί, χαλβάς κλπ θα συναποφασίζουμε μαζί με τους Σκοπιανούς για το νέο όνομα.

Ένταξη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ.

Δέσμευση τα κράτη μας να μην ανέχονται δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου. Θα λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα αμελλητί για να απαγορεύσουν ενέργειες που πιθανόν υποδαυλίζουν το σωβινισμό. Δηλαδή εάν κάποιος πει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική θα πρέπει άμεσα να συλλαμβάνεται.

Τυποποίηση γεωγραφικών τοπωνυμιών της άλλης χώρας μέσω επιτροπής. Δηλαδή μπορεί να αλλάξουν οι ονομασίες κάποιων περιοχών μας (και δικών τους βέβαια).

Αλλαγή σχολικών βιβλίων από κοινή επιτροπή.

Λιμάνι, ΑΟΖ, ζώνη ελεύθερης αλιείας. Αυτό συνεπάγεται ατελώνιστα προϊόντα για τα Σκόπια από το λιμάνι μας, δωρεάν εκμετάλλευση ελληνικών αλιευμάτων καθώς και παραχώρηση ΑΟΖ. Τα παραπάνω συντελούν σε άμεση απώλεια εσόδων για την Ελλάδα, υπέρ των Σκοπίων. Φανταστείτε να βρεθεί και πετρέλαιο μεθαύριο σε αυτή την ΑΟΖ.

Κοινοί αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου. Εδώ βλέπουμε έναν ακόμα λόγο γιατί οι ξένες δυνάμεις επιθυμούν και επιβάλλουν λύση, πέρα από την επέκταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ανταλλαγές επιστημονικών και τεχνικών αρχείων, πρόσβαση σε ερευνητικά ιδρύματα, αρχεία, βιβλιοθήκες. Αναλογιστείτε ποιος έχει μεγαλύτερο επιστημονικό αρχείο, ποιος έχει καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα και θα καταλάβετε ποιος επωφελείται.

Διμερής συνεργασία στον τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης. Ποιος έχει καλύτερα νοσοκομεία και εξοπλισμό; Ομοίως με το παραπάνω, λοιπόν.

Συνεργασία στην πολιτική προστασία, αντιμετώπιση καταστροφών. Χρήση εκπαίδευσης και εμπειρογνωμοσύνης. Έκαστο κράτος θα παρέχει την υποδομή του και για την πυρόσβεση. Ποιος έχει υποδομή; Ποιος έχει πυροσβεστικά αεροσκάφη; Άρα καταλαβαίνουμε ποιος θα συνδράμει ποιον, ποιος ωφελείται από αυτό το άρθρο.

Μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευση του στρατού. Δε χρειάζεται ανάλυση. Ξέρουμε το επίπεδο των δύο στρατών. Ομοίως με τα παραπάνω.

Τι παίρνουμε:

Η κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά διακριτώς διαφορετικά. Αρκετά ασαφές δυστυχώς καθώς δεν κάνει σαφή διάκριση ποια ιστορία και ποιος πολιτισμός ανήκει σε ποιον.

Η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Για τα μνημεία και τα δημόσια κτίρια που αναφέρονται στην αρχαία ελληνική ιστορία θα προβούν στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες. Δε λέει θα αφαιρεθούν. Μπορούν δηλαδή να βάλουν ένα μικρό διευκρινιστικό ταμπελάκι κάτω από τα τεράστια αγάλματα που έστησαν, το οποίο κανείς δε θα παρατηρεί και όλο και κάποιος θα το αφαιρέσει κάποια στιγμή.

Απορία:

Πιστεύει κανείς ότι οι τουρίστες που θα πάνε σε ένα κράτος που θα λέγεται Β. Μακεδονία και θα επισκέπτεται τα μουσεία, όταν διαβάζει τη λέξη “Μακεδονικό” στα ταμπελάκια των εκθεμάτων θα καταλαβαίνει ότι δεν είναι δικό τους;

Επίσης αναμενόμενο είναι ότι στην πράξη ελλείψει Νοτίου Μακεδονίας θα φθαρεί η ορολογία από Βόρεια Μακεδονία σε σκέτο Μακεδονία. Μόνο σε διεθνείς συσκέψεις θα βάζουν ένα γραμματάκι ( το “Β.”) πριν τη λέξη Μακεδονία.

Στα παραπάνω και μαζί με τις απώλειες εσόδων από την έξοδο που θα τους παραχωρηθεί στη θάλασσα και τον μη εκτελωνισμό των προϊόντων που θα εισάγουν και των αλιευμάτων που θα αλιεύουν δωρεάν, να προσθέσουμε ότι με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προστατεύουμε και το δικό τους εναέριο χώρο, όπως κάνουμε με την Αλβανία, αφού καμία από αυτές τις δύο χώρες δεν έχει αεροπορία. Ο Καμμένος αποκάλυψε, μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο βεβαίως, ότι πληρώσαμε 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να προστατεύουμε τον εναέριο χώρο της Αλβανίας από κοινού με την Ιταλία. Τώρα θα επωμιζόμαστε και το κόστος προστασίας του Σκοπιανού εναέριου χώρου.

Δεν έκανα την ανάλυση κατ’ άρθρο για την οικονομία του χώρου και την ευκολία του αναγνώστη. Άλλωστε όποιος έχει τυχόν αμφιβολίες εύκολα μπορεί να βρει τη συμφωνία στο διαδίκτυο.

Με εκτίμηση προς όλους τους αναγνώστες
Απόστολος Πατσινακίδης

4 σχόλια στο άρθρο “Περιληπτική ανάλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Τι παίρνουμε και τι δίνουμε με δύο λόγια – Του Απ. Πατσινακίδη

  1. Υπάρχει μια σκευωρία ξένων κέντρων που είναι σε εξέλιξη.
    Είναι πλέον σίγουρο ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεχτεί τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, οι κάτοικοι των Σκοπίων θα αποκαλούνται παγκοσμίως «Μακεδόνες».
    ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΠΟΝΤΟΣ NEWS

  2. Ο Stefan Troebst, Ελβετός Ιστορικός, Καθηγητής Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με ειδίκευση στην πΓΔΜ θεωρεί το προτεινόμενο όνομα αποδεκτό από την πλευρά της πΓΔΜ, αλλά ακατανόητο από ελληνική σκοπιά

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.