Τσιμέντα Τιτάν: Μετά από 116 χρόνια πάει την έδρα από την Αθήνα στις ΒρυξέλλεςΤον δρόμο των ΦΑΓΕ, Viohalco και Coca Cola 3E, ακολούθησε και ο όμιλος Τιτάν μεταφέροντας την καταστατική έδρα στις Βρυξέλλες. Τι αλλάζει για την πολυεθνική

Στην λίστα των ιστορικών εταιρειών που αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό προστίθεται και ο Όμιλος Τιτάν. Η τσιμεντοβιομηχανία με ιστορία 116 προχωρά σε αυτή την κίνηση κυρίως για να βρει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα (σ.σ. που ήδη έχουν αρκετοί ανταγωνιστές της) που θα την βοηθήσει να μπορεί να πρωταγωνιστεί στην αγορά του τσιμέντου για αρκετές δεκαετίες ακόμη.

Συγκεκριμένα στην χθεσινή ανακοίνωση για εισαγωγή των μετοχών της Titan Cement International στα Euronext Βρυξελλών και Παρισίων η εταιρεία αναφέρει ότι “η καταστατική έδρα της TITAN Cement International είναι το Βέλγιο, μία χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διοίκηση της θα ασκείται από την Κύπρο, χώρα στην οποία ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει πολύχρονη παρουσία και εμπειρία”.

Από την παραπάνω κίνηση – όπως έγινε άλλωστε και στις περιπττώσεις των εταιρειών ΦΑΓΕ, Coca Cola 3E και Viohalco – όπως αναφέρει η διοίκηση της Τιτάν, δεν θα επηρεαστεί η παρουσία της στην Ελλάδα. “Η παρουσία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα θα παραμείνει αμετάβλητη με δεδομένη την διατήρηση της τοπικής παραγωγής, των επενδύσεων στις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό του στην χώρα, της συνεχούς συνεισφοράς του στην τοπική οικονομία και κοινωνία, όπως και μέσω της δευτερογενούς διαπραγμάτευσης της ΤΙΤΑΝ στο Χρηματιστήριο Αθηνών”.

Για να έχουμε μία εικόνα της διεθνοποίησης του Τιτάνα αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1/5 των εργαζομένων του ( 1.142 από τους συνολικά 5.432) απασχολείται στην Ελλάδα ενώ στην χώρα μας διαθέτει 3 από τα συνολικά 14 εργοστάσια τσιμέντου που έχει αναπτύξει σε 10 χώρες. Τελευταία κίνηση που πραγματοποίησε μέσω εξαγοράς ήταν αυτή στην γειτονική Τουρκία που ενίσχυσε σημαντικά την παραγωγική παρουσία της.

Η ιστορία του Τιτάνα

Το 1902 ιδρύεται η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν με τις πρώτες της εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα. Δέκα χρόνια αργότερα οι μετοχές της θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τις εξαγωγές θα τις ξεκινήσει από το 1933 ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’50 το 52% των πωλήσεων θα προέρχοντας πλέον από πωλήσεις στο εξωτερικό. Η διεθνή προοπτική έφερε το 1979 τους πρώτους σταθμούς αποθήκευσης στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Στις επόμενες δεκαετίες τα διεθνή βήματα αυξάνονται και φθάνουν ως την Αμερική όπου στο New Jersey ιδρύεται ο πρώτος σταθμός διανομής τσιμέντου της εταιρείας. Σήμερα η Αμερική αποτελεί έναν βασικό πυλώνα καθώς διαθέτει ισχυρή παραγωγική και εμπορική παρουσία.

Σήμερα ο όμιλος διαθέτει παραγωγική παρουσία πέρα από την Ελλάδα σε Αμερική, Βραζιλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Κόσοβο και εμπορική παρουσία και στις 5 ηπείρους.

Από το news247.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.