Ο Χ. Κάτανας για την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης των δικαιούχων αγροτών, των οποίων οι εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν «δασικές»



Η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών, για το έτος 2018, επιφυλάσσει ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις για μεγάλο αριθμό παραγωγών της περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης , που είδαν να εισπράττουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με άλλες χρονιές, εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν με την οριστική σύνταξη των δασικών χαρτών. Πρόκειται για αγρότες των οποίων τα χωράφια αρχικά χαρακτηρίστηκαν «αγροτεμάχια» εντός των νέων δασικών χαρτών, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν εκτός συστήματος αποζημιώσεων, με συνέπεια να μη συμπεριληφθούν στις εκτάσεις για τις οποίες δίνονται ενισχύσεις και να μειωθούν τα χρήματα που αποδίδονται στους αγρότες που νόμιμα τα κατέχουν.

Να σημειωθεί βέβαια ότι οι συγκεκριμένοι αγρότες έχουν εκφράσει έγκαιρα αντιρρήσεις μέσω ενστάσεων ή έχουν ζητήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξαγοράς αυτών των εκτάσεων, όμως τίποτε από όλα αυτά δεν έχει προχωρήσει λόγω της γραφειοκρατικής ολιγωρίας αλλά και της αδιαφορίας των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών να επισπεύσουν την οριστική επίλυση όλων αυτών των περιπτώσεων. Κατάσταση που παρατηρείται έντονα στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, αντίθετα με άλλες περιοχές της χώρας όπου το θέμα έχει επιλυθεί, με αποτέλεσμα να εκφράζεται δίκαιη ανάκτηση εκ μέρους των αγροτών, τόσο λόγω της οικονομικής ζημιάς που αναίτια θα υποστούν όσο κι επειδή αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Επιπλέον η αδιαφορία και η ολιγωρία που παρατηρείται θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθούν χρήματα από τις γεωργικές επιδοτήσεις που λαμβάνει η χώρα μας, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστραφούν χρήματα πίσω.

Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαία η άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων που προέκυψαν από την αρχική εφαρμογή των Δασικών Χαρτών, σε σχέση με τα «αγροτεμάχια» οποιαδήποτε έκτασης εντάχτηκαν εντός τους. Ειδικά για περιοχές όπως η Π.Ε. Κοζάνης όπου παρουσιάστηκαν μειώσεις έως και 40% σε πληρωμές γεωργικών επιδοτήσεων δικαιούχων αγροτών, που ήδη υποφέρουν από την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση, την εγκατάλειψη και την αδιαφορίας της κυβέρνησης Τσίπρα και δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση.

Κάτανας Χάρης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.