Μπέρδεμα με την αλλαγή ώρας – Τι ακριβώς αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως θα προτείνει να καταργηθεί η εποχική αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τη συμμετοχή αριθμού ρεκόρ εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν διευκρίνισε στη συνέχεια πως η Επιτροπή δεν θα προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η θερινή ώρα, αλλά μόνο να καταργηθούν οι δύο αλλαγές ώρας που γίνονται κάθε χρόνο.

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους, συνέχισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση.

Περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, προερχόμενες από τα 28 κράτη μέλη, καταγράφηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης αυτής, η οποία διεξήχθη από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, 84% των προσώπων τα οποία εκφράσθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου στο Ίντερνετ, υποστήριξαν τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας.

«Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα, είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν», επέμεινε ο Γιούνκερ μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ZDF.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτοί που αντιτίθενται στην αλλαγή ώρας προέβαλαν «ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων ή το γεγονός ότι δεν εξοικονομείται ενέργεια».

Η αλλαγή από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, η οποία είχε θεσπισθεί αρχικά στην Ευρώπη για να εξοικονομείται ενέργεια, προκαλεί εδώ και χρόνια διαρκή αντιπαράθεση.

Πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης -η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία- ζήτησαν να εγκαταλειφθεί το σύστημα αυτό.

Από το 1996, όλοι οι Ευρωπαίοι γυρίζουν τους δείκτες του ρολογιού τους μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Από το newsbomb.gr

9 σχόλια στο άρθρο “Μπέρδεμα με την αλλαγή ώρας – Τι ακριβώς αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 1. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να γίνεται αυτήν η βλακεία αλλαγής της ώρας. Ας καταργηθεί να τελειώνουμε δεν αποσκοπεί σε τίποτα, ας παραμένει πάντα ως έχει και τέλος.

 2. Αν πάψει να ισχύει, θα ξημερώνει από τις 5 και -αν πούμε πως αυτό καταπίνεται- θα νυχτώνει πριν τις 8.
  Σαν τουριστική χώρα αν το δει κανείς είναι τρελή καταστροφή. Και μπορεί τους άλλους νότιους (Πορτογάλους, Ισπανούς) να μην τους ενοχλεί πολύ να μιας και είναι σε άλλη ζώνη ώρας, αλλά δεν θα τους χαλούσε καθόλου να στερήσουν από τον βασικό τους ανταγωνιστή στον τουρισμό, εμάς, μια ώρα φωτός.

  Μετά, πέρα από το θέμα εξοικονομήσεως ενέργειας, είναι και θέμα οδικής ασφαλείας.
  Είμαστε που είμαστε με ελάχιστη οδηγική παιδεία, σκεφτείτε να πρέπει να οδηγούμε 210 περισσότερες ώρες με σκοτάδι. Να πας με την οικογένεια σου στη θάλασσα, να φεύγεις π.χ 6 το απόγευμα από τη παραλία κι ενώ γυρνούσες ξεκούραστα με φως, να σε πιάνει η νύχτα στο δρόμο. Να είσαι νταλικέρης, να σε φορτώνει η απογευματινή βάρδια ενός εργοστασίου στις 5 π.χ στην Θεσσαλονίκη για Αθήνα και ενώ τώρα κάνεις τη μισή και παραπάνω διαδρομή μέρα, να σε πιάνει η νύχτα πριν φτάσεις στη Λάρισα.

  Αλλά κυρίως θα έχει τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο.
  Τώρα, μπορεί να είμαστε στον πάτο όσον αφορά όλα τα θέματα, αλλά έχουμε τον ήλιο μας, που λόγω της θερινής ώρας μπορούμε να χαιρόμαστε περισσότερο. Φεύγουμε από την εργασίας μας και έχουμε κυριολεκτικά «όλη τη μέρα μπροστά μας» να κάνουμε ο,τι δραστηριότητα θέλουμε με φως. Να αράξουμε στο μπαλκόνι, να πάμε για καφέ, για μια απλή βόλτα, να περπατήσουμε…
  Αυτό και μόνο μας φτιάχνει τη διάθεση. Αν δεν αλλάζει η ώρα, όλοι θα χάνουμε μια το βράδυ και οι περισσότεροι θα χάνουν και μια το πρωί.

  Ο εβραίος βιντερστάιν της κομμισσιόν να κάτσει στ’ αυγά του λοιπόν!

  1. Ναί,θα μας στείλει όλους στον ψυχολόγο!Οπως τα παππούδια μας,πριν εφαρμοστεί η αλλαγή ώρας!Τι κάθεται και γράφει ο κάθε ένας…

   1. Ναι, κορόιδευε εσύ! Τα παππούδια μας, έξυπνε, δεν είχαν καν ρολόγια. Με τα κοκκόρια ξυπνούσαν και πήγαιναν στα ζώα και στο χωράφι μόλις έφεγγε, με τις κότες κοιμούνταν. Στην ουσία άλλαζαν την ώρα κάθε μέρα! Αν δεν αλλάζει η ώρα, πρέπει ν’ αλλάζει το εργασιακό ωράριο.

    Αλλ’ αυτά μόνο ένας εργαζόμενος τα καταλαβαίνει. Οι τεμπελχανάδες που κοπροσκυλιάζουν και πάνε στην δουλειά όποτε και άμα τους καπνίσει δεν καταλαβαίνουν τους εργαζομένους, που μετακινούνται χιλιόμετρα από και προς τον χώρο εργασίας και χρειάζονται όσο γίνεται περισσότερη ηλιοφάνεια.

  2. Φίλε ελεύθερε πως έβγαλες το συμπέρασμα ότι αυτό που αποφασίστηκε από την ευρωπαϊκή ένωση είναι ότι στη χώρα σου θα παραμείνει μόνιμα η χειμερινή ώρα;

   1. Όχι, δεν έβγαλα αυτό το συμπέρασμα. Έγραψα για τα πλεονεκτήματα που θα χάσουμε αν παραμείνουμε μονίμως στην χειμερινή ώρα, επειδή τώρα είμαστε στην θερινή.

    Αντιστοίχως, αν μείνουμε μονίμως στην θερινή, θα ξοδεύουμε ενέργεια για φως και θέρμανση τα πρωινά, και θα οδηγούμε στα μαύρα σκοτάδια τον χειμώνα. Και τυχόν μόνιμη παραμονή στην θερινή ώρα και τον χειμώνα για τ’ ανάθεμα θα είναι.

    Το λογικό είναι να γίνεται αλλαγή, ακριβώς όπως αλλάζει τώρα, ώστε να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηλιοφάνεια τις ώρες εργασίας. Και επειδή είναι πρακτικότερο ν’ αλλάζει η ώρα παρά τα ωράρια, 1.000 φορές καλλίτερα ν’ αλλάζει η ώρα.

 3. Συμφωνώ απόλυτα, έτσι ακριβώς είναι εποιδη όμως κάποιοι είναι χασομεριδες δν τους νοιάζει τπ.

 4. Προβληματισμενος

  - Edit

  Απαντήστε

  Τα κράτη που δεν αλλάζουν ώρα είναι ελάχιστα. Προσπαθήστε να δουλέψετε στην οικοδομή το καλοκαίρι με χειμερινή ώρα και θα καταλάβετε το γιατί. Όσο για την ενιαία ώρα Ευρώπης πληροφοριακά η Αυστραλία και η Αμερική έχουν διαφορετικές ώρες μέσα στο ίδιο τους το κράτος. Φαίνεται ότι οι ιθύνοντες στην ευρωπη η δεν το ξέρουν η κάνουν χαριτωμενους αυτοσχεδιασμούς στην πλάτη μας. Το βιολογικό ρολόι μας πάντα λειτουργουσε και λειτουργεί. Απλώς τον τελευταίο αιώνα με τον τεχνητό φωτισμό δεν λειτουργούμε με βάση το ηλιακό φως, δηλαδή φυσικά, αλλά με βάση το ρολοι, δηλαδή τεχνητά. Στην φύση τα ζώα και τα φυτα δεν ρωτάνε τι ώρα είναι και αν είναι χειμερινή η θερινή. Σεβασμός την άποψη οποιουδήποτε φτάνει να μην θέλει να μου την επιβάλλει και να μην μου κολλάει ετικέτες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.