Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας: «Λέμε όχι στις Λευκές Νύχτες που μας μαυρίζουν τις ζωές»

Η απελευθέρωση του ωραρίου δεν είναι «γιορτή»

Για μια ακόμα χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας αποφάσισε να πραγματοποιήσει “Λευκή Νύχτα” την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη. Τέτοιου είδους μέτρα είναι «βούτυρο στο ψωμί» των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των πολυεθνικών εταιριών, που σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση επιδιώκουν να περάσουν μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση αργιών, για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους και να εκτοπίσουν τους μικρούς επαγγελματίες.

Είναι αυταπάτη να πιστεύουν οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι ότι ανοίγοντας τις Κυριακές, αξιοποιώντας τις “Λευκές Νύχτες”, αλλάζοντας το ωράριο θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και την πολυεθνική.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου δεν οδηγεί σε τόνωση της αγοράς όπως ισχυρίζονται αυτοί που θέλουν τις “Λευκές Νύχτες”. Δεν αυξάνει το εισόδημα των εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων, δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές δηλαδή τους άνεργους, τους χαμηλά αμειβόμενους και συχνά απλήρωτους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε υποστεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει το κοινό μέτωπο αγώνα των εμποροϋπάλληλων, με τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους – επαγγελματίες ενάντια στα μονοπώλια και τις πολιτικές τους. Γιατί όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους επαγγελματίες, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα (φορολογία και χαράτσια, Υγεία, Παιδεία, κ.λπ.), για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε σε κοινό μέτωπο αντιμετώπισής τους και αυτό επιδιώκουμε.

Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα ξημερώματα, αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να επιβάλλει στον εργαζόμενο να δουλεύει αυτές τις ώρες. Καλούμε τους μικρούς επαγγελματίες να σκεφτούν, ότι σύμμαχός τους είναι ο εργαζόμενος και όχι η πολυεθνική ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας, που τους κλείνει τα μαγαζιά.

Παλεύουμε για:

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες, με 3 απογεύματα κλειστά και με σταθερό ωράριο.

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με λιγότερα από 751€.

Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπάλληλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.