Γιάννης Θεοφύλακτος: Έτσι πτώχευσε η Ελλάδα το 2010 – Δείτε το βίντεο

Toυς κύριους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 παρουσίασε ο Βουλευτής Συριζα Ν. Κοζάνης κ. Γιάννης Θεοφύλακτος, στην ομιλία του ως εισηγητής στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με την υποβολή του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες από όλες τις κατηγορίες υποχρέων (και των δικαστών).

Πιο συγκεκριμένα:

– Εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς σε: Υγεία, εξοπλισμούς, δημόσια έργα, χρηματιστήριο, τράπεζες, δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ (και τόσα άλλα),

– Στρεβλή λειτουργία της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας αλλά και των ελεγκτών αυτών, της δικαστικής και της εξουσίας του τύπου (ΜΜΕ),

– Παράνομος πλουτισμός ορισμένων με ταυτόχρονη εξαγωγή των χρημάτων σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού,

οδήγησαν σε φαινόμενα κατά τα οποία η χώρα και ο λαός πτώχευε ενώ κάποιοι λίγοι πλούτιζαν π.χ. πτωχευμένα ΜΜΕ αλλά πλούσιοι ιδιοκτήτες καναλιών!

Επίσης πτωχευμένος δημόσιος τομέας, αλλά πλούσιοι δημόσιοι λειτουργοί!

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί ή περιοριστεί εάν λειτουργούσε αποτελεσματικά το Πόθεν Έσχες και η πλήρης εφαρμογή του.γιάννης-θεοφύλακτος-έτσι-πτώχευσε-η-ε

Στη συνέχεια της εισήγησής του ο κ. Θεοφύλακτος, αφού αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό της υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες, εξήγησε τη σημασία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που σκοπό έχουν τη βελτίωση και προσαρμογή του νόμου για την υποβολή του πόθεν έσχες στα νέα δεδομένα που προκύπτουν, έτσι ώστε η δήλωση του πόθεν έσχες να αποτελεί φερέγγυο νομιμότητας για τον κάθε πολίτη και ιδιαίτερα για τους ασκούντες πάσης φύσεως εξουσία.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει την υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής μορφής πόθεν έσχες και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο εξέδωσε το 2017 δύο σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειάς του.

Επίσης: α) ρυθμίζει οριστικά περιπτώσεις διάστασης των συζύγων (που ανέκυψαν με την σύζυγο του Κ. Μητσοτάκη, κα Γκραμπόφσκι), οι οποίοι πλέον έχουν ρητή υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες και
β) ορίζει την υποχρέωση δήλωσης μετρητών στο σπίτι (άνω των 30.000 ευρώ), καθώς και κινητών αξίας άνω των 40.000 ευρώ (π.χ ζωγραφικοί πίνακες, τιμαλφή κτλ).
Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθεί το βίντεο της Εισήγησης του κ. Θεοφύλακτου.

Από το γραφείο του Γιάννη Θεοφύλακτου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.