Προτάσεις για τον Εθνικό Σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα – Του Μιχάλη ΑγραφιώτηΤου Μιχάλη Αγραφιώτη:

Θα αναφερθώ επιγραμματικά στη Δυτική Μακεδονία, μια περιφέρεια με πολλά θέματα σε ότι αφορά την Ενέργεια και το κλίμα και με ιδιαίτερη προσέγγιση στο Ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Προτείνω:

1. Δημιουργία ΠΕΚΕΠ Πρότυπο Ελληνικού Κέντρου Ενεργειακής Παραγωγής (Σύμπραξη ΥΠΕΝ-ΕΕ-ΔΕΗ-ΙΤ)

Οφείλετε ως Υπουργείο να αποκαταστήσετε όλες τις ζημιές στο φυσικό περιβάλλον που έχουν δημιουργηθεί από την λειτουργία από τη ΔΕΗ Α.Ε. Προτείνω η Ελληνική Πολιτεία από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη ΔΕΗ Α.Ε. και ιδιωτικές επενδύσεις να προχωρήσουν στη δημιουργία του πρότυπου Ελληνικού κέντρου Ενεργειακής Παραγωγής. Το κέντρο θα έχει αιολικά – φωτοβολταϊκά – γεωθερμικά – υδροηλεκτρικά και ενεργειακά πάρκα τα οποία θα συνδέονται και με φυσικό αέριο και σκοπός του θα είναι η παραγωγή ενέργειας ανάλογη με αυτή που παρήγαγε η Δυτική Μακεδονία ως λιγνιτικό κέντρο και η δημιουργία σχολών για την εξέλιξη της ενεργειακής παραγωγής στην Ελλάδα για τις μετέπειτα γενιές μέσα στο χώρο του παλιού ΛΚΔΜ. Το Πρότυπο Ελληνικό Κέντρο Ενεργειακής Παραγωγής θα έχει ως στόχο την πρωταρχική ενεργειακή κάλυψη της χώρας σε συνδυασμό με πράσινη ενεργειακή τεχνοτροπία αλλά ταυτόχρονα και μελέτες για την αποκατάσταση εδαφών και όχι μόνο. Στο ΠΕΚΕΠ πρέπει να συγκεντρωθεί όλη η τεχνοτροπία, όπως και οι ενεργειακές επενδύσεις της χώρας, με φθηνή φορολογία, ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει το ενεργειακό κέντρο της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκαταστήσει η πολιτεία την περιοχή που έχει υποχρέωση, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και ένας πόλος ανάπτυξης για μια πολύπαθη περιοχή.

2. Λίμνες Πολυφύτου – Ιλαρίωνα (Σύμπραξη ΥΠΕΝ-ΕΕ-ΔΕΗ-ΙΤ)

Οι λίμνες πρέπει να αξιοποιηθούν. Η σημερινή ρευστή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να διαιωνίζεται.
Προτείνω την επιστημονική μελέτη μακροχρόνιας και μελλοντικής αξιοποίησης των υδάτων – Πολυφύτου Υλαρίωνα της λίμνης για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας. Τα νερά πρέπει να προστατευτούν και να διαφυλαχτούν για το μέλλον γιατί θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα ύδρευσης τον επόμενο αιώνα στη χώρα μας. Παράλληλα, με τεχνοτροπία από το Ισραήλ οφείλει η σύμπραξη να προχωρήσει στην συντήρηση των Γεφυρών Σερβίων και Ρυμνίου, στην δημιουργία του αρδευτικού Βορείας Ζώνης Πολυφύτου, στην αξιοποίηση των περιοχών γύρω από τα φράγματα Ιλαρίωνα και Πολυφύτου, για την ανάδειξη πρωτογενούς τομέα των Δήμων Κοζάνης, Σερβίων- Βελβεντού, και Δεσκάτης, και στην ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και επιστημονικής κατάρτισης για τις λίμνες για την διαφύλαξη της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής, όπως και των υδάτων.Η σύμπραξη θα προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη της περιοχής και σε άριστη συνεργασία με τους πολίτες με σκοπό την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Εθνικός σχεδιασμός για την ενέργεια και το κλίμα χωρίς το Νομό Κοζάνης δεν μπορεί να υπάρξει.

Μιχάλης Αγραφιώτης για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.