Ο Δήμαρχος Κοζάνης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου Κοζάνης 2019



Χθες ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Κοζάνης για το 2019, στην κορυφαία διαδικασία κάθε χρονιάς.

Πριν πάμε στο το τι θα κάνουμε όμως αξίζει να εξετάζουμε το τι κάναμε τη χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.

Το ποσοστό υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του 2018 θα κλείσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, γεγονός που μας γεμίζει ικανοποίηση γιατί αποδεικνύει πως αυτά που λέμε στους πολίτες τα κάνουμε πράξη.

Εδώ να υπενθυμίσω πως αυτοί που χθες ελαφρά την καρδία μίλησαν για «υποσχεσιολογία» πέρυσι προεξοφλούσαν πως ο βαθμός υλοποίησης του έργου του 2018 είναι «προδιαγεγραμμένα μικρός». Λάθος εκτίμηση για πολλοστή φορά…

Για μας είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία (όπως αποτυπώθηκε στη συζήτηση και στην ψηφοφορία) των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε, μαζί με τις υπηρεσίες μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής από άκρη σε άκρη στα όρια του Δήμου μας.

Είναι δεδομένο πως υπάρχουν προβλήματα και η προσπάθεια πρέπει και θα συνεχιστεί ώστε ο Δήμος να κάνει ακόμη περισσότερα έργα και δράσεις στην πόλη και στις τοπικές μας κοινότητες. Είναι δεδομένο όμως πως η κατάσταση βελτιώνεται.

Κομβικό σημείο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 είναι η ένταξη των έργων της επόμενης φάσης του νέου οικισμού της Ποντοκώμης, καθώς έχει γραφτεί και έχει ήδη σταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η απόφαση του δικαστηρίου για την αναγνώριση δικαιούχου ώστε ο Δήμος να λάβει τα χρήματα και να ξεκινήσει.

Το 2019 είναι μια χρονιά όμως κρίσιμη για όλο το Δήμο. Είναι η χρονιά που θα ολοκληρωθεί το Κουρί, θα προχωρήσει η κατασκευή του Τιάλειου Γηροκομείου. Είναι όμως και η χρονιά που θα «τρέξει» το ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού μας, του οράματος για την Κοζάνη! Ολύμπου, Λασσάνη, Ανάπλαση της περιοχής του ΟΣΕ, Open Mall και πολλά ακόμη μικρά και μεγάλα έργα… από όραμα γίνονται πράξη. Ενώ θα τρέξει και η υλοποίηση του LEADER με σημαντικά έργα στις τοπικές κοινότητες και ένα μεγάλο Τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ. Έργα μεγάλης σημασίας και πολλών εκατομμυρίων, που οραματιστήκαμε, διεκδικήσαμε, σχεδιάσαμε, ωριμάζουμε και θα εκτελεστούν για να αλλάξουν την Κοζάνη.

Ένα εύλογο ερώτημα που κάποιος θα θέσει είναι γιατί τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν τώρα και όχι νωρίτερα; Μήπως είναι προεκλογικά τερτίπια; Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Γιατί τώρα ξεκινούν οι προσκλήσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικότερα του ΕΣΠΑ. Ο χρόνος από το σχεδιασμό και τη μελέτη μέχρι την εκτέλεση μεγάλων έργων είναι αρκετά χρόνια και τις περισσότερες φορές ξεπερνά μια αυτοδιοικητική θητεία . Να θυμίσω ότι στην αρχή τη θητεία μας παραλάβαμε την εκτέλεση του προηγούμενου ΕΣΠΑ στο 30% και καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε στα πρώτα χρόνια της θητείας μας εν μέσω πολλών δυσκολιών . Τα έργα εκείνα είχαν ξεκινήσει να ωριμάζουν πολύ πριν το 2011 που ξεκίνησε η θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής… Κάθε σύγκριση έργου δεκτή!

Το δεύτερο κομμάτι της συνεδρίασης αφορούσε την έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου μας για το 2019. Επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σπουδαία βήματα εκσυγχρονισμού των οικονομικών μας διαδικασιών εφαρμόζοντας ένα πλαίσιο λειτουργίας που διακρίνεται από αξιοπιστία και διαφάνεια.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Αντιδημάρχους μας, το Γιώργο Βαλαή, τον Τέλη Πουτακίδη και τον Κώστα Δεσποτίδη και όλα τα στελέχη του Δήμου Κοζάνης, ιδιαίτερα τους δυο αρμόδιους διευθυντές, που συνέβαλαν στο να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο τεχνικό πρόγραμμα και ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2019.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.