Ο Δήμος Κοζάνης για την αξιοποίηση του Ξενία, με αφορμή δημοσιεύματα



Με αφορμή δημοσιεύματα για το θέμα του Ξενία Κοζάνης, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής για την πληροφόρηση των συνδημοτών μας.

Η Δημοτική Αρχή από το ξεκίνημα της θητείας της απέδειξε πως είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει χρόνια ζητήματα της πόλης , έχοντας ένα ξεκάθαρο Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Κοζάνη του «αύριο», όπως με την παραχώρηση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού για την μετέπειτα αξιοποίηση του, την αναμενόμενη παραχώρηση του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων, την εκπόνηση του Σχεδίου Κινητικότητας, που συνδέεται με το Γενικό Πολεοδομικό, την παραχώρηση του Κουρί και την ανάπλαση που είναι σε εξέλιξη κ.α.

Ανάμεσα στις ανοιχτές πληγές της πόλης είναι το ζήτημα της αξιοποίησης του Ξενία Κοζάνης. Ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, που για διάφορους λόγους, σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο. Ο Δήμος Κοζάνης έχει θέσει ως στόχο αυτό να αλλάξει.

Από το 2014 με το ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι σήμερα με την ΕΤΑΔ όσες προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος απέβησαν άκαρπες.

Ο Δήμος Κοζάνης, με μοναδικό σκοπό να βγει το Ξενία Κοζάνης από το αδιέξοδο, ζήτησε την παραχώρηση του από την ΕΤΑΔ, με προοπτική την ένταξη του στο πρόγραμμα «Δημιουργικής επανάχρησης δημοτικής ακίνητης περιουσίας».

Το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ ΑΕ, με απόφαση στις 6/12/2017, αποδέχτηκε το σχετικό αίτημα του Δήμου Κοζάνης για την παραχώρηση του Ξενία Κοζάνης, υπό συγκεκριμένους διαπραγματεύσιμους όρους, οι οποίοι κρίθηκαν αρχικά μη ικανοποιητικοί. Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με την ΕΤΑΔ κρίθηκε απαραίτητη μια εμπεριστατωμένη Μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας του «Ξενία» Κοζάνης με στόχο:

Tη βελτίωση των όρων παραχώρησης, σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποκατάσταση του κτηρίου.

Tη δυνατότητα, η ύπαρξη της μελέτης αυτής να δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στην ΕΤΑΔ τις επόμενες μέρες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η επίκληση λύσεων και σύγκριση με Ξενία άλλων τουριστικών περιοχών δεν μπορούν να σταθούν για προφανείς λόγους. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά και οι αναλογίες είναι ατυχείς και μάλιστα με ανακριβή στοιχεία.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει πλήρη επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος για αυτό και προχωρά με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα.

Παράλληλα στέκεται δίπλα στην επιχειρηματικότητα και στις ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες με τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, την ολοκλήρωση της ΒΙΠΕ που πλέον βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης, την αξιοποίηση του αεροδρομίου Κοζάνης, τη συνεργασία με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και φορείς για θέματα καινοτομίας, την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας και την ελαχιστοποίηση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών του Δήμου.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πως ο Δήμος Κοζάνης όχι μόνο δεν έχει μείνει με «σταυρωμένα χέρια» αλλά συστηματικά επιδιώκει , σε δύσκολη εποχή, τη λύση χρόνιων προβλημάτων, που δεν τα άγγιξε κανείς μέχρι σήμερα, στηρίζοντας παράλληλα έμπρακτα την επιχειρηματικότητα και την οικονομία του τόπου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.