Αναβίωσαν τα «Σόρβα» στην Αιανή που συνδέονται με τα «Λουγκατσάρια» – Δείτε φωτογραφίες



Τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς, τα λεγόμενα «σόρβα» στην Αιανή συνδέονται με το έθιμο «Λουγκατσάρια». Τα παιδιά του Συλλόγου που τιμούν την παράδοση γυρίζουν όλο το χωριό με τις καμήλες, όπως επιτάσσει το έθιμο.

Το έθιμο συμβολίζει την επίσκεψη των τριών μάγων στην σπηλιά του νεογέννητου θεανθρώπου, πέρασε όμως από πολλές ιστορικές περιόδους και έτσι εμπλουτίστηκε με διάφορες παραστάσεις. Στην ομάδα κυριαρχεί η καμήλα. Δυο νέοι κρυμμένοι κάτω από κουρελούδες παριστάνουν τα πόδια της και συγκρατούν το πάνω μέρος της (συνήθως με σιδηροκατασκευή) με το κεφάλι ζώου (κυρίως αλόγου). Την καμήλα οδηγεί ο καμηλιέρης και συνοδεύεται από τη νύφη και τον γαμπρό, την αρκούδα και τον αρκουδιάρη, τον διπλάνθρωπο και τον σταχτομπάμπαλο, μια παράξενη φιγούρα ανθρώπου που φόβιζε, πετώντας στάχτη, ίσως σε έναν συμβολισμό αναγέννησης του ελληνικού έθνους από τα πολλά δεινά.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.