Έργα που κτίζουν προορισμούς, έργα που προβάλουν την πόλη – Αφιέρωμα από τα «Νέα» στη νέα βιβλιοθήκη Κοζάνης

Από το προφίλ του Λ. Μαλούτα στο facebook:

Η ΚΟΖΑΝΗ
Στην αρχή ήταν η κεντρική πλατεία της πόλης που ανανεώθηκε με μοντέρνα αστική αισθητική, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων. Τώρα οι δάφνες περνάνε στη νέα δημοτική βιβλιοθήκη της Κοζάνης. Η πρωτοτυπία της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης, σε αρχιτεκτονική μελέτη των Κ.Αντωνίου, Ε.Κάστρο και Π.Τζώνου, Σ.Γαλίκα και Θ.Χατζηγιαννόπουλου, (η απαιτητική στατική μελέτη του δικού μας Χρ. Μεταξά), είναι η ογκοπλαστική διαμόρφωση του που μοιάζει με τραπεζοειδές κτίσμα στην κορυφή του, ενώ στη βάση του διατηρεί τα προϋπάρχοντα κτίσματα-αποθήκες του. Στα τρία επίπεδά του, συνολικού εμβαδού 2.300 τ.μ., φυλάσσονται 153.000 τόμοι, 380 έγγραφα,315 κώδικες, 70.000 λυτά έγγραφα και 400.000 ψηφιοποιημένου σελίδες. Παράλληλα συγκατοικεί με το Μουσείο της Βιβλιοθήκης το οποίο ερμηνεύει το περιεχόμενο και τη σημασία της για τη χώρα, το πρωτο σχετικό παράδειγμα στην Ελλάδα.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στο συλλογικό ασυνείδητο , οι λέξεις περιφέρεια και πολιτισμός οδηγούν συνειρμικά στο φολκλόρ. Στις αναπαραστάσεις δηλαδή προτύπων που έρχονται από το παρελθόν για να μας υποδείξουν το σήμερα. Ίσως σε έναν βαθμό να είναι αλήθεια αφού η λαϊκή τέχνη ζει και ανασαίνει εκτός πόλεων, εκεί όπου ακόμα υπάρχει η ανάγκη έκφρασης με παραδοσιακά μέσα. Ωστόσο, στα σύγχρονα ελληνικά αστικά κέντρα ο αέρας της πολιτιστικής πρωτοπορίας φυσάει για τα καλά, ακόμα και αν δεν προκαλεί … καταιγίδες. Κάνοντας κανείς μία βόλτα εκτός Αθήνας, θα συναντήσει σημαντικά σημεία καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος που ως κρυμμένα διαμαντάκια έχουν τη δυναμική να λάμψουν και να γίνουν τοπόσημο ως προς τις τέχνες και τα γράμματα….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.