Οι ποικιλίες κερασιάς – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου, Γεωπόνου – Τεχνολόγου



Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος – Τεχνολόγος:

Η Κερασιά (επ.όνομα Prunus avium ) είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο που αναπτύσσεται σε ύψος 15-32 μ. με κορμό έως 1,5 μ. σε διάμετρο.

Ως πιθανός τόπο καταγωγής θεωρείται η πόλη της Μικράς Ασίας, Κερασούντα , από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομα τους.

Η κερασιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δένδρα.

Οι κερασιές καλλιεργούνται παντού. Βρίσκονται στην Ασία, την Αμερική, την Ευρώπη

Η κερασιά ζει περίπου εξήντα χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον τέταρτο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον εικοστό χρόνο. Ανθίζει σχετικά νωρίς και έτσι είναι δυνατό να υποστεί ζημιές στους ανθούς της από παγετό ή δυνατό ψύχος. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες κερασιάς που βασικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που έχουν απαλή σάρκα και αυτές που έχουν τραγανή.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες,ενώ τα κεράσια που παράγονται θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Μάλιστα η Ελληνική παραγωγή έχει την δεκάτη θέση στον κόσμο με 45000 τόνους περίπου ετησίως .

Δείτε μερικές ποικιλίες από αυτές στο video που ακολουθεί.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.